Hlavní obsah

Virus odnaučil Čechy platit v hotovosti

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi po příchodu koronakrize začali více platit kartou či mobilem, a to včetně lidí, kteří dosud upřednostňovali hotovost. Řada z nich přitom u bezkontaktního placení nejspíš už zůstane, vyplývá z údajů, které Právu poskytly banky a největší tuzemský provozovatel platebních terminálů společnost Global Payments.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V červnu počty karetních transakcí přes platební terminály vzrostly meziročně o pětinu, plateb přes internet je pak zhruba o polovinu víc než před rokem.

Data za druhé čtvrtletí ještě nejsou k dispozici, ke konci března však stoupl podle Sdružení pro bankovní karty počet vydaných platebních karet v Česku meziročně o 600 tisíc na 12,8 milionu.

Lidé se během koronavirové krize naučili více platit kartou a tento trend přetrvává
Ondřej Holoubek, Global Payments

„Lidé se během koronavirové krize naučili více platit kartou a tento trend přetrvává,“ potvrdil Právu Ondřej Holoubek, mluvčí společnosti Global Payments, která v ČR obsluhuje třetinu terminálů.

Jen přes ně v červnu Češi zaplatili každý den téměř 600 milionů korun. „To je o 150 milionů korun denně více než v únoru a březnu před nařízeným uzavřením prodejen. Naše terminály v současnosti zpracovávají okolo 890 tisíc transakcí denně, což je o 180 tisíc více než před koronavirovou krizí. Zvýšila se i průměrná výše transakce v maloobchodu z 620 na 660 korun,“ přidal Holoubek další zajímavá čísla.

Pandemie nejspíš změní nákupní zvyklosti Čechů

Koronavirus

Strmý nárůst bezhotovostních plateb potvrzují i banky. „V průběhu pandemie se nám podařilo digitalizovat zhruba 100 tisíc z 300 tisíc těch našich klientů, kteří dosud preferovali hotovost a před pandemií vůbec kartu nepoužívali, případně ji používali jednou za měsíc, většinou pro výběr hotovosti z bankomatu nebo ojedinělé zaplacení v obchodě,“ sdělil Právu mluvčí České spořitelny (ČS) Filip Hrubý.

Třetina lidí, kteří dříve kartu prakticky nevzali do ruky, ji teď podle něj použije aspoň jednou týdně. „Každý třetí ze skupiny klientů, kteří v pandemii začali karty používat, je starší 60 let. V tuto chvíli tak primárně hotovost využívá pouze 10 procent z našich dvou milionů bankovních klientů,“ uvedl Hrubý.

Koronavirus posílil chuť Čechů nakupovat on-line

Finance

To ovšem neznamená, že by bankovkám a mincím už zvonil umíráček. „Podíl bezhotovostních plateb na všech platbách provedených našimi klienty se teď pohybuje okolo 40 procent,“ dodal mluvčí ČS.

Častější elektronické placení a omezování hotovosti registrují třeba i ČSOB a Poštovní spořitelna.

„Například v červnu stoupl meziročně počet transakcí platebními kartami o 19 procent, zatímco počet výběrů z bankomatů meziročně klesl o 22 procent,“ řekla Právu mluvčí ČSOB Michaela Průchová. V květnu, kdy už se ekonomika začala pomalu rozbíhat, byl podle ní meziroční nárůst karetních transakcí na terminálech 14procentní.

Za tři měsíce 339 milionů plateb kartou
Češi v prvním kvartálu provedli kartami u obchodníků 339 milionů platebních transakcí, v loňském prvním čtvrtletí to bylo 274 milionů. Podíl bezkontaktních plateb na úkor hotovosti začal kvůli šíření koronaviru a přijatým opatřením výrazně růst na konci března.
Objem platebních transakcí u obchodníků za první čtvrtletí vzrostl podle Sdružení pro bankovní karty na 211,5 miliardy z loňských 172 miliard korun.
Více platit kartou se po jejich znovuotevření začalo i v restauracích. Nově je upřednostňuje 34 procent Čechů, vyplývá z průzkumu společnosti Up Česká republika.
Podle červnového průzkumu UniCredit Bank spravuje své každodenní finance z mobilu nebo počítače 78 procent Čechů, přičemž až 10 procent lidí začalo během epidemie digitální kanály používat nově nebo více než doposud a plánují v tom i pokračovat.
Karanténní opatření kvůli koronaviru také urychlila digitalizaci českého bankovnictví, některé banky proto začínají uzavírat své nepříliš využívané pobočky.

Krize přechod zrychlila

Klienti Komerční banky (KB) provedli minulý měsíc o čtvrtinu více plateb kartami v kamenných provozovnách než loni v červnu, jejich objem přitom stoupl o 21 procent. Přes internet se pak počet plateb kartami zvýšil o 53 procent a celkový jejich objem o 38 procent.

„V posledních měsících sledujeme v meziročním srovnání nárůst počtu a objemu plateb kartami u obchodníků a zejména pak na internetu. U kamenných obchodů je výjimkou pouze měsíc duben, kdy byla většina provozoven uzavřena,“ doplnil mluvčí KB Michal Teubner.

Lidé také stále více platí mobily či chytrými hodinkami. „Počet aktivací platebních aplikací Apple Pay, Google Pay a Garmin Pay letos u nás vzrostl o 35 procent na celkem 100 tisíc uživatelů. Počet vydaných platebních karet se letos zvýšil o tři procenta,“ upozornila mluvčí ČSOB Průchová.

Češi stále častěji platí mobilem či hodinkami

Finance

V ČS podle Hrubého vzrostlo využívání mobilního bankovnictví v posledních měsících zhruba o pětinu. Češi jsou mezi evropskými klienty bank ve využívání digitálních technologií, ať jde o bezkontaktní placení, nebo banku v mobilu, už delší dobu na špici. To, že aktivních uživatelů karet nyní přibylo, potvrdil i výkonný ředitel Sdružení pro bankovní karty Roman Kotlán.

„Část konzervativních držitelů karet, kteří je pro platby nepoužívají vůbec nebo jenom příležitostně, podstoupila v době nouzového stavbu jakýsi rychlokurz v používání platebních karet či mobilů. Jednalo se zejména o objednávky v e-shopech,“ poznamenal.

Podle něj se tím určitá část lidí naučila platební karty nově používat. „Stejně tak lze konstatovat, že určitá část provozovatelů obchodů či služeb byla v době nouzového stavu či krátce po něm nucena poptávkou po bezhotovostních platbách obstarat si platební terminál a začít karty akceptovat,“ dodal Kotlán.

Reklama

Související články

Přeshraniční platby zlevní

Přeshraniční platby v eurech by měly zlevnit. Novelu zákona o platebním styku, která mj. reguluje poplatky související s platbami, schválila vláda. Norma,...

Výběr článků

Načítám