Jak zvládnout co nejlépe pandemii? Věřme vědě, nabádá profesor

NÁZOR - Spolu s tím, jak stoupá počet nakažených nemocí covid-19, se odlišuje reakce jednotlivých států a měst a jejich opatření k omezení šíření koronaviru. V komentáři pro server Los Angeles Times situaci rozebral profesor Samuel Abrams, politolog z americké Sarah Lawrence College.

Důvěra ve vědu

Americký prezident Donald Trump a mnoho guvernérů jednotlivých amerických států trvají na podzimním otevření škol, zatímco jiní volí opatrnější přístup, upozorňuje profesor. Podotýká, že americká města Los Angeles a San Diego například minulé pondělí oznámila, že na podzim plánují pouze online výuku.

Kalifornský guvernér Gavin Newsom uplynulý pátek nařídil, aby většina školních tříd v tomto americkém státě zůstala zavřená, poukazuje politolog. Dodává, že Newsom také upustil od znovuotevření mnoha ekonomických sektorů, opětovně uzavřel vnitřní prostory restaurací a veřejných budov, zatímco guvernér státu Georgia naopak odvolal povinné nošení roušek.

Politici v Kalifornii mají pro svá rozhodnutí podporu většiny veřejnosti, uvádí Abrams. Domnívá se, že jeden z důvodů spočívá v tom, že obyvatelé tohoto státu věří více vědě než jiní Američané.

Profesor odkazuje na nový průzkum think tanku American Enterprise Institute ohledně koronaviru a života Američanů, který ukázal, že obyvatelé Kalifornie si velmi váží vědců. "Průzkum se tázal, jakou důvěru, pokud nějakou, chovají respondenti vůči schopnosti různých skupin lidí - místní vlády, zpravodajských médií, univerzitních profesorů, představitelů federální vlády - jednat v nejlepším zájmu veřejnosti," nastiňuje Abrams.

Na 45 % Kaliforňanů odpovědělo, že chovají "velkou míru" důvěry, že v nejlepším zájmu veřejnosti jednají právě vědci, upozorňuje odborník. Dodává, že ve Spojených státech celkově si to myslí jen 38 % lidí, zatímco na Floridě pouze 35 %.

Naopak, jen 12 % obyvatel Kalifornie věří, že v nejlepším zájmu veřejnosti jedná prezident Trump, upozorňuje politolog. Doplňuje, že na Floridě naopak šéfovi Bílého domu v tomto ohledu důvěřuje pětina lidí.  

Průzkum rovněž odhalil, že 68 % obyvatel Kalifornie věří, že vědci činí rozhodnutí a vydávají doporučení na základě faktů a systematického zkoumání, poukazuje Abrams. Vyzdvihuje, že zbytek Američanů smýšlí odlišně - v Texasu si to myslí 47 %, na Floridě 51 % a v sedmnácti jižanských státech 54 % lidí.

Vědomí rizika

"Jde o podstatné rozdíly, které mohou pomoci vysvětlit politickou zdrženlivost a odklady ze strany politiků v mnoha těchto státech při zavádění přísnějších koronavirových restrikcí, například povinných roušek, navzdory nárůstu nově nakažených," píše politolog. Nepovažuje za překvapivé, že přístup k vědě během koronavirové krize se promítá také v osobním chování během pandemie.

Hned polovina respondentů z Kalifornie například v průzkumu uvedla, že by jim za současné situace vůbec nebylo příjemné účastnit se bohoslužby, což je o 8 % více než ve zbytku Spojených států a o 13 % více než na Floridě, poukazuje profesor. Dodává, že v účast na sportovním utkání odmítlo 60 % Kaliforňanů, tedy o celých 17 % více než v případě floridských residentů.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Podobné vzorce jsou pozorovatelné v přístupu ke střetávání se s přáteli a braní dětí na hřiště, konstatuje Abrams. Domnívá se, že Kaliforňané jsou obezřetnější, protože si uvědomují riziko takového chování.

Ve vztahu k veřejným opatřením jsou pak obyvatelé Kalifornie ochotnější přijmout tvrzení a rady, které předkládají veřejnosti lékaři a vědci, upozorňuje akademik. Průzkumy podle něj totiž odhalily, že po zvážení negativ a přínosu uzavření ekonomiky a pozastavení společenského života hned 65 % Kaliforňanů tyto kroky podporuje ve jménu bezpečnosti obyvatel - pro srovnání, v případě států jako Texas a Florida to je o 11 % obyvatel méně.

Kalifornští residenti nemají s nemocí covid-19 jinou zkušenost než zbytek země, téměř 90 %  z nich sleduje zprávy o koronaviru a pociťuje katastrofální ekonomické dopady pandemie, poukazuje Abrams. Za důležité považuje, že obyvatelé Kalifornie nenaslouchají vědeckým důkazům kvůli svému převážně liberálnímu založení - uvedený stát sice v americkém kontextu inklinuje více vlevo, přesto se 33 % jeho obyvatel označuje za konzervativce a dalších 28 % za názorově nevyhraněné.

Zatímco Bílý dům tlačí na znovuotevření ekonomiky a škol, většina Kaliforňanů to odmítá jako nebezpečný tah, shrnuje politolog. Dodává, že obyvatelé tohoto státu tak činí na základě víry ve vědu.

Související

Anna Honzáková

První české vědkyně se prosadily mezi lékaři či historiky

K 11. únoru se váže Mezinárodní den žen a dívek ve vědě, který má mimo jiné upozornit na fakt, že i ženy jsou ve vědeckém světě nepostradatelné. Ještě počátkem minulého století však vědeckých pracovnic působilo velice málo, a to kvůli předsudkům zakořeněným ve společnosti, že se ženy ve vědě nemohou tak dobře uplatnit jako muži. Přesto se mnohé české ženy ve vědě zapsaly, a to na poli medicíny, přírodních věd nebo třeba historie a etnografie.

Více souvisejících

věda Kalifornie USA (Spojené státy americké) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 12 minutami

Aktualizováno před 21 minutami

před 28 minutami

před 41 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Situace na Ukrajině se bude jen zhoršovat, tvrdí rozvědka. Americká pomoc vývoj situace na frontě nezlepší

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy