Tvrdý chomutovský pád! Piráti se vzdali Chance ligy a míří do kraje

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

22. července 2020, 10:34

Adam Bagar

Je jasno! Chomutov se v příští sezoně Chance ligy nepředstaví, přihlásí se jen do krajské ligy Ústeckého kraje. Klub o tom informoval na svých webových stránkách.

Důvodem jsou finance. Chomutov má obří dluh ve výši 37,5 milionu korun a je v insolvenci, necelou třetinu částky tvoří závazky vůči hráčům. Těch, kterým klub dluží, je skoro šedesát. Pomoci se mu snažila skupina investorů v čele s bývalým brankářem Martinem Altrichterem, která nedávno oslovila nové vedení v čele s Danielem Badinkou.

Tato skupina přišla s návrhem, že každému z věřitelů splatí třicet procent z jejich pohledávek, když zbylých sedmdesát procent klubu odpustí. Vyjednáváním s hráči byl pověřen šéf Hráčské asociace Libor Zbořil. Stačil však nesouhlas jediného hráče a Chomutov by nedostal prvoligovou licenci. Přesvědčit všechny se nakonec skutečně nepodařilo.

„Po dlouhých jednáních menšina zainteresovaných s touto variantou nesouhlasila, tudíž klub nebude moci prokázat bezdlužnost vůči hokejovým subjektům a tím pádem neobdrží licenci na Chance ligu 2020/21. Pohledávky hráčů se tak v celé výši budou řešit v rámci insolvenčního řízení s Piráti Chomutov, a.s,“ uvedl klub v tiskové zprávě.

„Pan Badinka mluvil o tom, že devadesát procent hráčů souhlasí s jejich návrhem. Mohl by mi je ukázat? Hovořil jsem i s řadou jiných hráčů, které nezastupujeme, a jejich názor je jiný, než pan Badinka prezentuje. Problém je úplně někde jinde než na naší straně.“

Podle Pirátů drtivá většina hráčů na třicetiprocentní návrh přistoupila, proti měla být jen agentura Unlimited Sport Management. „Libor Zbořil i samotní hráči se snažili najít shodu s menšinou kolem agenta Tomáše Krejčího, která s návrhem nesouhlasila, ovšem to se nepodařilo, takže seniorský hokej bude v Chomutově na krajské úrovni,“ oznámil Badinka.

Krejčí však tvrdí, že hráčů, kterých na dohodu nepřistoupilo, je víc. „Pan Badinka mluvil o tom, že devadesát procent hráčů souhlasí s jejich návrhem. Mohl by mi je ukázat? Hovořil jsem i s řadou jiných hráčů, které nezastupujeme, a jejich názor je jiný, než pan Badinka prezentuje. Problém je úplně někde jinde než na naší straně,“ řekl pro iSport.cz.

Ještě loni hráli Piráti extraligu, před třemi lety dokonce semifinále

Kluby musejí do konce července prokázat bezdlužnost, svaz pak bude schvalovat licence, ale už nyní je jasno, že příští ročník Chance ligy se odehraje bez Pirátů s 18 účastníky. „V příštím týdnu se chceme sejít s našimi fanoušky, abychom jim vše vysvětlili a nastínili jim další postup,“ uzavírá předseda výkonného výboru zapsaného spolku klubu.

Hokejisté Chomutova přitom ještě před třemi lety hráli semifinále extraligy, loni na jaře však z elitní tuzemské soutěže spadli do Chance ligy. O patro níž skončili čtvrtí, ale další ročník v profesionálních ligách asi jen tak nepřidají. Piráty čeká během roku a čtvrt tvrdý pád, v příští sezoně budou hrát krajský přebor Ústeckého kraje, kam podají přihlášku.

Vyjádření Českého hokeje

„Vedení Českého hokeje vzalo na vědomí prohlášení klubu Piráti Chomutov, že nebude moci prokázat bezdlužnost vůči hokejovým subjektům a splnit tak podmínky pro účast v Chance lize. Oficiální písemné vyjádření v tomto smyslu jsme nicméně zatím neobdrželi. Musíme proto počkat, až se tak stane nebo do konce července, kdy vyprší lhůta stanovená pro doložení bezdlužnosti vůči hokejovým subjektům Licenčním řádem. S definitivní platností rozhodne výkonný výbor Českého hokeje, který se sejde 11. srpna 2020.“

Foto: Kateřina Kundertová

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz