Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pořadatelé dětských táborů: Trýznivá nejistota. A kroky hygieny jako ruská ruleta

Autor: ČTK, ula - 
21. července 2020
05:30

Na dětském táboře v Letinách na Plzeňsku se objevila nákaza koronavirem. Dítě, jehož rodič měl pozitivní test, bylo odvezeno do karantény, tábor byl podle hygieniků izolován a účastníci otestováni. Jiný postup ale zvolili hygienici na táboře ve Štramberku, kde se objevily dvě nakažené děti. Tábor byl ukončen a rodiče si museli pro ostatní děti přijet. Postup moravskoslezských hygieniků kritizují někteří pořadatelé dětských táborů. Miroslav Topinka, předseda Asociace dětské rekreace, pro Blesk Zprávy přirovnal nejistotu, jak budou různé hygieny v krajích v případě nákazy postupovat, k ruské ruletě. 

V Letinách na Plzeňsku mělo na táboře pozitivní test na covid-19 jedno z dětí, které se nakazilo od rodinného příslušníka. Všechny ostatní účastníky tábora poslali hygienici do karantény, testy na koronavirus u nich nákazu ale neprokázaly.

Nakažené dítě nemělo příznaky nemoci, hygienici jej takzvaně vytrasovali, když dostali z jiného kraje informace o pozitivním nálezu u jeho rodiče. „Dítě bylo okamžitě izolováno a odvezeno, ostatní šli do karantény a byli testováni a jsou negativní,“ řekl pověřený ředitel plzeňské krajské hygienické stanice Michal Bartoš.

Minulý týden evidovali hygienici dvě nakažené děti na dětském táboře ve Štramberku v Moravskoslezském kraji. „Nemocné děti jsou izolované, poslané domů a kontakty se budou odebírat,“ uvedl Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice. Tábor byl ukončen a rodiče si museli pro své potomky přijet, což ale kritizují provozovatelé táborů.

Ukončení tábora je ekonomicky devastující, říká provozovatel

„Z toho, co víme z médií, byl tábor uzavřen z minuty na minutu. Tento postup považujeme za velmi nešťastný, pro děti frustrující, pro provozovatele ekonomicky devastující. Jsme přesvědčeni, že děti měly být ponechány v táboře, měl být vyslán odběrový tým a měly být děti otestovány přímo na táboře, ne je poslat domů, aby případně nákazu šířily dále,“ řekl Blesk Zprávám předseda Asociace dětské rekreace Miroslav Topinka.

„Tábor je izolovaná skupina dětí. V podstatě je to karanténa sama o sobě. Děti se zde pohybují v rámci uzavřeného objektu nebo ve volné přírodě, kde nemohou nikoho dalšího nakazit, ani být nikým nakaženi,“ uvádí Jiří Hnilica z Agentury HAHA a Michal Chmelař z agentury Tapaza, kteří pořádají dětské tábory na Moravě. 

„Naopak velmi oceňujeme postup plzeňských hygieniků v předešlém případě tábora v Letinách, kteří nejen že tábor nezavřeli, ale naopak provozovateli pomohli v souladu s běžnými protiepidemiologickými opatřeními. S provozovatelkou jsem hovořil, a označila postup plzeňských hygieniků za vysoce profesionální,“ dodává k tomu Topinka a pokračuje: „V případě tábora U Kateřiny považujeme postup hygieny za neadekvátní a mírně řečeno unáhlený. Jak vidno, jiný kraj, jiný mrav.“

Postupy hygien jako ruská ruleta?

Po celém Česku nyní probíhají dětské tábory, ačkoliv je jich podle odhadů o desetinu méně než před rokem. Tábory běží i v Moravskoslezském kraji, kde momentálně platí řada omezení.

„Každý den se obáváme, kdo nám z hygieny zavolá, že vytrasovali dítě pozitivní na covid-19, které máme na táboře. Jak je vidno, nikdo neví, jak v kterém kraji bude hygiena postupovat. V podstatě se z toho stává ruská ruleta. Rodiče děti z táborů domů brát nechtějí, čehož si velmi vážíme,“ říkají provozovatelé táborů na Moravě.

Rodiče musí být připraveni na spolupráci s hygieniky

„V metodických doporučeních ministerstva zdravotnictví bylo od začátku jasně řečeno, že v případě výskytu infekčního onemocnění bude tábor zrušen. Ministerští úředníci později upřesnili, že to tak nemusí být vždy, že za některých okolností mohou rozhodnout o setrvání dětí v karanténě na táboře krajští hygienici. Ti jsou zároveň jakýmisi průvodci pořadatelů tábora v těchto krizových situacích,“ řekl Blesk Zprávám k situaci na táborech v době koronavirové předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček.

Zároveň upozornil, že dát dítě na tábor je pořád zodpovědností rodiče.

„Rodič musí být také připravený na to, že v případě potřeby bude muset pro dítě na tábor přijet a spolupracovat s pořadateli a hygieniky. Vycházím samozřejmě z předpokladu, že mu jde primárně o zdraví jeho dítěte. Zmíněné mimořádné situace jsou pro pořadatele organizačně náročné a součinnost rodičů velmi usnadní jejich zvládnutí,“ uzavírá Sedláček.

PavelSki ( 21. července 2020 08:45 )

Opět, i zde, je to o lidech.
Ve všech oborech (i těch nejprestižnějších) se najdou lidé, kteří zkazí dojem. To byste pak nemohl jít ani k lékaři, pokud si v bulváru o jiném lékaři nepěkně přečtete. Takže půjdete k tomu, komu věříte.

To samé je o táborech. Pokud to není komunita scházející se celý rok, kde se rodiče, děti, vedoucí vzájemně znají, tak si probůh přečtete alespoň recenze minulých ročníků. Inet a strejdu googla snad máte? Pokud ne, tak holt hrubá chyba rodičů, že se do těch 5%, co to kazej (jako v každém oboru) holt může trefit, že se ani nepodívali, jak před rokem probíhalo a kdo co k tomu napsal.

PavelSki ( 21. července 2020 07:59 )

Jako vše, i toto, je u přístupu lidí.
Pokud si budou chtít hygienici honit triko a mít 110% krytá záda, jako v Mor-Sl. kraji, tak tam vlítnou a do minuty zavřou. A jeďte případnou infekci šířit raději do jiných krajů a tam jeďte po městě třeba MHD na odběry, jak psala matka dítěte.
Takoví lidé nejsou na svých místech. Ale jednali tak, že rozhodnutí je neprůstřelné. Nechápou třeba, že nejvíce trpí děti, když mají dobrou partu na táboře a líbí se jim tábor a do minuty konec pro 235 z nich. To je to dost poznamená psychicky, více jak Covid. Přitom zrušením se nebezpečí nákazy nesníží, naopak, jsou-li už "pozitivní", šíří pak dál.
Na plzeňsku, jak se píše, Hygieně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa