Putinovy pařáty v Anglii: Novinář čekal pecku. A nic. Zůstalo z toho následující

22.07.2020 11:11

Dlouho očekávaná parlamentní zpráva o ruském vlivu ve Velké Británii byla včera konečně zveřejněna. Přišlo se na to, že nejsou jednoznačné důkazy pro spojení ruského vlivu s britským referendem o vystoupení z Evropské unie. „Kdo čekal od materiálu členů výboru pro bezpečnost a tajné služby Dolní sněmovny nějakou pecku, ‚smoking gun‘, pistoli, ze které se ještě kouří, musel být – včetně autora těchto řádků – zklamán,“ píše Jiří Hošek na Seznamu Zprávy. Rusy se tedy s brexitem spojit nepodařilo. Zato u skotského referenda byla situace jiná. „Existuje důvěryhodná veřejně známá informace, která naznačuje, že se Rusko v roce 2014 rozhodlo ovlivnit kampaně související se skotským referendem o nezávislosti,“ píše se ve zprávě.

Putinovy pařáty v Anglii: Novinář čekal pecku. A nic. Zůstalo z toho následující
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin při projevu o stavu země

Včera, v úterý, vyšla ve Velké Británii dlouho očekávaná parlamentní zpráva o ruském vlivu ve Velké Británii. Z českých médií o tom informoval například zástupce šéfredaktora Jiří Hošek na Seznamu Zprávy.

„Kdo čekal od materiálu členů výboru pro bezpečnost a tajné služby Dolní sněmovny nějakou pecku, ‚smoking gun‘, pistoli, ze které se ještě kouří, musel být – včetně autora těchto řádků – zklamán. Žádné přesvědčivé důkazy ve stylu fotek ruského diplomata, jak v londýnském metru předává Nigelu Farageovi obálku plnou bankovek, ve zprávě nejsou,“ napsal.

Celý článek Seznamu Zprávy ZDE

Anketa

Líbí se vám finální podoba ,,záchranného plánu" EU za 750 miliard euro?

4%
96%
hlasovalo: 9204 lidí

Nigel Farage je britský politik, jenž založil v roce 1993 Stranu nezávislosti Spojeného království (UKIP), která v roce 2014 vyhrála volby do europarlamentu a donutila tehdejšího premiéra za konzervativce Davida Camerona vyhlásit referendum o tom, zda Velká Británie zůstane v Evropské unii, či zda z ní vystoupí. To se uskutečnilo v roce 2016 a pro vystoupení hlasovalo necelých 52 % voličů. Nigel Farage spolu se současným premiérem Borisem Johnsonem patřili k nejvýznamnějším podporovatelům vystoupení z Evropské unie.

„Přiznám se, že jsem mnohem více čekal od pasáže o tom, jak si bohatí Rusové s jasným napojením na kremelské kruhy kupují ve Spojeném království vliv, jak sponzorují politické strany a skrytě korumpují. Ano, dozvěděli jsme se ze zprávy, že se to děje, že se britské metropoli přezdívá Londongrad. Ale detaily skoro žádné,“ popisuje Hošek dále.

Samotná britská BBC popisuje parlamentní zprávu tak, že skutečně v ní nebylo zjištěno, že by se Rusko přímo podílelo na referendu o vystoupení z Evropské unie. „Jako důkaz ruských pokusů o ovlivnění procesu uvádí citace veřejně známých studií, které poukazovaly na pro-brexit nebo anti-EU příběhy na RT (Russia Today, jde o vícejazyčnou ruskou zpravodajskou televizní síť se sídlem v Moskvě, pozn. red.) a Sputniku (ruská zpravodajská agentura, internetový portál a rozhlas provozovaný ruskou státní tiskovou agenturou Russia Today, pozn. red.) a použití botů a trollů,“ píše se v článku.

Celý článek BBC ZDE

„Botem“ je myšlen počítačový program, který napodobuje lidskou činnost; „trollem“ je myšlen internetový účet, jenž je ovládán člověkem, který zveřejňuje nepravdivé či zavádějící příspěvky, a to buď pro zábavu, či jde o úmyslnou kampaň.

Parlamentní zpráva však požaduje, aby britská zpravodajská služba vypracovala analogické posouzení možného ruského zásahu do referenda o EU a aby bylo zveřejněno její neutajované shrnutí. Dále zpráva uvádí, že když bylo v USA Rusko obviněno ze zasahování do prezidentských voleb v roce 2016, tak do dvou měsíců od hlasování bylo provedeno šetření zpravodajců a shrnutí bylo zveřejněno. Rusko je však ve zprávě uváděno jako „nepřátelská země“.

Samotná zpráva je k přečtení ZDE

Jiná situace je však u skotského referenda. To proběhlo 18. září 2014. V referendu obyvatelé Skotska nezávislost odmítli. 55,3 % voličů se vyslovilo pro setrvání ve Spojeném království, zatímco pro nezávislost jich hlasovalo 44,7 %. „Existuje důvěryhodná veřejně známá informace, která naznačuje, že se Rusko v roce 2014 rozhodlo ovlivnit kampaně související se skotským referendem o nezávislosti,“ píše se v BBC. Zpráva odkazuje na zprávy v ruských státních médiích od ruských volebních pozorovatelů, že při konání voleb došlo k nesrovnalostem.

Dále parlamentní zpráva má vyzdvihovat článek od Bena Nimma, který v roce 2017 našel proruské internetové trolly, kteří měli šířit informace o tom, že hlasování bylo zmanipulované a volby by se měly opakovat.

Anketa

Který z okolních šéfů vlád je nejlepší?

2%
94%
hlasovalo: 20205 lidí

Zpráva dále měla dle BBC kritizovat postup Velké Británie při obraně demokratických procesů, což bylo považováno za přehazování „horkých brambor“, kdy se žádná z organizací nechtěla ujmout vedení tohoto procesu. „Vláda poukázala na svůj program Obrana demokracie, který byl zřízen v roce 2019,“ psala BBC. Ta argumentovala, že Národní středisko pro kybernetickou bezpečnost, které bylo součástí programu, reagovalo na několik incidentů během voleb v roce 2019, a to včetně několika kybernetických útoků proti politickým stranám.

Zpráva dále uvádí, že ruské peníze byly použity pro výstavbu vlivu napříč širokou sférou britského establishmentu. „PR firmy, charity, politické zájmy, akademické a kulturní instituce, ti všichni byli příjemci ruských peněz,“ mělo stát dle BBC ve zprávě. To prý mělo vytvořit nový normál, kdy jsou lidé blízcí ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi dobře integrováni do britské byznysové a sociální scény. Zpráva však neuvádí jména. Zpráva též upozorňuje na řadu členů Sněmovny lordů, kteří prý mají obchodní zájmy spojené s Ruskem nebo pracují přímo pro významné ruské společnosti spojené s ruským státem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…