Hlavní obsah

Vlastním autem vyrazí na dovolenou o pětinu víc Čechů než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětašedesát procent lidí, kteří letos vyrazí na dovolenou, pojede autem, říká výzkum. Někteří z nich plánují jet jen za humna. Preference letecké dopravy naopak rapidně klesla a mezi nejmladšími vede vlak.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vlastním autem na dovolenou letos vyrazí 65 % Čechů, což je o téměř pětinu víc než loni. Naopak letadlo zvolilo sedm procent proti loňským 22 procentům. Vlak využije čtvrtina Čechů a 16 % pojede autobusem. Vyplývá to z červencového průzkumu agentury NMS Market Research pro automobilku Toyota mezi 1060 respondenty.

Automobil hodlají více použít lidé nad 35 let, kde jejich podíl dosahuje 70 procent. Mladí do 24 let volí mnohem častěji vlak (40 %) nebo autobus (24 %).

Roadtrip po Česku: 14 zajímavých míst, o kterých možná netušíte

AutoMoto

Motorizovaní dovolenkáři předpokládají, že ujedou zhruba stejně kilometrů jako na obdobné dovolené v minulých letech. Zhruba 15 procent z nich plánuje najet více než 1000 kilometrů, naopak osm procent jen méně než 100 km. Největším lákadlem je pro 53 procent automobilistů poznávání a návštěvy pamětihodností, 45 procent volí wellness pobyty a 43 procent míří do hor.

Dovolené v Česku dá letos přednost 60 procent Čechů, což představuje nárůst proti minulému roku o třetinu. Do zahraničí letos chce vyjet 15 % dotazovaných, tedy zhruba polovina loňského počtu.

Na dovolenou v Česku, nabádal Babiš. Manželka je na Jadranu, on se chystá na Krétu

Domácí

Přibližně 35 procent lidí letos dovolenou vůbec neplánuje, loni to přitom bylo jen jedno procento Čechů. V příjmové kategorii do 20 tisíc korun nevyjede na dovolenou 52 procent Čechů, naopak s příjmem vyšším než 40 tisíc korun zůstane bez odpočinku mimo domov jenom čtvrtina.

Koronavirová epidemie zásadně ovlivnila cestovní plány devíti procent lidí, kteří se kvůli obavám z nákazy nebo bezpečného návratu rozhodli nejezdit na dovolenou do zahraničí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám