Ve Větrném Jeníkově skončila opatření zavedená kvůli covidu-19. Někteří jsou ale ještě v karanténě

Hygienici zrušili k pondělní 15. hodině mimořádná opatření zavedená ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku kvůli vysokému počtu nemocných s covidem-19. Vyplývá to z webu krajské hygienické stanice. Opatření platila necelé dva týdny. V obci se v červenci prokázalo 20 nemocných, řekla starostka obce Martina Lisová.

Tento článek je více než rok starý.

Větrný Jeníkov (Jihlavsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřední deska městyse Větrný Jeníkov

Hygienici zrušili k pondělní 15.00 mimořádná opatření zavedená ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku kvůli vysokému počtu nemocných s covidem-19 (ilustrační foto) | Zdroj: Daniel Zach

Ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Vysočiny Alena Dvořáková řekla, že situace ve Větrném Jeníkově se uklidnila. „Někteří lidé jsou ještě doma v karanténě, někteří půjdou na druhé testy a některým končí karanténa a nemoc a dostávají se do života,“ řekla Lisová.

Hygienici na Jihlavsku potvrdili další tři případy covidu, všechny souvisí s Větrným Jeníkovem

Číst článek

Zatímco dřív bylo nutné uzdravení prokázat dvěma negativními testy, nyní se za vyléčené berou lidé bez příznaků po čtrnáctidenní izolaci. Opakovaně se testují jen lidé s příznaky. „Na rozsáhlých studiích se zjistilo, že asi osmý den od prvních příznaků už lidé nebývají pozitivní, pokud dál nemají žádné příznaky,“ řekla Dvořáková.

První případ koronavirové nákazy prokázaly ve Větrném Jeníkově testy 3. července. Příznaky pociťovali i další lidé. Hygienici dohledali desítky kontaktů každého z nakažených. Nemocné potvrdili i mimo obec. Zatím poslední nemocný spojený s Větrným Jeníkovem měl pozitivní test v neděli.

Text pokračuje pod online reportáží.

Opatření zaváděla v obci asi s 650 obyvateli povinnost nosit roušky i venku, omezila provoz obecního úřadu, pošty, knihovny, muzea, restaurací. Platila od 8. července. Od 10. července měly děti z obce zakázané pobyty na letních pobytových táborech, na příměstské nesměly už od 8. července. Také opatření o táborech v pondělí hygienici zrušili.

Ve Větrném Jeníkově přibylo dalších 13 případů koronaviru. S uzávěrou obce ale hygienici nepočítají

Číst článek

„Na daném území již nepanuje zhoršená epidemiologická situace, lze konstatovat, že cílů sledovaných předmětným nařízením bylo dosaženo,“ uvedli hygienici v odůvodnění pondělního nařízení.

Podle starostky se omezení nejvíc dotkla podnikatelů. „Ze dne na den museli přestat fungovat. Samozřejmě se to dotklo velmi i zaměstnanců, kteří jezdili mimo Jeníkov, což bylo poměrně nepříjemné, protože nás nikde nechtěli,“ řekla starostka.

Tři ohniska v Česku. Hlavní hygienička popsala šíření koronaviru na Karvinsku, Církvici a Větrném Jeníkově

Číst článek

I po zrušení opatření platných přímo pro Větrný Jeníkov, bude v obci platit omezení vyplývající z opatření vydaných pro celý okres Jihlava. Bude to zejména povinnost nosit roušky v obchodech.

Na Vysočině se od začátku koronavirové pandemie nakazilo 244 lidí, na Jihlavsku jich je 53. Hygienici se zabývají i výskytem nemoci v jihlavské společnosti Bosch Diesel, kde onemocněli tři lidé.

„Tito zaměstnanci jsou aktuálně v karanténě, jejich zdravotní stav je dobrý. Do karantény byli z rozhodnutí zaměstnavatele preventivně odesláni i kolegové, kteří s těmito pracovníky přišli do bezprostředního kontaktu. Další kroky jsou koordinovány společně s Krajskou hygienickou stanicí Kraje Vysočina v Jihlavě. Dopady na výrobu tato skutečnost neměla,“ řekl mluvčí společnosti Pavel Roman.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme