Wind of Change, jeden z nejprodávanějších singlů všech dob

21. červenec 2020

Wind Of Change je rocková balada západoněmecké skupiny Scorpions. Píseň byla složena a napsána zpěvákem skupiny Klausem Meinem. Text napsal Klaus Meine po návštěvě kapely v Sovětském svazu v srpnu roku 1989, kdy nepřátelství mezi komunistickým a kapitalistickým blokem ustupovalo souběžně s vyhlášením rozsáhlých socioekonomických reforem v Sovětském svazu.

S odhadovaným prodejem 14 milionů kopií prodaných po celém světě je píseň Wind of Change jedním z nejprodávanějších singlů všech dob. Drží rekord pro nejprodávanější singl německého umělce. Píseň překonala žebříčky v Německu a v celé Evropě, když dosáhla vrcholu na čísle čtyři ve Spojených státech v srpnu 1991 a na čísle dvě ve Velké Británii. Kapela také nahrála ruskou verzi pod názvem Ветер перемен (Veter Peremen) a španělskou verzi s názvem Vientos de Cambio.

Scorpions už několikrát oznámili své poslední turné. A to by byla škoda, není typičtějšího představitele stadiónového rocku. Tvrdí, že jejich budoucností jsou koncerty, nic prý nenahradí opravdovou hudbu a skutečné city.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.