Mraky na Zlínsku jitřily fantazii, lidem připomínaly scény z Pána prstenů

  10:30,  aktualizováno  14:48
Zvláštní bouřkové mraky pozorovali lidé v pondělí v podvečer nad územím Zlínského kraje. Oblaka si pohrála s fantazií, na sociálních sítích je lidé přirovnávají k Mordoru, panství temného pána Saurona z trilogie Pán Prstenů.

„Pozoroval jsem mraky na Jižních Svazích ve Zlíně, přiletěly hrozně rychle a po pěti minutách přes nás přešly. Bouřka začala až vzápětí,“ popsal autor videa Martin Janás.

Záběry zveřejnil na Facebooku, kde podobné snímky zvedly řadu ohlasů. Ve skupině nazvané „Co miluji ve Zlíně“ lidé přirovnávali mraky k Mordoru nebo příchodu mozkomorů z Harryho Pottera. „Nicota se přikradla, naštěstí nás nedostala,“ stojí pod jednou z fotografií.

Stejný jev mohli lidé sledovat prakticky nad celým územím Zlínského kraje. Nad Zlínem ale zřejmě mraky nabyly nejobludnějších rozměrů.

Podle odborníka na bouřkové jevy Davida Rývy z Českého hydrometeorologického ústavu přitom šlo o poměrně běžný jev zvaný arcus.

„To znamená oblouk, protože na panoramatickém snímku by takový mrak nabyl tvaru oblouku,“ popsal Rýva.

„Bouřkový oblak spolu s deštěm spouští i studený vzduch a vytvoří se stěna ze zkondenzované vodní páry. Mezi lovci bouřek se tomu říká shelf clouds,“ poznamenal Rýva.

Obvykle ale tento jev nedosahuje takových rozměrů. „V případě Zlína byl skutečně pěkný, měl zajímavou strukturu. K tomu dochází i díky členitosti krajiny, kde jsou lesy, protože mrak si z nich ještě přisává vlhkost,“ doplnil Rýva.

V češtině se používá také název klínový oblak.

I když podle odborníků vzniká shelf cloud poměrně často, v takové podobě jako v pondělí jej pozorují spíše výjimečně. „Naposledy zhruba před deseti lety,“ potvrdil Patrik Trnčák z meteostanice v Holešově.

„U každé bouřky se pozorovat nedá, často je tak slabý, že to člověk ani nepostřehne. Nebo je ukrytý ve srážkách. Když jsou silné, vytvoří se na čele bouřky, ale viditelný může být jen pár minut,“ dodal Trnčák.

Lidé se pozastavovali i nad tím, že za tak velkými mračny nenásledoval extrémně silný déšť. „To se může stát. Shelf cloud vždy nesignalizuje velkou bouřku, i když to tak vypadá,“ vysvětlil Trnčák.

„Důvodem je skutečně nasávání studeného vzduchu, ne silná bouřka. Asi před pěti lety jsem pozoroval ranní bouřku se shelf cloud, přitom spadlo jen pár kapek a jindy přijde velká bouřka téměř bez mračen,“ podotkl.

Autor: