Spor o stavbu nemocnice ve Zlíně pokračuje. Soud opět posoudí její schválení na zastupitelstvu

Schválení stavby nové krajské nemocnice zastupiteli Zlínského kraje opět posoudí Nejvyšší správní soud (NSS). Bývalý hejtman Libor Lukáš (dříve ODS) podal kasační stížnost na rozhodnutí brněnského krajského soudu, který žalobu kritiků postupu schválení stavby zamítl.

„Mohu potvrdit, že kasační stížnost podal jeden z předkladatelů žaloby,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Brně Klára Belkovová. Podle informací České televize se na Nejvyšší správní soud obrátil bývalý hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš (dříve ODS). Nesouhlasí totiž se zamítnutím žaloby, kterou se její autoři snažili soudně napadnout postup schválení stavby nové krajské nemocnice. Žalobu v červnu zamítl Krajský soud v Brně.

Krajští zastupitelé stavbu nemocnice ve Zlíně schválili poprvé loni v prosinci. Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), který stavbu prosazuje, tehdy bod nečekaně navrhl na konci programu zasedání zastupitelstva.

Autoři návrhu adresovaného krajskému soudu uvedli, že nikdy od počátku existence krajů v roce 2000, kdy bylo zvoleno první zastupitelstvo Zlínského kraje, se nestalo, že by tak zásadní otázka byla prosazena „pokoutně“ bez možnosti občanů vyjádřit se na zastupitelstvu. „Je velmi špatné, aby se takové věci stávaly. Proto je na místě, aby o takto principiální záležitosti rozhodla nezávislá soudní autorita,“ napsali.

Zastupitelé záměr schválili i podruhé

V případu se angažovalo také ministerstvo vnitra, které vyzvalo krajské zastupitelstvo, aby věc znovu projednalo kvůli možnému porušení zákona o krajích. Podruhé proto zastupitelé o záměru, který podle hejtmana přijde na osm miliard korun, hlasovali letos v květnu. Návrh znovu těsnou většinou hlasů schválili.

Žalobu směřující na postup zastupitelstva podali spolu s Lukášem krajský předseda Sdružení praktických lékařů Lubomír Nečas nebo předseda Okresního sdružení České lékařské komory Zlín Jaromír Bernátek. Jedná se v pořadí už o druhou žalobu, první Krajský soud v Brně zamítl jako nedůvodnou, rozsudek následně potvrdil i Nejvyšší správní soud.

Výběrové řízení na projektanta je podle úřadu v pořádku

O nové krajské nemocnici ve Zlíně rozhodoval i antimonopolní úřad, na který se obrátila společnost JIKA-CZ z Hradce Králové. Stěžovala si na podmínky výběrového řízení na projekt nemocnice. Veřejná zakázka je podle úřadu v pořádku. „Antimonopolní úřad na straně zadavatele neshledal pochybení. Rozhodnutí není pravomocné a může být proti němu podán do 15 dní od doručení rozklad,“ uvedla Milena Marešová z tiskového oddělení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Do soutěže na projekt nemocnice se přihlásily dvě firmy, projekt by měl stát podle krajských zastupitelů asi 350 milionů korun.

Opoziční zastupitel Michal Dvouletý (Soukromníci) na květnovém zasedání krajského zastupitelstva vyzval k zastavení výběrového řízení na projektanta. Podle něj dal kraj v soutěži potenciálním projektantům k dispozici pouze objemovou studii nové nemocnice, přitom hejtman prezentoval podstatně rozpracovanější dispoziční studii, jejíž vypracování je navíc součástí výběrového řízení na projektanta.

Občanská iniciativa chce referendum

Předprojektovou přípravu zpracovávala společnost smart healthcare solutions s jednatelem Martinem Šamajem. „Právě Martin Šamaj a lidé v jeho okolí jsou hlavními tvůrci podkladů pro novou nemocnici. Je tedy logické, že to byl Martin Šamaj, kdo hrál klíčovou roli také při vypracování zadávací dokumentace pro výběrové řízení na projektanta. Proč tedy neposkytl potenciálním uchazečům také vypracovanou dispoziční studii?“ ptal se tehdy Dvouletý.

Podle vedoucího krajského odboru investic Libora Pecháčka ale Šamaj pouze zpracoval technické podklady, které byly součástí zadávací dokumentace, kterou však dělal někdo jiný.

Plánovanou výstavbu nemocnice kromě většiny opozičních a části koaličních krajských zastupitelů kritizuje například iniciativa Zachraňme Baťovku. Usiluje o to, aby se zároveň s podzimními krajskými volbami konalo referendum o stavbě nemocnice.