Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Peková nebo Rychetský. Senát ve čtvrtek rozhodne o návrhu na vyznamenání

Česko

  12:55
Praha - Senát zřejmě navrhne letos vyznamenat předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského, neurochirurga Vladimíra Beneše nebo mikrobioložku Soňu Pekovou kvůli boji s koronavirem.

Molekulární mikrobioložka Soňa Peková. foto: Youtube.comReprofoto

Konspirační teorie o covidu od Pekové je obehraná písnička, říká virolog. ‚Spekuluje se u každé epidemie‘

Medaili Za hrdinství by podle senátorů posmrtně zasloužila zdravotní sestra Věra Hanušová z Thomayerovy nemocnice, která se nakazila koronavirem od pacienta. Seznam nominovaných bude Senát schvalovat asi ve čtvrtek, o ocenění rozhodne prezident Miloš Zeman.

Mezi 32 navrhovanými jsou také slovenská operní pěvkyně Edita Gruberová, protifašistický odbojář Jan Andrýsek nebo kapitán Vladislav Matoušek, který bojoval proti nacismu i komunismu a byl utýrán v komunistickém žaláři.

K nominovaným na Medaili Za zásluhy patří epidemiolog Karel Raška, gynekolog Tonko Mardešič, sládek Ivan Chramosil, lékař a maratonec Pavel Kantorek, hasič Jiří Kunst nebo ředitelka Egon Schiele Art Centra v Českém Krumlově Hana Jirmusová Lazarowitz.

Rychetský je jedním ze dvou nominovaných na Řád Tomáše Garrigua Masaryka spolu s patologem Janem Vignatim, který se za druhé světové války zapojil do odbojové organizace Obrana národa a byl popraven nacisty. K pětici adeptů, jimž by měl být podle Senátu posmrtně udělen Řád Bílého lva, patří váleční letci - velitel 310. československé stíhací perutě RAF Alexander Hess a první velitel 311. československé bombardovací perutě RAF Karel Mareš - Toman.

Nový koronavirus se množí až 270krát rychleji, říká expertka Peková. Konvenční vakcíny jsou prý vyhozené peníze

Kandidáty na vyznamenání navrhují Zemanovi také vláda a Sněmovna. Zeman k jejich nominacím může, ale také nemusí přihlédnout. Hlava státu už v lednu ohlásila, že udělí Řád Bílého lva bývalému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS), který v lednu náhle zemřel.

Loni byl Zemanem z 25 senátních kandidátů oceněn generálmajor Josef Ocelka, jeden z velitelů 311. československé bombardovací perutě ve Velké Británii. Vyznamenání obdržel i chemik Jan Mašát, který vynalezl bezodpadovou metodu výroby perchlormetylmerkaptanu (PMM), přípravku k výrobě pesticidů.

Zeman loni rovněž udělil Medaili Za zásluhy lesníkovi a spisovateli Petru Martanovi, který původně v užší nominaci horní komory také figuroval. Vyřazen byl ovšem na návrh senátora a ekologa Petra Orla (za Zelené). Martan zorganizoval petici proti rozšiřování bezzásahových zón v Národním parku Šumava, předloni byl jihočeským lídrem Strany práv občanů.

Autor:

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč