Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Týmy začaly přípravu na ledě: Pardubice chtějí Kauta, Třinec zkouší udržet Wolského

Uprostřed léta je třeba myslet na zimu. Hokejisté už začínají další fázi přípravy. Budějovice startují se čtyřiceti hráči, z nichž Francouzi Gabin a Malo Villeovi, další útočníci Pavel Klhůfek, Lukáš Vopelka a obránce Marek Baránek jsou v týmu na zkoušku. Pardubice byly na ledě už před měsícem a dnes se do své Enteria areny vrátily. S mužstvem zatím není ruský obránce Stěpan Zacharčuk, naopak se připojil mladý útočník Martin Kaut z Colorada. Bez obránce Ladislava Šmída, který se stále ještě připravuje v Kanadě, začali na ledě i v Libereci. S pětadvaceti hráči včetně útočníka Miloše Romana odstartoval přípravu Třinec. Už bruslí rovněž Olomouc, která testuje obránce Tomáše Černého z Vítkovic.

Václav Prospal vede trénink hokejistů Českých Budějovic
zdroj: ČTK autor: Ján Hoinza

Nováček začal zeširoka

Se širokým kádrem zahájil přípravu nováček z Budějovic. Trenér Václav Prospal dal hráčům při pandemii koronaviru individuální plány, podle nichž se připravovali čtyři měsíce. Někteří využili možnost pracovat pod dohledem kondičního trenéra Tomáše Cibulky. V závěru minulého týdne absolvovali hokejisté fyzické testy a řada z nich si dala i dobrovolné tréninky na ledě.

Ostrá příprava začala třífázovým blokem a Prospal s asistentem Alešem Totterem dávali svěřencům pořádně do těla. "Kluci jsou silově dobře připravení a nynějšími tréninky zapracují na takovém tom kyslíku, aby to udýchali. Určitě je znát, že pauza byla delší. Výsledky testů jsou na průměrných hodnotách. Neskáčeme do nebes, ale není to žádný propadák," uvedl Totter.

Prvních čtrnáct dnů bude tým trénovat každý den kromě víkendů, většinou třífázově. Na konci července trenéři kádr prosejí. Předpokládají, že si nechají v přípravě tři gólmany, osm obránců a čtrnáct útočníků. "Možná zůstane několik míst navíc, pokud se nám někteří borci budou zdát vyrovnaní. Můžeme třeba o týden prodloužit try out a ještě obehrát ty kluky ve dvou pohárových zápasech na Spartě a doma s Plzní," prohlásil Totter.

Je nám líto, video expirovalo.
Budějovice začaly přípravu na ledě. Prospal přivítal čtyři desítky hráčů

Hokejisté, kteří se nevejdou na soupisku, většinou odejdou do týmů první ligy, kde je o ně velký zájem. Prospal s Totterem proto věří, že budou v klubech náležitě vytížení, hráče budou stále sledovat a podle potřeby si je stáhnou zpátky do Budějovic. "Nemáme strach, že bychom je nikam neudali. Prioritou bude první liga," ujistil Totter.

Do kempu v Budvar aréně se nedostavil jen obránce Conor Allen, který vzhledem k opatřením proti koronaviru musel zůstat doma v USA. Připravuje se sám, chodí na led a klub ho má na dálku pod kontrolou. Připojit by se měl po 1. září. Chyběl i útočník Adam Raška, který má zánět průdušek. "Měl by naskočit od příštího týdne," dodal Totter.

Program přípravných zápasů Budějovic:

Úterý 4. srpna: HC Sparta Praha - ČEZ Motor České Budějovice (18:00; Generali Česká Cup),

čtvrtek 6. srpna: ČEZ Motor České Budějovice - HC Škoda Plzeň (17:30; Generali Česká Cup),

úterý 11. sprna: ČEZ Motor České Budějovice - Rytíři Kladno (17:00; Generali Česká Cup),

čtvrtek 13. srpna: Rytíři Kladno - ČEZ Motor České Budějovice (18:00; Generali Česká Cup),

úterý 18. srpna: ČEZ Motor České Budějovice - HC Sparta Praha (17:30; Generali Česká Cup),

čtvrtek 20. srpna: HC Škoda Plzeň - ČEZ Motor České Budějovice (17:30; Generali Česká Cup).

Pardubice čekají, co Rolinek, a chtějí Kauta z Colorada

Suchá příprava proběhla v Pardubicích celkem v pohodě. "Po rozpačitém začátku, kdy kluci nepřišli připravení, jak bychom si představovali, byly ty poslední čtyři týdny už dobré. I s výsledky testů jsme spokojeni. Dá se tedy říct, že příprava proběhla podle našich představ," řekl trenér Milan Razým.

"Jen jsme nemohli mít kvůli koronaviru soustředění, které jsme plánovali. Hráči teď měli čtrnáct dnů volno a individuální plány, aby se udržovali a neztratili to, co tvrdě natrénovali. Nechtěli jsme dávat delší volno než dva týdny," doplnil Razým.

Nejbližší dny budou trochu volnější. "Příprava trvala deset týdnů, to bylo dost dlouhé. Tento týden máme jednofázové tréninky v kombinaci ledu se suchou přípravou. Věnujeme se individuálním věcem. Od příštího týdne budeme mít dvoufázové tréninky a od srpna začíná třítýdenní cyklus, kdy se hraje pohár. Přípravný zápas předtím žádný nemáme, dáme si jen nějaký tréninkový," nastínil Razým.

Trenér Milan Razým při tréninku Pardubic
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Prozatím mu schází Zacharčuk. "Nevíme, jak se situace vyvine, ale vedení dělá vše pro to, aby se sem mohl dostat," řekl. K týmu se už naopak připojili kanadský bek Rhett Holland a Francouz Valentin Claireaux, posila ze Zlína. "Je vidět, že kluci mají chuť, ale po prvním tréninku by bylo předčasné něco hodnotit. Rhetta každopádně známe, u Valentina se zdá, že má výborné ruce. Má předpoklady, aby se tady prosadil," dodal Razým.

Slibně se jeví také devatenáctiletý útočník Tomáš Zeman, jenž se vrátil po dvou letech z Finska. "Je vidět, že byl v zahraničí a udělal pokrok. Dáme mu prostor, aby se mezi mladými popral o místo v sestavě," konstatoval Razým.

Otevřené zůstávají dveře pro zkušeného útočníka Tomáše Rolinka, jenž pomohl v minulé sezoně k záchraně. Mistr světa z roku 2010 již v květnu avizoval, že by rád pokračoval, ale nejdříve chtěl vyřešit nespecifikované zdravotní potíže. "Tomáš je údajně po operaci. Čekáme, s čím přijde. Jsme domluveni, že nám dá vědět, jak se to bude vyvíjet," uvedl Razým a dodal, že trenéři o něho zájem mají. "Pokud mu to zdraví dovolí, tak mu vyjdeme vstříc. Pro pardubický hokej toho udělal hodně. Když se najde oboustranná cesta, aby byl týmu prospěšný na ledě, tak proč ne," podotkl Razým.

Tradiční klub je už více než měsíc v rukou nového majitele, jímž se stal podnikatel Petr Dědek. Sám nastínil, že by uvítal ještě posily do útoku. "Obrana s příchodem Kuby Nakládala svou kvalitu má. Uvítali bychom jednoho centra nebo střelce. Měli jsem jednoho vytipovaného, ale v dnešní době je složité někoho přivést ze zahraničí. Na českém trhu se těžko něco objeví," řekl Razým.

Kaut: Sakic řekl ne, ale mohlo by se to změnit

"Teď s námi trénuje Martin Kaut, tak uvidíme, jestli mu povolí Colorado tady hrát. Samozřejmě bychom o něj zájem měli. Myslím, že by se s ním vedení domluvilo. Ale je to zatím předčasné, v této době je složité něco plánovat dopředu," dodal Razým s připomínkou koronavirové krize.

Dvacetiletý Kaut je myšlence zahájit nový ročník v extralize nakloněný. "Domluvil jsem se s Petrem Čáslavou, že bych tady trénoval. A tak nějak tajně doufám, že mi Colorado dovolí, abych tady mohl i hrát. První slovo, co říkal Joe Sakic (generální manažer Avalanche), bylo 'ne', ale myslím, že až začne play-off v Americe, mohlo by se to třeba i změnit," uvedl Kaut.

"Potřeboval bych hrát, protože tak hrozně dlouho bez hokeje, to pro mě bude strašně těžké. Doufám, že se to změní a začnu tady. Zatím tu budu trénovat, Pardubice mi tu nechávají místo, tak snad to nějak dopadne," doplnil Kaut.

Bez ohledu na to se snaží připravit co nejlépe na další sezonu v zámoří. "Nevíme, kdy začne. Říká se v prosinci, ale moc tomu nevěřím. Opravdu by mi pomohlo, kdybych mohl zatím hrát tady v Pardubicích. Tým vypadá dobře, hodně se posílilo, super kabina, přál bych si mít možnost tady hrát," prohlásil Kaut.

Program přípravných zápasů Pardubic:

Úterý 4. srpna: HC Kometa Brno - HC Dynamo Pardubice (18:00; Generali Česká Cup),

čtvrtek 6. srpna: HC Dynamo Pardubice - HC Olomouc (18:00; Generali Česká Cup),

úterý 11. srpna: HC Dynamo Pardubice - Mountfield Hradec Králové (18:00; Generali Česká Cup),

čtvrtek 13. srpna: Mountfield Hradec Králové - HC Dynamo Pardubice (18:00; Generali Česká Cup),

úterý 18. srpna: HC Dynamo Pardubice - HC Kometa Brno (17:00; Generali Česká Cup),

čtvrtek 20. srpna: HC Olomouc - HC Dynamo Pardubice (17:00; Generali Česká Cup).

V Liberci bude trenérům pomáhat i Duda

Nejlepší tým nedohraného uplynulého ročníku extraligy od konce května chodil na led i při suché přípravě jednou týdně v Říčanech, nyní už se připravuje naplno v domácí Home Credit Areně.

"Všichni jsme se na to těšili a trénink proběhl tak, jak jsme si to naplánovali. Hráči měli chuť, to bylo vidět," řekl trenér Bílých Tygrů Patrik Augusta, který byl rád, že si tým už předtím mohl na ledě trénink zpestřit.

"Mám ty tréninky rád, oživit si to i v té době, v které jsme byli. Bylo fajn, že jsme se sešli jako celý tým na tréninku, a myslím, že i ti kluci si to užili. Bylo to vyloženě o tom zůstat v kontaktu s ledem a pukem, hráči to brali jako zpestření přípravy," podotkl kouč Liberce.

Po koronavirové pauze, která ukončila v polovině března uplynulý ročník, je tým podle Augusty z první fáze letní přípravy dobře nachystaný. "Ti, co byli tady, jeli podle našeho plánu několik sezon po sobě. U hráčů, co měli individuál, jsme z testů viděli i posun v jejich přípravě. Všichni jsou připravení jako správní profesionálové a teď už se budeme chystat pohromadě," uvedl Augusta.

Nově bude jako kouč hokejových dovedností vypomáhat v přípravě i bývalý útočník Radek Duda. "Může pomoct hlavně tím, že vzdělává hráče v Benátkách, kteří jsou jednou nohou u nás. My ho samozřejmě budeme využívat na odpoledních skillových trénincích pro naše mladé hráče a myslím si, že bude jeho role důležitá, něco jako byl Honza Ludvig. Hráči ho respektují v tom, že má bohatou hráčskou kariéru za sebou, a jeho rady jim dávají smysl," doplnil Augusta.

Zápasovou přípravu začnou Bílí Tygři v rámci Generali Česká Cupu v úterý 4. srpna doma proti Litvínovu, ve skupině mají také Karlovy Vary a Litvínov. "Těšíme se všichni. Hokej a zápasy je to, proč to děláme a tohle podstupujeme, určitě bude fajn začít se zápasovým rytmem," vyhlíží duely po dlouhé pauze Augusta.

Program přípravných zápasů Liberce:

Úterý 4. srpna: Bílí Tygři Liberec - HC Verva Litvínov (18:00; Generali Česká Cup),

čtvrtek 6. srpna: HC Energie Karlovy Vary - Bílí Tygři Liberec (17:30; Generali Česká Cup),

úterý 11. srpna: Bílí Tygři Liberec - BK Mladá Boleslav (18:00; Generali Česká Cup),

čtvrtek 13. srpna: BK Mladá Boleslav - Bílí Tygři Liberec (17:30; Generali Česká Cup),

úterý 18. srpna: HC Verva Litvínov - Bílí Tygři Liberec (17:00; Generali Česká Cup),

čtvrtek 20. srpna: Bílí Tygři Liberec - HC Energie Karlovy Vary (18:00; Generali Česká Cup).

Třinec chce udržet Wolského a vrací se Roman

Mistr z roku 2019, který v nedohraném minulém ročníku skončil druhý, se po pandemii koronaviru dočkal po čtyřech měsících návratu na led.

Třinecký kouč Václav Varaďa měl k dispozici i dvacetiletého Slováka Romana, který se do týmu Ocelářů vrací po třech letech v juniorské WHL v celku Vancouver Giants. Před odchodem do zámoří stihl v extralize za Oceláře odehrát jediný zápas a vedle juniorky nastupoval za prvoligový Frýdek-Místek.

"Očekávám od Miloše mladistvý drajv. Je to stále náš kluk, trénoval jsem jej v mládeži dva roky. Věřím tomu, že to pro něj bude další posun v kariéře," řekl klubovému webu Varaďa.

Kouč Třince po zrušeném boji o možnou obhajobu titulu v play-off přivítal přípravu na ledě. "Jsem hrozně rád, že se to celé mohlo rozběhnout. Věřím, že i hráči to vnímali obdobně a těšili se na led. V tuto chvíli věřím, že máme silný kádr a můžeme usilovat o nejvyšší příčky, ale stále uvažujeme o posílení některých postů, na kterých cítíme, že bychom mohli mít větší konkurenci," uvedl Varaďa.

Je nám líto, video expirovalo.
Třinec začal přípravu i s novými tvářemi, o pokračování Wolského se jedná

Vedle obránce Lukáše Krajíčka, který musel ukončit kariéru ze zdravotních důvodů, odešli gólman Petr Kváča, bek Vladimír Roth a útočníci Martin Adamský, Jan Hladonik, Štěpán Novotný či Roman Szturc. Vrátil se gólman Nick Malík, přišli zadáci Patrik Husák, Jan Jaroměřský a útočníci Daniel Kurovský a Radek Veselý.

"Led dnes nebyl moc kvalitní, podmínky byly poněkud horší, bylo tady jako v prádelně, klukům se trošku hůř dýchalo. V tomto týdnu čekají kluky zátěžové testy, tréninky jsme proto udělali trochu víc jezdicí, aby se hráči lépe nachystali. V příštím týdnu do toho šlápneme víc," podotkl Varaďa.

K dispozici ještě neměl kompletní kádr. "Martin Růžička by se měl připojit v nejbližší době, zřejmě k nám dorazí už tento pátek. Nick Malík je nyní na reprezentačním srazu U20. Pokud bychom cítili, že potřebujeme například na gólmanském postu pomoct, tak se určitě budeme dívat po posílení," popsal Varaďa.

Přeje si pokračování kanadského útočníka s polskými kořeny Wojtka Wolského. "S Wojtkem jsme v kontaktu, zanechal tady v závěru minulé sezony výraznou stopu. Momentální celosvětová situace je ale složitá, uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet, ale o Wojtka máme stále zájem," dodal Varaďa.

Program přípravných zápasů Třince:

Úterý 4. srpna: HC Oceláři Třinec - HC Zubr Přerov (17:00; Generali Česká Cup),

čtvrtek 6. srpna: HC Vítkovice Ridera - HC Oceláři Třinec (17:30; Generali Česká Cup),

úterý 11. srpna: HC Oceláři Třinec - PSG Berani Zlín (17:00; Generali Česká Cup),

čtvrtek 13. srpna: PSG Berani Zlín - HC Oceláři Třinec (17:30; Generali Česká Cup),

úterý 18. srpna: HC Zubr Přerov - HC Oceláři Třinec (18:00; Generali Česká Cup),

čtvrtek 20. srpna: HC Oceláři Třinec - HC Vítkovice Ridera (17:00; Generali Česká Cup).

Olomouc dává šanci mladíkům

V Olomouci testují obránce Tomáše Černého, který působil v uplynulých dvou sezonách ve Vítkovicích. "Přichází na zkoušku zhruba na čtrnáct dní, ale do toho nezasahuje žádný zápas. My ho asi budeme chtít vidět v nějakém přátelském zápase. Takže ještě uvidíme," řekl pro klubový web trenér  Zdeněk Moták.

Černý v extralize odehrál 40 utkání a má sedm bodů za dvě branky a pět asistencí. Sehrál i deset duelů v KHL v ročníku 2017/18 za Slovan Bratislava a zaznamenal jednu asistenci. V posledních dvou sezonách hrál i v první lize Vsetín, Porubu a Havířov.

Olomouci chyběli v téměř kompletním kádru dva hráči. "David Ostřížek má menší zranění kotníku z letní přípravy a junior Joshua James Mácha měl nějakou virózu," popsal situaci Moták.

Hanáky, kteří v uplynulém ročníku extraligy, nedohraném kvůli pandemii koronaviru, skončili sedmí, opustili útočníci Zbyněk Irgl, Pavel Musil, František Skladaný či obránce Jan Jaroměřský. Přišli do ofenzivy Jan Bambula, Tomáš Gřeš, Jakub Navrátil a Lukáš Kucsera.

"Potřebujeme dát hlavně šanci našim mladým klukům. Po sezoně odešli tři zkušení hráči a my to teď musíme nahradit dravým mládím. Samozřejmě jim nedáme nic zadarmo, ale když si to uhrají, tak to budou mít. Pokud ne, budou muset na sobě více pracovat. Možná někdo dojde třeba zase na zkoušku. A když si ho vyzkoušíme a zjistíme, že by pro nás byl posilou, tak budeme uvažovat o doplnění kádru," prohlásil Moták.

Naopak do prvoligové Třebíče zamířili bojovat o místo v kádru útočníci Josef Podlaha a Matěj Kořenek. "V juniorské soutěži teď bude padat mnoho týmů. Chceme ve spolupráci s (trenérem juniorů) Karlem Beranem komunikovat co nejvíce. Když bude celá juniorka hrát dobře a bude mít i výsledky, tak se budeme bavit o tom, aby kluci sbírali zkušenosti v dospělém hokeji," doplnil Moták.

První přípravný duel čeká Olomouc v úterý 4. srpna v Generali Česká Cupu doma proti Hradci Králové. "Upřednostníme hráče, které chceme vidět. To znamená mladé, které budeme kombinovat se staršími. Takže noví a mladí kluci dostanou dostatek prostoru, aby se mohli ukázat. O tom ta příprava také je. Hlavní je, že chceme vidět u mladých progres," dodal Moták.

Program přípravných zápasů Olomouce:

úterý 4. srpna: HC Olomouc - Mountfield Hradec Králové (17:00; Generali Česká Cup),

čtvrtek 6. srpna: HC Dynamo Pardubice - HC Olomouc (18:00; Generali Česká Cup),

úterý 11. srpna: HC Kometa Brno - HC Olomouc (18:00; Generali Česká Cup),

čtvrtek 13. srpna: HC Olomouc - HC Kometa Brno (17:00; Generali Česká Cup),

úterý 18. srpna: Mountfield Hradec Králové - HC Olomouc (18:00; Generali Česká Cup),

čtvrtek 20. srpna: HC Olomouc - HC Dynamo Pardubice (17:00; Generali Česká Cup).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články