MČR na 10 000 m, zrušení nejen pražského maratonu a další novinky z běžeckého světa #5

MČR na 10 000 m, zrušení nejen pražského maratonu a další novinky z běžeckého světa #5

Je to opravdu bláznivý rok, ve kterém ani organizátoři největších celostátních závodů nevědí, co predikovat na následující týdny, natož měsíce. Závody se přesouvají, ruší, ale některé i vznikají jako náhrady za své větší příbuzné. Není proto divu, že poslední „Novinky z běžeckého světa“ vyšly v březnu. Co se tedy zajímavého událo v minulých týdnech?

MČR v běhu na 10 000 metrů na dráze, půlmaratonu i vrších

Začněme atletikou, konkrétně tou dráhovou. Konec června patřil ve Slavkově u Brna Mistrovství ČR v běhu na 10 000 metrů na dráze. Přestože někteří předem přihlášení závodníci do Brna nedorazili, sešla se poměrně široká vytrvalecká základna z celého Česka. Na startovní čáru se nakonec postavilo šestnáct mužů a deset žen. Mezi muži se papírově čekal souboj dvou největších jmen současného běhu u nás – Vítka Pavlišty a Jirky Homoláče – ale předzávodní informace o zdravotním stavu v současnosti nejrychlejšího českého maratonce i půlmaratonce Homoláče naznačovaly, že není připraven předvést stoprocentní výkon na to, aby stíhal Pavlištovi. To se také i potvrdilo a Homoláč během závodu vzdal. Pavlišta potvrdil svá předzávodní slova o dobré přípravě a v komfortním náskoku více než půlminuty na jinak stále zlepšujícího se Martina Zajíce si doběhl v čase 30:14 pro titul Mistra ČR. Třetí doběhl Vladimír Marčík v čase 30:59.

V ženách si již pro pátý titul doběhla v čase 34:20 Moira Stewartová, nutno však říct, v jaké společnosti. „Konečně mi v Česku vyrostla soupeřka,“ hodnotila po závodu Mistryně ČR výkon druhé Marcely Joglové, která za Stewartovou zaostala jen o dvě vteřiny. Joglová je v současnosti nejlepší českou vytrvaleckou běžkyní, která se pyšní dvacátým místem z loňského MS v Dauhá na maratonské vzdálenosti. Jak je ale vidno, zvládne s přehledem i dráhové závody a můžeme být proto zvědavi, co v následujících sezónách vše předvede. Třetí ženou v cíli byla Julia-Anna Lily Bell v čase 36:36.

Dva týdny po mistrovství ČR na 10 000 metrů na dráze se narychlo uspořádalo nedaleko Pardubic (konkrétně v městečku Kostěnice) mistrovství ČR v půlmaratonu. Zde se oproti dráze sešla už větší konkurence, avšak favorit byl stále stejný, i sem si totiž přišel pro titul a obhajobu z roku 2017 Vítek Pavlišta. Ten by zároveň vítězstvím v Kostěnicích vyrovnal maximum Roberta Štefka v počtech zisků titulů na mistrovství ČR na šest. Na otáčkové trati mu stíhal jen celkově druhý Dominik Sádlo a Pavlišta si bez větších problémů doběhl pro druhý titul mistra ČR, tentokrát v čase 01:05:56. Dominik Sádlo, přestože druhou polovinu už výrazněji na Pavlištu ztrácel, si přesto doběhli pro svůj největší prozatímní výsledek, a navíc v osobním rekordu 01:06:49. Vyzdvihnout se musí výborně takticky zvládnutý závod celkově bronzového muže rovněž z dráhové desítky ze Slavkova Vladimíra Marčíka. Ten za Sádlem zaostal o pouhé tři vteřiny.

Co se Marcele Joglové nepodařilo ve Slavkově na dráze, to se jí podařilo na půlmaratonu. V ženském závodě stejně jako na dráze rozhodoval finiš, tentokrát „finiš“ posledního kilometru. „V hlavě jsem měla, že ji (Venduli Frintovou) nesmím pustit před sebe a po poslední obrátce zkusit prodloužit krok a urvat ji,“ komentovala poslední stovky metrů závodu čerstvá mistryně ČR. S výsledným časem 1:13:46 si navíc nejen vylepšila své osobní maximum na této trati, ale stala se i druhou nejrychlejší ženou v historii půlmaratonského M ČR (po Aleně Peterkové z roku 1995). Druhá Frintová, která se především zaměřuje na triatlon, finišovala v čase 1:14:08 a pro bronz si doběhla Tereza Hrochová v čase 1:15:59.

Dalším závodem, na kterém se budou rozdávat tituly mistryň a mistrů ČR bude běh do vrchu na Šerák v Bělé pod Pradědem 1. srpna. Společná příprava české reprezentace v horském prostředí rakouských Alp slibuje vynikající výkony jak v mužském, tak ženském startovním poli.

Malofatranská 100, 50 a nově 33

Organizátoři jednoho z nejtěžších stokilometrových závodů na Slovensku Malofatranské stovky si pro letošek připravili novinku. Pro škarohlídy bychom ji mohli nazvat „baby“ trasou MF100, avšak parametrově ji takto nazvat jde jen stěží. K již léty prověřené 100kilometrové stálici s 6700 metry pozitivního převýšení a poloviční trati s 3800 metry převýšení přibyla letos i 34kilometrová varianta „sky“ s pozitivním převýšením 2300 metrů.

Začněme však od té nejdelší varianty Malofatranské, která konkrétně měřila 112 kilometrů. Na té si stejně jako loni doběhl pro vítězství Jaroslav Vicher v čase 16:31:36. Druhý do Fačkovského sedla doběhl Libor Trtek v čase 16:58:39 a sekundu po 17. hodině cílem proběhl třetí muž Martin Blahušiak. Rovněž i mezi ženami na prvních dvou místech byly Češky. Konkrétně Marcela Rambová v čase 21 hodin a 5 minut, Kristýna Skupieňová v čase 22 hodin a 32 minut a trojici nejrychlejších žen na nejdelší trati uzavírala Lenka Sentkerestiová, která 112kilometrerovou trasu zdolala za den a tři minuty.

Na poloviční trati (konkrétně 53kilometrové) mezi muži dominoval Patrik Milata, který si s téměř hodinovým náskokem doběhl pro jasné vítězství (6:47:58) před Filipem Kristlem (7:39:05) a Ondřejem Tabarkou (7:47:26). Mezi ženami zvítězila Denisa Kušnierová (9:31:22) před Evou Čurlejovou (9:51:00) a Lenkou Hošekovou (11:32:39).

Velkou podívanou nabídla nová nejkratší trasa. Čerstvý Mistr ČR v Ultra Sky z LHUT, Dominik Skokan, beskydská šavle Jakub Uherek, který si chtěl spravit chuť právě po přepáleném letošním LHUT kde nedokončil a Peter Fraňo, druhý muž z loňského Perun Skymaratonu a když už je ve zmínce LHUT, tak celkově pátý muž z letošního ročníku. Nebylo pochyb o tom, že se právě mezi tuto trojici rozdělí medaile. Skokan závod rozběhl na čele, Fraňo jej docvakl někdy po desátém kilometru pod nástupem na stoupání po sjezdovce, „…tam když jsem viděl, že Peťo začátek sjezdovky kluše, rozhodl jsem se ho nechat a udržet si za každou cenu průběžnou pozici,“ komentoval průběh závodu Skokan. „Nakonec jsem byl překvapený, že mi dal v cíli jen čtyři minuty a ne víc,“ zhodnotil závod celkově druhý Skokan. Peter tak srovnal s Dominikem skóre z Beskyd na 1:1 a dokončil nejkratší trať v čase 3:44:18, Dominik Skokan doběhl v čase 3:48:44 a třetí doběhl v čase 3:58:31 Jakub Uherek. Mezi ženami nejkratší trať zvládla nejrychleji Jana Žuffová v čase 5:36:13 před Lindou Beniačovou v čase 5:55:37 a Małgorzata Kruk v čase 6:06:25.

Fejfar dominoval na petřínském Trailu Praha

Vítěz posledních dvou ročníků desetikilometrového Trailu Praha Tomáš Maceček se letos muset spokojit až se třetím místem na tomto běžci oblíbeném petřínském závodu. Kopcovitou trať zahrnující dva výběhy na Petřín již celkově po čtvrté nejrychleji zvládl Ondřej Fejfar a potvrdil vzrůstající formu během svých alpských soustředění. Před Tomáše Macečka, který letos předvádí skvělé výkony především v těžších skyrunningových závodech (vítěz Ještědu 100, LHUT SkyRace), se dostal ještě Michal Procházka, a tak beskydský rodák žijící v Praze se musel smířit až se třetím místem. Suverénkou mezi ženami byla Daniela Treglerová, která si s náskokem více než tří minut doběhla pro jubilejní vítězství v seriálu Mizuno Trail Running Cup. Druhou v ženou v cíli byla Martina Bradáčková následovaná Ivanou Vávrů.

Praha bez závodů, ale i Beskydy bez Peruna

Tak trochu očekávaná přesto smutná zpráva. „Za současného stavu, i když se situace zlepšuje, nebude ani tak možné na podzim s jistotou pořádat akce s velkým počtem účastníků v centru Prahy,“ píše v e-mailové zprávě všem závodníkům základem RunCzechu Carlo Capalbo. Praha tak přijde o tři největší závody – půlmaraton, maraton i silniční desetikilometrový závod – a zároveň největší závody u nás. Naštěstí se RunCzechu podařilo dohodnout organizaci závodů mimo Prahu, a tak v novém termínu si běžci mohou zazávodit v Karlových Varech, Českých Budějovicích, Olomouci, Ústí nad Labem a v Liberci na Nature Runu. Bez kompenzace se letos musejí smířit Perunšstí vyzyvatelé. Moravskoslezsko se nadále nejvíce potýká s koronavirem a krajští hygienici striktně zakázali pořádání akcí nad 100 lidí. Přes snahu organizátorů se nenašla vhodná alternativa k přesunu mistrovství ČR ve skymaratonu, a tak se Peruna dočkáme v klasickém termínu v roce 2021.

/foto: Česká atletika, Photo.Jurok, Ondřej Fejfar/

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: