metro.cz

Počasí v Praze

4 °C / 6 °C

Sobota 20. dubna 2024. Svátek má Marcela

Vinaři. Sauvignony by mohly být skvělé, bylo dost vláhy

  5:53
Neobvykle teplá a suchá léta dovolují v tradičních oblastech Moravy pěstovat odrůdy typické pro jižní oblasti Evropy.
Vinař Bronislav Vajbar | foto: ArchivMetro.cz

„Trend do roku 2000 býval, že hrozny dozrály akorát, sklízelo se na přelomu září a října. V posledních sezonách se spíše bojím, aby hrozny nepřezrály a abychom neměli sladší vína,“ upozorňoval už na jaře Bronislav Vajbar z vinařství Vajbar v obci Zaječí na Pálavsku.

Oteplování má za následek, že se na jižní Moravu v posledních dvou dekádách „přesunuly“ i červené odrůdy dříve typické pro Itálii nebo jižní Francii. Přesto by to letos mohlo být jiné, respektive jako zastara.

Cukr podle názvu

  • Označení vína (suché či kabinet aj.) naznačuje, kolik zbytkového cukru se ve výsledném nápoji nachází.
  • Vína s obsahem zbytkového cukru na 45 gramů na litr se nazývají slámová (nechávají se uležet na slámě) nebo ledová (sbírají se po prvních mrazech).
  • Obliba se nyní vrací k suchým vínům (do 4 gramů zbytkového cukru na litr).

„Letos je to jako normálně,“ konstatuje Pavel Vajčner, generální ředitel Znovínu Znojmo ze Šatova. Letošní květen nebyl tak teplý a prosluněný jako loni a v předcházejících sezonách, také letošní červen patřil k nejmokřejším za poslední roky. „Dá se předpokládat, že letošní sklizeň se odehraje v tradičních termínech,“ říká Vajčner.

I v minulých letech se vinné hrozny trhaly v září a říjnu, daní za to byla ale mnohem vyšší cukernatost.

„Také já jsem si kdysi rád dal sladší víno, hodně letěly výběry z hroznů nebo bobulí, ale sladkého se časem každý přepije,“ řekl deníku Metro Miroslav Rolník, předseda Spolku dobšických vinařů. Ti, kteří chtěli nabízet zákazníkům méně sladká, tedy suchá vína, museli začít se sklizní třeba už v červenci.

„Mám v nedávné paměti ročníky, kdy se sklízelo už třetího srpna,“ vzpomíná vinař Vajbar. Přitom o dvacet let dříve se například odrůda Irsay Oliver sklízela až koncem první půlky měsíce září.

Letos by se tedy měly hrozny stěhovat z vinic do sklepů, i při zachování běžné cukernatosti, jako v devadesátých letech. „Odhadoval bych to na třetí týden v září,“ řekl deníku Metro Jiří Hort, majitel vinařství z Dobšic.

V roce 2018, který patřil na jižní Moravě ke klimaticky spíše k „subtropickým“ etapám, se sklízelo třeba už prvního srpna. Samozřejmě, hrozny měly v té době vysokou cukernatost. Letošní obsah cukru by měl být v normálu. Podle Horta by mohl být letošek rokem sauvignonu.

„Pršelo, sauvignony milují vodu a chladnější počasí,“ uzavírá Hort.

Autor: Pavel Hrabica Metro.cz

Hlavní zprávy

Přála jsem si oslovit a motivovat ty nejmenší, říká Marie Šnajdrová

vydáno 20. dubna 2024  7:00

Ilustrátorka, cestovatelka, ale hlavně horská duše. Marie Šnajdrová poslední roky tráví většinu času na cestách, z nichž své poznatky promítá do knih. Ve...  celý článek

HBO zhorší kvalitu svým předplatitelům, „levný“ Netflix se brzy chystá k nám a je to hit

Strážce streamu
vydáno 19. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Internetová televize HBO Max, jak ji uživatelé doposud znají, zanikne ve druhé polovině května. Nová služba láká na sportovní balíček. Ceny jsou ale zatím...  celý článek

Ví, že ho fotíte? Snímky vašich ratolestí mohou zneužít pedofilové či vyděrači

vydáno 19. dubna 2024  5:00

Někdo by si mohl myslet, že největším strašákem sociálních sítí jsou falešné účty, které se vyjadřují do komentářů pod příspěvky a píšou hejty se záměrem...  celý článek

Fanoušci dopravy mají letos žně. V Benešově se opět můžou projet Hurvínkem

vydáno 18. dubna 2024  18:05

Pražské metro zahájilo provoz 9. května 1974. Výročí si dopravní podnik připomíná po celý rok. Kromě programu spojeného s oslavami padesáti let podzemky...  celý článek