Zde může být vaše reklama.

Voda zpět obcím Šumpersko možná převezme vodohospodářský byznys do svých rukou

Šumpersko možná převezme vodohospodářský byznys do svých rukou

foto: Pixabay - ilustrační foto

20. 07. 2020 - 08:01

Na Šumpersku vybírali nového provozovatele vodárenství. Nabídky sice už byly vyhodnoceny, ale francouzská společnost Suez Ondero, která vodní byznys provozovala posledních dvacet let, nabídla obcím svou firmu k odkupu. Na konci června bude hlasování, zda obce nabídku přijmou.

Smlouva se společností Suez Ondeo letos po dvacetiletech letech vyprší. Proto byla vypsána soutěž o nového provozovatele. Před jejím vyhlášením, ale společnost obcím nabídla odkup firmy.

„Nabídky uchazečů na provozování vodárenství už byly vyhodnoceny, ale vzhledem k nečekané nabídce ze strany společnosti Suez nebyla soutěž uzavřena. Na valné hromadě VHZ se rozhodne, zda koncesní řízení dokončíme a vybereme provozovatele, nebo ŠPVS od Francouzů odkoupíme,“ sdělil pro iDnes ředitel VHZ Martin Budiš.

Pokud by obce s odkupem společnosti souhlasily, přineslo by to značnou úsporu výdajů. Jak za vodu, která by se měla zlevnit o 1,50 Kč, tak i za vybudování vlastní vodárenské společnosti.

Obce totiž chtěly vybrat provozovatele pouze do roku 2026 a pak převzít vodohospodářství do svých vlastních rukou. K tomu by bylo zapotřebí zhruba 300 milionů. „Je to jen zlomek toho, kolik by stálo vybudování vlastní společnosti, která by stejně od roku 2026 musela vzniknout. Pokud se akcionářské obce rozhodnou ŠPVS koupit, budeme už příští rok provozovat vodárenskou soustavu sami,“ dodal Budiš.

Cena za odkup společnosti neznámá

Konkrétní kupní cenu ale odmítl kvůli obchodnímu tajemství zveřejnit. Prozradil ale, že je akceptovatelná. Podle zdrojů iDnes by ale neměla překročit 100 milionů.

Obce možnost odkupu vítají. „Vítáme, že je tato možnost na stole, vždyť v Šumperku nebyla jediná strana, která by přechod provozování z rukou zahraničního vlastníka pod samosprávy neměla ve volebním programu. O tak důležité komoditě, jako je voda, bychom měli rozhodovat sami a teď se nabízí velmi dobrá příležitost,“ řekl pro iDnes místostarosta Šumperka Jakub Jirgl.

Rozhodnutí o provozovateli vodohospodářství či odkupu společnosti Suez Ondeo učiní valná hromada na konci července.

Další články