Hlavní obsah

Nad Zlínem se otevřela mračna. Utržená oblaka lidé přirovnávali k Mordoru

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peklo nad Zlínem anebo také Mordor. Těmito i podobnými výrazy pojmenovávali lidé na sociálních sítích valící se nízkou oblačnost, která se přímo nad krajským městem hrozivě utrhla v pondělní podvečer. Srážky na sebe nenechaly dlouho čekat.

BEZ KOMENTÁŘE: Mrak nad ZlínemVideo: Soňa Šujanová

 
Článek

„Pocitově byla oblačnost tak nízko, že se jí dalo téměř dotýkat. Vypadá, jako kdyby se trhala oblačnost a spustil se velký déšť. Ten ale přišel až dvacet minut po této úchvatné podívané,“ sdělil Právu autor fotografie Karel Doležel ze Zlína.

Podle hydrometeorologů se jedná o bouřkové mračno cumulonimbus. „Vypadá strašidelně, ale je to tím, jak se v něm pohybuje vzduch. Na snímku je ale dobře patrné, co všechno dokáže pohyb vzduchu v oblaku,“ přiblížil hydrometeorolog z holešovské stanice Petr Škop.

Podle něj před sebou hlavní oblačnost hnala další proudění vzduchu. „Cumulonimbus před sebou vytvářel rotor, tlačí před sebou vzduch. O několik málo kilometrů dříve u nás v Holešově vytvářela tato oblačnost jen 'knedlík',“ podotkl Škop.

Foto: Pro Novinky Karel Doležel

Valící se bouřkový mrak nad Zlínem

Zvláštní je podle Škopa oblačnost na snímku tím, že mračno narušil ze spodní strany uprostřed neznámý činitel. „Mohly to být například okolní kopce, vysoké domy na sídlišti Jižní Svahy nebo třeba proudění vzduchu pozměněné nad fabrikou. Cokoli. Vzduch je v oblaku a jeho okolí labilní. Když se prohřívá, stoupá vzhůru, jakmile se ochladí, padá zase rychle dolů. Cokoli může konzistentní tvar oblačnosti narušit,“ doplnil Škop.

Hrozivě vypadající oblačnost se podařilo nasnímat více lidem. Soňa Šujanová jej ve Zlíně i natočila na video.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám