<

Kluci se musí věnovat studiu. Loni to bylo složitější, hlásí Barus za Vsetín

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Přichod nové sezony Extraligy dorostu bude v řadě klubů stoprocentně doprovázet nejistota i nervozita, přímý sestup šesti týmů je velkým strašákem. Záchrana v soutěži bude prioritní i pro hokejisty Vsetína.

Valaši si zkusí vzít inspiraci z předchozí sezony. V základní skupině se sice „namočili“ do záchranářských bojů, ty ale potom zvládli s bravurou. I když se ročník nedohrál, už předtím si vybojovali jistotu udržení.

Před novým ročníkem se ale hlavnímu trenérovi Miroslavu Barusovi těžko cokoli odhaduje. Situace oproti loňskému létu je totiž diametrálně odlišná. „Tím, že v loňské sezoně zůstal ročník 2003 v dorostu a celé se nám to natáhlo, jsme se vzájemně s jednotlivými soupeři znali. Věděli jsme, jaké kluby jakou silou v tomto ročníku disponují,“ říká Barus v rozhovoru pro hc-vsetin.cz.

„Momentálně nedovedu říct, kam papírově patříme.“

„Dneska nás ročník 2003 opustil, zůstáváme v nových ročnících 2004 a 2005. Myslím, že ani jeden tým nemá nasledované, kdo čím disponuje. Samozřejmě vidíme sílu Zlína nebo Vítkovic, ale ostatní celky nedokážu hodnotit, takže momentálně nedovedu říct, kam papírově patříme,“ přiznává bez okolků.

Konkrétní představu zatím nemá ani o síle vlastního mužstva. Snažil se ho ale vhodně doplnit. „Kvůli koronaviru se někteří kluci odjinud doposud připravovali sami, prakticky jsme je viděli jenom na pár trénincích,“ vysvětluje. „Všechno směřujeme na červenec a srpen, kdy si můžeme říct, jestli jsme dobře posílili, zda máme kvalitu, a na jaké výsledky můžeme pomýšlet.“

Hráčů přímo ze Vsetína či blízkého okolí měl i tak Barus na suché přípravě dostatek. Koronavirus ji zbrzdil jen na začátku, pak už probíhala bez zásadních komplikací. Letos se mladí Valaši více zaměřili na sílu.

„Pomáhali nám útočník A-týmu Radim Kucharczyk a kondiční trenér klubu Tomáš Frolo. Oba měli jednotlivá cvičení víceméně na starost,“ líčí kouč dorostenců, kterým tedy radily významné persony. „Rozhodně je to cesta pro budoucnost. Kluci se kondiční přípravě dlouhodobě věnují, starají se o své tělo. Tomáš Frolo to navíc studuje,“ povídá Miroslav Barus.

Extraliga dorostu se v nadcházející sezoně bude zužovat ze 30 na 24 týmů, to ostatně bylo v plánu už loni. Ke starým pořádkům se vrátil formát nadstavby, kde už nedojde ke vzájemné konfrontaci všech týmů. Zůstane rozdělená na dvě poloviny.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

V řadě týmů to vyvolalo negativní reakce, Vsetín mezi ně nepatří. Aspoň pokud je řeč o jeho kouči. „Odpadne nám cestování. Je potřeba, aby se kluci také věnovali studiu. Loni to bylo složitější, čtvrteční zápasy jsme většinou hráli všechny venku a kluci odcházeli ze školy už o půl jedenácté. Na páteční utkání jsme zase odjížděli v sedm, o půl osmé ráno,“ hodnotí Barus na klubových stránkách skutečnost danou geografickou polohou města.

„Takový model, který by vyhovoval úplně všem, asi nebude nikdy,“ uvědomuje si současně. „Vracíme se k tomu, co jsme hráli, akorát letos sestupují dva nejhorší týmy, třetí jde do miniturnaje a poslední z tohoto turnaje hraje baráž. Byl bych samozřejmě strašně nerad, abychom byli na těchto pozicích.“

Mezi favority každopádně Valaši patřit nebudou, na ty se pokaždé snaží vytáhnout. Souboje s akademickými celky pro ně představují velkou motivaci, případná výhra pro ně má většinou speciální punc. Tak už to u papírově slabších celků zkrátka chodí.

„Zlín jsme loni jednou porazili, jednou jsme podobným rozdílem ve skóre prohráli. To samé můžeme říct o Kometě Brno. Nevíme, v jaké situaci se momentálně tyto týmy nacházejí. Zda posunují, nebo neposunují hráče. Mohly by si to dovolit, měly by mít širší kádr, protože mají akademii,“ ví Barus. A váží si toho, že ve skupině o udržení za sebou jeho tým těsně nechal České Budějovice i Jihlavu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz