Kardiaci mají v létě obvykle méně problémů  
Léto a vysoké letní teploty s sebou nesou pro řadu lidí různá zdravotní rizika. Ne tak pro kardiaky, jak by se mohlo na první pohled zdát. Podle odborníků je naopak léto pro pacienty s kardiovaskulárními problémy pozitivní.

To, že v létě mají pacienti více srdečních problémů než v jiných ročních obdobích, je omyl. „Vysoké teploty vedou k dilataci (roztažení) cév a tím ke snižování krevního tlaku, což je pozitivní. Proto je v létě méně infarktů i cévních mozkových příhod,“ uvedl lékař I. interní kardioangiologické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity prof. MUDr. Jindřich Špinar, CSc a dodal: „Pro kardiaky jsou nejhorší náhlé změny v počasí, především změny tlaku a teplot. Proto nejvíce infarktů bývá na podzim.“

 

Prof. MUDr. Jindřich Špinar, CSc, při přebírání ocenění za výsledky ve výzkumu  z rukou rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka. Kredit: Fakultní nemocnice Brno.
Prof. MUDr. Jindřich Špinar, CSc, při přebírání ocenění za výsledky ve výzkumu  z rukou rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka. Kredit: Fakultní nemocnice Brno.

Což dokládají i čísla. Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně bylo v roce 2019 hospitalizováno s akutním infarktem myokardu nebo akutním srdečním selháním v létě 310 pacientů (za 3 měsíce), zatímco ve stejném roce na podzim (za 3 měsíce) 370 pacientů.

 

Přesto doporučuje kardiolog Jindřich Špinar lidem, kteří mají kardiovaskulární problémy, aby se snažili vyhnout výrazným teplotním změnám. „Nejhorší je přechod z klimatizované místnosti do horkého letního dne. Rozdíl je již v pokojové a venkovní teplotě, s klimatizací je to ještě horší. Proto je pro kardiaky lepší naplánovat si procházky na podvečer, kdy rozdíly teplot nejsou tak velké. A důležitá je samozřejmě dostatečná hydratace. To platí obecně pro všechny,“ uzavírá prof. MUDr. Jindřich Špinar, CSc, lékař I. interní kardioangiologické kliniky FNUSA a LF MU.

Datum: 22.07.2020
Tisk článku

Související články:

Železom proti srdcovému zlyhaniu     Autor: Matej Čiernik (18.01.2024)
Príbeh koronárnych stentov     Autor: Matej Čiernik (18.11.2021)
Analgetiká a srdcovocievne choroby: príbeh nekonečný aj poučný     Autor: Matej Čiernik (04.02.2016)
Kardiocerebrálna resuscitácia - náhrada kardiopulmonálnej resuscitácie     Autor: Matej Čiernik (05.02.2013)
Dýchání z úst do úst při infarktu víc škodí než prospívá     Autor: Josef Pazdera (19.03.2007)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz