Moravskoslezské lékárny se na zájem o respirátory připravily. Některé nemocnice přesto vstup neumožní

Respirátory FFP2 jsou nově povinné pro návštěvy některých nemocnic v Moravskoslezském kraji. Jde o jedno ze zpřísněných opatření hygieniků, kteří tak reagovali na nová ohniska koronavirové nákazy v regionu. Do některých zdravotnických zařízení se ale lidé nedostanou ani s těmito ochrannými pomůckami, platí tam totiž úplné zákazy návštěv. Třeba v Krnově ale povolené jsou a lidé si respirátory o víkendu narychlo sháněli přímo v areálu nemocnice.

Ostrava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Respirátor FFP2

Respirátory FFP2 se nevztahují na pacienty, ti ale dál musí nosit minimálně roušky (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay | CC0 1.0

„Byl jsem tam, koupil jsem si tam dvojku, zaplatil 120 korun. Nevadí mi to – chráním tím svoje zdraví, ale možná by bývaly stačily roušky,“ řekl Českému rozhlasu Ostrava pan Jindřich, který si před návštěvou manželky v krnovské nemocnici musel v lékárně zakoupit respirátor s označením FFP2.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Krnově natáčel reportér Petr Dušek

Hned dva kusy těchto ochranných pomůcek si pořídila i sedmašedesátiletá paní Alžběta, aby s rodinou mohla navštívit svého manžela. „Já jsem naopak ráda, když v dopravních prostředcích, obchodech a podobně ty roušky jsou,“ dodává.

Krnovská nemocnice během víkendu nechala výjimečně otevřenou i nemocniční lékárnu. O potřebné respirátory byl velký zájem. Jenom třeba za sobotní dopoledne se jich prodalo okolo stovky. Podle lékárníka Jiřího Nezvala bylo štěstí, že se lékárna na nápor zákazníků stihla alespoň částečně předzásobit. „Pár jsme jich drželi skladem, ale nikdo nám neřekl, že najednou to bude potřeba. Tak jsme na poslední chvíli doobjednávali a sháněli, něco se podařilo,“ popisuje lékárník.

Ředitelka ostravské hygieny by měla podle Vojtěcha zvážit rezignaci. ‚Tak ať mě odvolá,‘ reaguje Svrčinová

Číst článek

Respirátory FFP2 se nevztahují na pacienty. Ti ale dál musí nosit minimálně roušky. „Všichni pacienti vstupující do areálu nemocnice a jejich ambulancí musí mít na ústech roušku. Rovněž dle nařízení hygieny musíme provádět PCR odběry štětičkou z nosohltanu u všech pacientů, kteří budou v nemocnici hospitalizováni,“ potvrzuje mluvčí krnovské nemocnice Jiří Krušina.

S respirátory můžou návštěvy i na některá oddělení opavské nemocnice. Například ve frýdecko-místecké nemocnici pak musí mít tyto ochranné pomůcky tatínkové u porodu anebo lidé, kteří přijdou na návštěvu za nezletilými pacienty.

Petr Dušek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme