Paříž nezakáže Huawei investovat do Francie, oznámil to v úterý francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Britské úřady dříve odmítly použití zařízení čínské společnosti při rozvoji sítí 5G. (Foto: Flickr)

„Nezakážeme společnosti Huawei investovat do 5G,” řekl Le Maire s tím, že Francie bude také bránit své strategické zájmy, což předpokládá i ochranu francouzských podniků.  

Současně však francouzský ministr zkritizoval Peking za údajné porušení práv menšin v zemi.  

Úřady Velké Británie 14. července oznámily, že mají v úmyslu odmítnout použití zařízení Huawei v budování národní komunikační infrastruktury. Koncem letošního prosince nebudou britští operátoři moci kupovat od Huawei produkty pro 5G a do roku 2027 všechna zařízení čínské společnosti v dotyčných sítích budou nahrazeny analogy od dalších společností. 

“Vláda souhlasí s hodnocením (Národního centra kybernetické bezpečnosti, NCSC) a je přesvědčena, že nejlepším způsobem, jak zajistit bezpečnost našich sítí, je zastavit použití nového zařízení Huawei operátory při nasazení sítí 5G,“ uvedl v Dolní sněmovně britského parlamentu Oliver Dowden, britský ministr digitálních technologii. 

Zdroj:  newseu.cgtn.com