Hlavní obsah

Proč je dobré znát svou krevní skupinu

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skutečnost, že lidé s krevní skupinou 0 mohou darovat krev všem, zatímco lidé s typem AB zase mohou od všech přijmout, asi znáte. Darování krve ale není jediným důvodem, proč je dobré znát svou krevní skupinu. Roli hraje i v těhotenství.

Článek

Krev zásobuje tělesné tkáně živinami a kyslíkem, odvádí zplodiny metabolismu a má i mnoho jiných důležitých funkcí. Udržuje třeba stálost rovnováhy vnitřního prostředí a její srážlivost se významně podílí na obranném mechanismu těla.

Hlavní krevní skupiny jsou čtyři

Krevní skupina je dědičná. Existují čtyři hlavní krevní skupiny: A, B, AB a 0. Významnou roli hraje také Rh faktor, který může být pozitivní, nebo negativní. A protože existují i další faktory udávající podtypy, je krevních typů ve skutečnosti daleko více.

„Znalost krevního typu je důležitá třeba při podání krevní transfuze a stanovuje se hlavně v rámci předoperačního vyšetření, kdy může být nutné ji podat, a tím zachránit pacientovi život,“ vysvětluje Ludmila Mazylkinová, praktická lékařka společnosti Moje ambulance na Praze 4. Co se může stát, kdybyste nedostali odpovídající typ krve?

Foto: Schira, Shutterstock.com

Špatný typ krve může způsobit rozpad červených krvinek, selhání orgánů a v krajním případě i smrtFoto: Schira, Shutterstock.com

Špatný typ krve může uškodit

Pokud byste dostali špatný typ krve, imunitní reakce organismu by způsobila shlukování a rozpad krvinek. Došlo by k hemolýze (nadměrný rozpad červených krvinek), která vede k selhání orgánů a může způsobit i smrt.

Naopak někdo s identickou krevní skupinou či takzvaný univerzální dárce vám může zachránit život. „Univerzální dárce je jedinec s krevní skupinou O Rh negativní a univerzální příjemce je jedinec s krevní skupinou AB, který může přijmout krev od jakéhokoliv dárce,“ vysvětluje doktorka Mazylkinová.

Darování krve

Jindy zase můžete život zachránit vy, a to darováním krve. Najděte vhodné centrum darování, a pokud jste vhodný dárce a neprodělali jste nějakou závažnou nemoc, pomozte. Nikdy nevíte, kdo kdy bude vaši krev potřebovat.

Laboratorní vyšetření krve poskytuje o celkovém zdraví cenné informace. Můžete o něj požádat praktického lékaře, který vám buď nechá odebrat krev u sebe v ordinaci, nebo vás pošle do odběrového centra s žádankou.

Foto: Ronald Rampsch, Shutterstock.com

Znalostí krevní skupiny můžete někomu zachránit život nebo předejít komplikacím ve druhém těhotenstvíFoto: Ronald Rampsch, Shutterstock.com

Prevence komplikací v těhotenství

Dalším významným důvodem, proč znát svou krevní skupinu, je těhotenství. Pokud žena s faktorem Rh negativním otěhotní s mužem Rh pozitivním a novorozenec získá faktor Rh pozitivní po otci, vzniká u dítěte nemoc s názvem imunitní hemolytická anemie. Při ní  se nedostatečně tvoří červené krvinky a dochází k jejich zvýšenému rozpadu.

„To se ale děje až při druhém těhotenství, a proto je u Rh negativních matek při dalším těhotenství důležitá prevence podáváním protilátek, které nemoc dokážou odvrátit,“ vysvětluje doktorka Mazylkinová.

Jak je to se stravou podle krevních skupin

V souvislosti s krevní skupinou se objevují i názory o prospěšnosti výběru vhodné stravy podle typu krve. Podle Michaely Bebové, doktorky biochemie a odbornice na výživu, se ale jedná o spekulaci.

„Zakladatel diety podle krevních skupin Dr. D’Adamo tvrdí, že každá krevní skupina z důvodu různého historického vzniku určuje různé vhodné stravování pro jednotlivé krevní skupiny,“ vysvětluje. Zatímco například „nulkám“ by měla vyhovovat masitá strava, „áčkám“ by mělo prospívat vegetariánství.

„Věrohodnost tohoto stravování je malá a obecně panuje přesvědčení, že dieta není postavena na reálném podkladu,“ shrnuje biochemička.

Reklama

Načítám