USA vypsaly odměnu za dopadení šéfa nejvyššího soudu Venezuely. Je Madurův lokaj

Spojené státy oznámily sankce vůči předsedovi venezuelského nejvyššího soudu Maikelu Morenovi a vypsaly odměnu pět milionů dolarů (asi 115 milionů Kč) za informace vedoucí k jeho zadržení.

Informoval o tom v úterý na twitteru americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který Morena označil za "lokaje" autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. 

Maikel Jose Moreno Perez, a Maduro crony, used his position of authority for personal gain, accepting bribes to influence the outcomes of criminal cases in Venezuela. In publicly designating him today, we are sending a clear message: the U.S. stands firmly against corruption.

— Secretary Pompeo (@SecPompeo) July 21, 2020

Čtyřiapadesátiletý Moreno, který v 80. letech strávil ve vězení dva roky za vraždu, stojí v čele nejvyššího soudu od roku 2017, předtím byl dva roky jeho prvním místopředsedou. Tento soud od roku 2016 blokuje činnost parlamentu, v němž má od voleb v prosinci 2015 většinu opozice.

Mag. Maikel Moreno ratifica su autonomía e independencia ante pretensiones injerencistas extranjeras https://t.co/3opBWFvjAI pic.twitter.com/W8bOq9zNVF

— Maikel Moreno (@MaikelMorenoTSJ) July 21, 2020

Moreno také jako předseda soudu potvrdil i trest téměř 14 let vězení pro významného lídra opozice Leopolda Lópeze odsouzeného za organizování protivládních protestů z roku 2014, při jejichž potlačování zemřelo přes 40 lidí. López se od loňska, kdy se mu podařilo uprchnout z domácího vězení, skrývá zřejmě v rezidenci španělského velvyslance v Caracasu.

Spojené státy zavedly už radu sankcí vůči představitelům Madurova režimu. Letos v březnu obvinily i Madura a několik jeho spolupracovníků, včetně Morena, z narkoterorismu a konspirace s kolumbijskými rebely s cílem zaplavit USA kokainem. Podle serveru Infobae také letos vypsaly odměnu za dopadení už na sedm činitelů venezuelského režimu, včetně Madura, suma celkem čítá na 65 milionů dolarů.

USA se sankcemi, které zavedly i na venezuelskou státní ropnou společnost, snaží oslabit Madurův režim. Loni tlak zesílily spolu s diplomatickou podporou opozici, když začátkem roku uznaly mezi prvními lídra tamní opozice a šéfa parlamentu Juana Guaidóa prozatímní hlavou Venezuely, která má uspořádat svobodné volby. Učinily tak poté, co tamní parlament neuznal výsledky předchozích prezidentských voleb, v nichž vyhrál Maduro a které opozice, USA, EU a řada zemí označila za nedemokratické. Za dočasného prezidenta Guaidóa uznává šest desítek států.

Maduro se ale stále drží u moci díky podpoře Ruska, Číny či Íránu a venezuelské armády, jejíž část se bojí represí a druhá ho podporuje i díky vysoké životní úrovni, kterou na rozdíl od většiny ostatních obyvatel země má. Venezuela je už několik let v hluboké ekonomické krizi, v zemi chybí léky a základní potraviny a mnoho lidí je závislých na státním přídělovém potravinovém systému, který má na starost armáda.

Madurův režim řadu let kritizuje opozice i orgány OSN za porušování lidských práv. Podle zprávy Guaidóova zmocněnce pro lidská práva za loňský rok zveřejněné v pondělí zatkl loni režim na 2300 kritiků Madurovy vlády; většina ze zatčených byli státní zaměstnanci a novináři včetně cizinců. Od ledna do května podle téže zprávy "zabily" speciální policejní jednotky Madurova režimu (FAES) 1560 lidí "při kladení odporu úřadům". Nevládní organizace Foro Penal v pondělí uvedla, že v zemi je 394 politických vězňů, z toho 126 jsou vojáci.

Maikel Moreno Mike Pompeo Venezuela USA (Spojené státy americké) Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy