Hlavní obsah

Fotbalový Bayern ruší nejmladší kategorie své akademie. Ať si děti déle hrají

Foto: Profimedia.cz

Bayern Mnichov ruší nejmladší mládežnické kategorie ve své akademii. František Straka a Martin Hašek myšlenku podporují. (Ilustrační fotografie)

Reklama

Bayern Mnichov se rozhodl zrušit nejmladší mládežnické kategorie ve své akademii. Nově bude nejúspěšnější německý klub vychovávat hráče až od 11 let. Rozhodnutí má dětem pomoci se sportovně rozvíjet i v jiných oblastech.

Článek

Jedná se o revoluční krok ve výchově těch nejmladších fotbalistů. Zatímco doposud bylo u těch nejmenších zvykem trénovat fotbalové dovednosti několikrát týdně pod odborným dohledem, od sezony 2021/22 tomu v bavorském velkoklubu bude úplně jinak.

Bayern Mnichov se rozhodl zrušit nejmladší kategorie ve svých mládežnických akademiích. Má to prostý důvod. Klub cítí, že pro děti bude lepší, když se v útlém věku budou věnovat i jiným sportům a aktivitám, na které by ve starém režimu neměly jednoduše čas.

„Bayern si je vědom své sociální odpovědnosti, zejména vůči těm vůbec nejmladším fotbalistům v mnichovské oblasti a sousedních regionech. Díky tomuto kroku by děti měly mít dostatek prostoru se vyvíjet ve svém přirozeném prostředí domácího klubu bez přebytečného tlaku,“ vysvětlil Holger Seitz, zástupce sportovního ředitele bayernské akademie.

Rozhodnutí zrušit nejmladší kategorie vlastní akademie ale vedení bayernské mládeže neudělalo jen tak z minuty na minutu, právě naopak.

Změně režimu akademie předcházelo několik dlouhodobých odborných studií. Ty potvrdily, že všestranná sportovní příprava má pozitivní dopad na fotbalovou výkonnost v pozdějším věku.

„Rozhodnutí, které jsme učinili, je v tom nejlepším zájmu pro děti. Chceme dosáhnout toho, aby měly více možností seberealizace ve volném čase a mohly si vyzkoušet více sportů. Dlouhodobé studie zároveň dokazují, že učení různých sportovních dovedností může mít pozitivní vliv na fotbalové výkony,“ zhodnotil Peter Wenninger, sportovní ředitel Bayernu Mnichov pro kategorie hráčů od devíti do patnácti let.

V Česku je trend výchovy mladých fotbalistů nastavený jinak. Ti nejmladší hráči už od útlého věku trénují několikrát týdně a je běžné, že si fotbal zvolí jako hlavní sport, kterému se už velmi záhy věnují naplno, a nemají tak čas na další sportovní aktivity. Nastavenému režimu se přizpůsobily i kluby, jež pořádají nábory hráčů do kategorií i od pěti let.

Myšlenka Bayernu Mnichov, tedy nechat děti věnovat se více sportovním aktivitám najednou, je sympatická i hlavnímu skautovi akademie pražské Slavie Milanu Šimůnkovi.

„Určitě souhlasím, že by v takto nízkém věku neměli být hráči jednostranně zaměření. I proto nejmladší kategorie ve Slavii trénují maximálně třikrát týdně, aby hráči měli možnost věnovat se i jiným aktivitám. Já osobně jsem se do patnácti let, tedy před vstupem do vrcholového fotbalu, věnoval třem sportům. Všestrannost je v dnešním světě velmi důležitá. Myšlenka Bayernu tak má určitě něco do sebe a stojí za úvahu,“ řekl Seznam Zprávám Šimůnek.

Myšlenka bavorského celku je správná i dle bývalého fotbalisty a v současnosti trenéra Martina Haška. „Vnímání rozhodnutí Bayernu Mnichov má pro mě dva rozměry. Na jednu stranu je to myšlenka, která je dle mého názoru správná. Jsem naprosto přesvědčený, že všeobecná průprava a dostatek co nejpestřejšího pohybu má pozitivní vliv nejen na fotbalový výkon ve vyšším věku.“

„Dříve bylo obvyklé, že jsme přišli ze školy a trávili jsme volný čas venku či na sportovních hřištích. V součtu jsme tak měli až 30 hodin pohybu týdně. Děti, které dnes hrají ve vrcholových mládežnických klubech, mají čtyři tréninky týdně a o víkendu zápas. V průměru tak pohybem tráví zhruba 7 hodin v týdnu a zbytek se buď učí, nebo povětšinou hrají na počítači a jsou na mobilech. Nechci říct, že se dříve rodiče dětem věnovali více, možná spíše naopak,“ soudí Hašek.

„Druhý rozměr myšlenky zrušení mládežnických kategorií je ten, aby hráči volný čas doopravdy využili k rozvoji jiných sportovních aktivit. Nabízí se tak otázka, jestli by nebylo lepší, aby různorodé sportovní aktivity zajišťoval právě klub. Je ale nutné podotknout, že takový model by byl na druhou stranu velmi finančně náročný. Je totiž málo týmů, které mají vlastní bazén nebo například tenisové kurty, gymnastické sály či trampolínové centrum a ještě k tomu odborně vzdělané lidi na tyto druhy sportů,“ doplnil pro Seznam Zprávy bývalý trenér Bohemians 1905 či pražské Sparty.

Stejný názor zastává i trenér František Straka. „Bayernu tímto krokem jde o vybudování sportovní všestrannosti, což už dnes u dětí bohužel nebývá obvyklé. Jestli to byl správný krok, se samozřejmě ukáže až postupem času. Tato myšlenka má ale určitě něco do sebe, jelikož pokud se člověk dnes podívá na fotbalovou mládež a její výchovu, tak se do nich vyloženě cpe ta fotbalová specializace. Děti z toho pak mohou být otrávené, protože v mnoha případech je na ně velký tlak.“

Překážkou pozitivního vlivu rozhodnutí akademie Bayernu Mnichov je dle Straky nastavení dnešní společnosti. „Největší problém současné generace je to zlehčování si věcí. Člověk si dnes sedne k počítači a zapne si jakoukoliv hru, ať už fotbal, hokej či olympijské hry, a to místo toho, aby si šel ven zasportovat. Tohle když já slyším, tak mi pění krev. Proto dnešní generaci chybí ta sportovní všestrannost. Je to ale otázka společenského trendu a výchovy rodičů. Je potřeba dětem ukázat správnou cestu,“ řekl Seznam Zprávám František Straka.

Reklama

Doporučované