Ebolou se na západě Konga nakazilo už 60 lidí, uvádí WHO

Kinshasa 20. července (ČTK) – Počet případů eboly na západě Konga vystoupal na 60, uvedla dnes Světová zdravotnická organizace (WHO). Nové ohnisko je nyní v Rovníkové provincii na hranici s Konžskou republikou. První případy na západě země, která se zároveň potýká s epidemií covidu-19 a spalniček, úřady oznámily na začátku června.

WHO tento víkend zaznamenala tři nové případy eboly, uvedl krizový expert organizace Mike Ryan. V evidenci je nyní 56 potvrzených a čtyři pravděpodobné infekce.

„Nemoc je aktivní, nekontrolovaná,“ dodal Ryan. Velký podíl na šíření nemoci podle něj mají pohřební zvyky Konžanů, kteří při tradičních rituálech omývají těla nebožtíků nebo se jinak dostanou do kontaktu se zemřelým, čímž se mohou infikovat.

Kongo na konci června oficiálně oznámilo konec epidemie eboly na východě země, při které od roku 2018 zemřelo přes 2200 lidí. Šlo o druhou nejhorší epidemii této nemoci od roku 1976, kdy byl virus objeven.

WHO již v Rovníkové provincii naočkovala přes 2500 lidí. Vakcína pomohla zvládnout nákazu i na východě země. Z genetického rozboru viru, který se objevil v západním Kongu, vyplývá, že jde o kmen, který se liší od toho na východě.

Virus eboly způsobuje zvýšenou teplotu, zvracení, průjem a svalové bolesti, v některých případech i vnitřní a vnější krvácení. V roce 2014 tato nemoc připravila o život 11.300 lidí v Guineji, Sieře Leone a Libérii.

nim nob