Bylinkář radí, jak na domácí sirupy

20. červenec 2020

Bylinky nemusíme používat pouze jako alternativní léčiva nebo jako základní koření v kuchyni. Mají mnoho dalšího využití. Například s jejich pomocí můžeme obohatit letní osvěžující drinky nebo marmelády. Jak na to nám poradil bylinkář Martin Záhlava.

Na zahradě můžeme najít mnoho různých, a často opomíjených, rostlin, které můžeme využít v náš prospěch.

Jsou to například sedmikrásky, nebo jitrocel, ze kterého lze udělat například oblíbený sirup. Stejně tak můžeme vyrobit domácí sirupy i z námi vypěstovaného ovoce. Ačkoliv je na přípravu sirupů potřeba cukr, který nepatří mezi nejzdravější potraviny, jsou tyto koncentráty mnohonásobně lepší a zdravější než průmyslově zpracované sirupy, které jsou k dostání v obchodech.

Bylinky se dávají do vody, aby nám ji nejen ochutily a osvěžily nás v parných dnech, ale také abychom využili jejich pozitivních účinků. „Pokud si do vody vymačkáte šťávu z citrónu a přidáte tam pár lístků meduňky, nebude to mít takové účinky, jako kdybyste bylinku předtím vylouhovali,“ podotýká bylinkář Martin Záhlava.

Domácí limonáda podle bylinkáře Martina Záhlavy: Usušené nebo čerstvě utržené bylinky přelijeme horkou vodou, necháme je 10 minut louhovat a následně přelijeme přes sítko do nádoby s ledem a dochutíme případně citrónem nebo limetkou.

Příprava domácího sirupu: Nasbírané bylinky vložíme do hrnce, přidáme vodu, vaříme cca 15 minut a poté necháme hrnec odstát do druhého dne. Druhý den se roztok přivede znovu k varu, přecedíme přes plátýnko bylinky a do výluhu přidáme cukr, citrón (nebo kyselinu citronovou). Tento koncentrát poté nalijeme ještě horký (cca 80 °C) do sklenic, uzavřeme a uskladníme.

Na trhu najdeme mnoho koncentrátů, které si můžeme koupit. Pokud nám ale roste na zahradě vlastní ovoce, můžeme si stejnou limonádu udělat i u nás doma. „Dělá se to podobně, jako u sirupu. Svaříte ovoce, které se dá rozmixovat. Případně můžeme ovoce svařit i s bylinkami, dosladíme a opět dáme do sklenic a uložíme,“ radí Martin Záhlava.

Bylinky můžeme využít například i v zavařování a výrobě marmelád. Pokud chcete ozvláštnit tradiční chuť ovocných marmelád, lze na dno sklenice přidat lístky bylinek. Nápadům se meze nekladou, a tak můžeme různě experimentovat, jako bylinkář, který si zkusil vyrobit například i ovocné grilovací omáčky.

Poslechněte si další rady a doporučení z audiozáznamu celého rozhovoru s Martinem Záhlavou.

autor: Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.