Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Zbrojovka jde do první ligy s nezměněným rozpočtem a bez kapitána Eismanna

Rozpočet Zbrojovky Brno se po postupu do první fotbalové ligy nezmění. Klub bude hospodařit se stejnou sumou jako v pěti předchozích sezonách, na A-mužstvo má podle majitele Václava Bartoňka vyhrazených 70 milionů korun. Tým z moravské metropole se do nejvyšší soutěže vrátí po dvou letech, nebude u toho ovšem kapitán Pavel Eismann, jenž ukončil kariéru.

Fotbalisté Zbrojovky Brno
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

V aktuální sezoně, poznamenané pandemií koronaviru, byla zrušena baráž a Brňany posune z druhého místa tabulky do první ligy rozhodnutí ligového grémia i v případě, že se nepodaří dohrát prvoligovou skupinu o udržení. Stejně jisté má Zbrojovka i finanční zázemí, které se v posledních letech nezměnilo. Bez ohledu na to, kterou soutěž tým hrál.

"Už zhruba pět let máme rozpočet nastaven tak, že na A-tým je vyhrazena částka 70 milionů korun a 20 milionů spolkne mládež," řekl klubový šéf Bartoněk s tím, že ani platy hráčů se během dvouletého působení ve druhé lize od první ligy nijak nelišily.

Na pátečním grémiu, které posvětilo návrat Zbrojovky mezi elitu, se přitom Brno vzdalo části peněz z vysílacích práv. "Společně s majitelem Dukly Praha jsme dali ostatním klubům závazek, že v příštím ročníku první ligy budeme pobírat od STESu částku stejnou jako ve druhé lize," řekl Bartoněk.

Je nám líto, video expirovalo.
Brno po postupu do první ligy nebude rozpočet měnit

Brno a Dukla se vzdají navýšení televizních práv pro první ligu

Podle něj to znamená asi pětinu sumy, kterou nekonkretizoval. "Cesta k rozšíření ligy na 18 týmů tak byla snadnější. Jinak by se mnohem hůře prosazoval vyšší počet účastníků, kdyby si měly stávající kluby ubrat z televizního balíku další podíl," doplnil, ale nijak tohoto kroku nelituje. "Budeme muset dohnat ztrátu komerčními kontrakty," dodal.

Po oslavách postupu teď Zbrojovku čekají všední pracovní dny. Tým se znovu sejde 30. července. "Přípravou bych to ani nenazval, navážeme po krátkém volnu na ukončený druholigový ročník," řekl sportovní manažer Tomáš Požár.

Svěřence trenéra Miloslava Machálka čeká pět přípravných zápasů. "Čtyři protivníci jsou prakticky jistí, toho pátého budeme dolaďovat po losu ligy 5. srpna podle toho, jak budeme soutěž začínat," uvedl Požár.

Program letní přípravy Zbrojovky Brno:

30. července: zahájení přípravy,

31. července: Blansko - Brno (17:00),

5. srpna: Olomouc - Brno (10:00),

8. srpna: Jihlava - Brno (11:00),

12. srpna: Brno - Líšeň (17:30, Zastávka u Brna),

15. srpna: Zlín - Brno.

Zbrojovka se už musí obejít bez Eismanna

Trenér Machálek se těší na obnovenou premiéru v nejvyšší soutěži. V ní odkoučoval před 17 lety jediný zápas na lavičce Slovácka. Opírat se bude převážně o kádr, který postup vybojoval, ovšem už bez Pavla Eismanna, jenž ukončil kariéru.

Vrátí se hráči z hostování, zejména Martin Zikl a Jakub Černín. "Potřebujeme posílit především na krajích obrany a zálohy, takže tímto směrem se budeme ubírat v otázce hledání posil," řekl Požár. Na změny v kádru má Zbrojovka dost času, přestupní okno se v Česku uzavře až 5. října.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články