Motorové pily nastartovali dřevosochaři v městském parku ve Vimperku

22. červenec 2020 10:29

Ve vimperském parku se sešli dřevosochaři. Vyřežou tu dvě sochy pro město – osla, který bude součástí budoucího betlému, a rostlinu hořeček mnohotvarý pro naučnou stezku. Kolemjdoucí tak mohou na vlastní oči vidět tvorbu soch motorovou pilou.

„Vždyť je to umění, on má kus špalíku a za chvíli je z toho něco hezkého,“ těší se na nové sochy ze dřeva Jaroslav Mareš, který se ve Vimperku stará o městskou zeleň.

V parku budou po celý týden pracovat tři řezbáři. Dva vyrobí sochy pro město a třetí povede řezbářský kurz. „Lidé se tu budou učit vyřezávat motorovou pilou, kurz trvá tři dny a za tu dobu vyřežou účastníci orla nebo divočáka,“ popsal Radek Smejkal.

Kvůli koronavirové pandemii muselo město upravit program dvacátého ročníku setkání dřevosochařů. „Měli jsme vyřezávat celý betlém pro Vimperk, ale oslavy dvaceti let dřevosochání se posunuly o rok, takže letos budeme vyrábět jen jedno zvíře a za rok doděláme Svatou rodinu,“ vysvětlil Radek Smejkal.

Zvíře pro betlém vznikne pod rukama řezbáře Jana Paďoura, který už si na místo dovezl obrovské kmeny. „Vybral jsem si lípu, ze které bude oslík do betléma,“ dodal.

Druhou sochu pro město vyrobí Tomáš Indra. „Já mám takový zvláštní úkol vyřezat rostlinu jménem hořeček mnohotvarý. To je místní endemit, který roste na louce mezi Čkyní a Vimperkem, a místní chtějí sochu pro naučnou stezku. Pracovat budu podle obrázku a jako materiál jsem vybral jasan, aby socha venku něco vydržela,“ popsal.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související