Nový učitel dostane v Karlovarském kraji příspěvek dvě stě tisíc korun

  9:08
Karlovarský kraj bojuje s nedostatkem učitelů. Jen pro školy, jejichž je zřizovatelem, potřebuje aktuálně 36 kantorů. Nalákat je chce programem náborových příspěvků. Noví pedagogové mohou dostat 200 tisíc korun. Na příspěvky vyčlenil úřad prozatím čtyři miliony.
Ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Získání náborového příspěvku ovšem doprovází vedle odborné kvalifikace uchazeče také několik dalších podmínek. „Učitel se musí zavázat setrvat v pracovním poměru pět let,“ uvedl krajský radní pro školství Jaroslav Bradáč

Zájemce o příspěvek podle něj musí být na novém působišti zaměstnán minimálně na 0,75 pracovního úvazku. „Musí také splňovat podmínku, že v předcházejících dvou letech nepracoval jako pedagogický pracovník v regionálním školství,“ doplnil krajský radní.

Projekt náborových příspěvků se týká výhradně škol zřizovaných krajem. Těch je v regionu 32. Vedle středních jsou to i některé základní školy. Například Základní a mateřská škola při zdravotnických zařízeních Karlovy Vary či obdobné zařízení, které funguje při Léčebných lázních Lázně Kynžvart. 

„Je to další opatření, kterým chceme přispět ke zlepšení situace ve školách, kde chybějí kvalifikovaní učitelé,“ komentoval rozhodnutí krajské rady hejtman Petr Kubis.

Investice do vzdělání se vyplatí

Podle Pavla Januse, ředitele ISŠTE Sokolov, je pedagogů obecně nedostatek. „A těch dobrých pak obrovský,“ zdůraznil.

Obává se, že v budoucnu bude už vzhledem ke stále se zhoršujícímu způsobu chování k učitelstvu ještě hůř. „Do pěti let bude těžké shánět například učitele přírodních věd, jako je matematika či fyzika, i odborných předmětů,“ podotkl Janus. 

Na učitele odborných předmětů myslí i krajský program náborových příspěvků. Mají totiž výjimku z odborné kvalifikace. O příspěvek se tak mohou hlásit i zájemci bez pedagogické způsobnosti, kteří se ovšem zavážou doplnit si vzdělání příslušným studiem.

Pavel Janus považuje za důležité, že kraj upozorňuje na zájem získat nové pedagogy.

„Region je v rámci republiky posledním v ratingu vzdělanosti. Pokud tedy má smysl do něčeho investovat, pak zejména do základního a středního školství,“ doplnil ředitel školy, pod jejíž hlavičkou už třetím rokem funguje i střední policejní škola, od příštího školního roku pak přibude i vojenská.

Vedení kraje si podle hejtmana Kubise uvědomuje, že stejná situace jako u krajských škol panuje také u těch, které zřizují obce.

„Proto jsme také podpořili výuku učitelů prvního stupně, kteří si v rámci programu celoživotního vzdělávání budou moci v Chebu na pracovišti pedagogické fakulty ZČU doplnit kvalifikaci,“ řekl hejtman.

Naznačil také, že kraj v současnosti připravuje dotační program pro základní a střední školy zřizované obcemi. Pro získání náborového příspěvku bude navíc podmínkou finanční spoluúčast příslušné radnice.