Hlavní obsah

Mongolský Rooney naletěl falešnému agentovi. Není ale zdaleka sám

Foto: Profimedia.cz

Mongolský fotbalista naletěl falešnému agentovi a málem sebe a svou rodinu připravil o domov. (Ilustrační fotografie)

Reklama

Mongolský fotbalista toužil uspět v zahraničí a zadlužil kvůli tomu svou rodinu. V naději, že z první fotbalové výplaty vše vrátí, naletěl falešnému agentovi a skoro přišel o domov. Hráčů s podobným příběhem je ale mnohem víc.

Článek

Mladý mongolský fotbalista Ochiroo Batbold je dlouholetým fanouškem Manchesteru United a Wayna Rooneyho. Už ve čtrnácti letech měl jasně vytyčený cíl, a to stát se nejznámějším mongolským fotbalistou všech dob a uspět v zahraničí.

Za svým snem si tvrdě šel a podřídil mu naprosto vše. Každý den vstával ještě před východem slunce a v mrazivých teplotách se vydával trénovat do školní tělocvičny, která jinak byla pro žáky ještě zavřená. Ochiroo Batbold ale svým nadšeným přístupem přesvědčil učitele a dostal od ní klíče, aby mohl ještě před vyučováním sám pilovat své fotbalové umění.

V Mongolsku byl fotbal na druhé koleji, hlavní sport byl i kvůli mrazivým teplotám basketbal či wrestling. Podnikatel Enkhjin Batsumber se to ale rozhodl změnit. Jakožto velký fanoušek anglické Chelsea založil vlastní klub Bayangol FC.

Na pomoc si vzal anglického kouče Paula Watsona, který dlouho trénoval v podobných podmínkách, a společně uspořádali nábor.

Jedním z jeho účastníků byl právě Ochiroo, který Batsumbera nezaujal ani tak talentem, jako spíše velkou pílí a odhodláním. „V husté mlze a mrazu jsme se jeli podívat, jak trénuje. V šest hodin ráno byl sám v tělocvičně, kopal si o zeď a skákal přes židle. Nikdy na to nezapomenu,“ vzpomínal majitel týmu v pořadu, který se o Bayangol FC točil do mongolské televize.

Po dvou letech se klub probojoval až do nejvyšší mongolské ligy a mladý Ochiroo Batbold byl jeho pevnou součástí. Stále ale toužil po přesunu do velkého fotbalového světa a s postupem do mongolské Premier League se zdálo, že dostal životní šanci. Kluka ze stanu z mongolského Ulánbátaru totiž na sociální síti Facebook kontaktoval americký fotbalový agent s nabídkou účasti na zkušebním kempu slavného LA Galaxy.

Ochiroo měl svůj životní sen na dosah, jediný problém představoval poplatek v hodnotě 150 tisíc korun, jenž se měl agentovi uhradit ještě před odletem do Spojených států. Pro chudou mongolskou rodinu ale zaplatit takovou částku z vlastních úspor bylo naprosto nereálné, a tak si musela vzít půjčku a ručit vlastní střechou nad hlavou, připomíná britská BBC.

Nadšený Ochiroo okamžitě poslal celou sumu a očekával další instrukce. Uběhlo několik dní, ale agent se stále neozýval. Mladík tak začal mít obavy, jestli je vše v pořádku, a svěřil se trenérovi. „Řekl mi, že nechápe, proč se neozývá. My jsme ale věděli moc dobře, proč tomu tak je,“ vzpomínal Watson.

Několik dní poté se americký agent ozval dalšímu mongolskému hráči se stejnou nabídkou účasti na zkušebním kempu Los Angeles Galaxy. Toho využil Ochirův trenér Watson a podvodníka sám kontaktoval. Získal od něj ale jen jeho údajnou adresu, kterou následně i předal policii. Ta Ochiroovi a jeho rodině ale sdělila, že je prakticky nemožné pachatele dohledat a tím pádem i zjistit, kde peníze skončily.

Tato zpráva byla pro mladého fotbalistu i jeho rodinu zdrcující a doopravdy hrozilo, že všichni přijdou i o vlastní domov. Ochiroo tak dokonce zvažoval, že s fotbalem skončí nadobro. Smutný příběh mongolské fotbalové naděje se ale dostal i do světových médií a fotbalová komunita Ochiroovi a jeho rodině pomohla dluh zaplatit.

Mladík se tak rozhodl, že s fotbalem přeci jen bude pokračovat, a dobře udělal. Bayangol FC sice z nejvyšší soutěže sestoupil a nakonec i zrušil seniorský tým, Ochiroo ale v minulém roce podepsal smlouvu s týmem UB City, který jako jeden z mála v nejvyšší lize své hráče platí. UB City se v roce 2019 dokonce stal mistrem tamní soutěže, přičemž Ochiroo po zranění zasáhl do pěti utkání.

Příběh mongolského fotbalisty tak má dobrý konec, existuje ale mnoho podobných případů, který skončily výrazně smutněji. I proto některé z nich Mezinárodní federace profesionálních fotbalistů pravidelně zveřejňuje a snaží se hráče a jejich rodiče před podvodníky varovat.

I tak ale falešní agenti, již fotbalistům slibují podepsání smlouvy se špičkovými kluby či účast na jejich zkušebních kempech, z hráčů, případně jejich rodičů, dostanou mnohdy i několik stovek tisíc korun.

Falešní agenti přitom cílí na fotbalisty ze všech koutů světa. „Poslali mi smlouvu s anglickým Cardiff City a řekli mi, že musím zaplatit poplatek 80 000 korun, jinak smlouva nebude platná. Když jsme částku uhradili a nic se nedělo, žádali jsme o vrácení peněz. Je to pro mě a mou tetu, která mi chtěla pomoct a poplatek zaplatila, obrovské zklamání,“ svěřil se senegalský fotbalista se svou zkušeností s falešným hráčským agentem.

Běžnou praxí u těchto podvodů bývá rovněž postupné vybírání peněz. „Nejdříve jsme museli zaplatit šest tisíc korun za údajný registrační poplatek, potom dalších 20 tisíc za zdravotní pojištění a nakonec 120 tisíc korun za ubytování. Říkali nám, že pokud nezaplatíme, neobdržíme smlouvu s klubem ani ostatní potřebné dokumenty,“ sdělila organizaci Fifpro matka hráče z Ruska, který měl odcestovat na zkušební kemp Newcastlu United.

Zavádějící velmi často bývá, že podvodníci v komunikaci s hráči a jejich rodinou používají identity opravdových fotbalových agentů, kteří jsou zapsáni u příslušných fotbalových federací.

Fifpro tak upozorňuje například na podvodníky vystupující pod jmény Pascal Carbon a Michel Caremier, přitom právě tito agenti jsou oficiálně registrovaní u Francouzské fotbalové federace. Falešní agenti k podvodným aktivitám využívají i jejich fotografie a prezentují se jimi na vlastních webových stránkách či sociálních sítích.

Reklama

Doporučované