Nedokončený most přes Želivku je v zakázaném pásmu pod kontrolou Policie ČR

Letní období je spojené s rekreací a pobytem u vodních nádrží. Ovšem existují i výjimky. Jako například vodní nádrž Švihov.

„Vodní nádrž Švihov leží v prvním pásmu hygienické ochrany, pohyb v jejím okolí je proto zakázaný. Samozřejmě zde platí i zákaz koupání a rybolovu. Kromě kompetentních osob z Povodí Vltavy a policie sem nikdo nesmí“, sdělil npor. Josef Daněk, DiS., vedoucí obvodního oddělení ve Světlé nad Sázavou.

Před několika lety dostal server Občasník možnost zdokumentovat nedokončené mosty přes údolní nádrž Švihov, které přitahují pozornost milovníků historie. Fotografování bylo se souhlasem i za přítomnosti pracovníků Povodí Vltavy.

Na dodržování zákonů v okolí přehrady Švihov dohlížejí policisté z obvodního oddělení ve Světlé nad Sázavou a z policejní stanice v Ledči nad Sázavou, která je jeho součástí. K výkonu dohledu
na přehradě jsou od roku 2015 vybaveni plavidlem PIONER MULTI III, které použili i při této kontrole vodní nádrže. Dále jsou policisté vybaveni motorovým člunem RYDS.

„Člun je rychlejší, motor má větší výkon, a může jet až šedesátikilometrovou rychlostí. Služební plavidlo PIONER má své výhody převážně ve větší kreativitě při jeho využití a je úspornější. Ideální je kombinace využívání obou,“ řekl npor. Daněk.
Policisté tuto techniku využívají také v případě mimořádných událostí. Na zimu člun z přehrady odváží a probíhá jeho údržba. V dubnu nebo v květnu se potom opět vrací zpět na vodu.

Kontroly na vodní nádrži a v jejím okolí provádějí policisté jak sami, tak ve spolupráci s pracovníky povodí Vltavy. Probíhají nepravidelně a zejména v letních měsících, kdy někteří lidé porušují zákaza chodí se do přehrady koupat nebo chytají ryby.

V případě, že policisté takového přestupce odhalí, vše zadokumentují a vyřeší buď v příkazním řízení, nebo postoupí k projednání
příslušnému správnímu orgánu.


V úterý 21. července tak opět z policejního přístaviště v blízkosti Budče vyrazila policejní hlídka společně s policejním psovodem na hladinu přehrady. Od druhé hodiny odpoledne do šesté hodiny večer policisté kontrolovali dodržování zákona na přehradě a jejím okolí.
Policisté během akce odhalili osoby, které se přes zákaz pohybovaly v ochranném pásmu.

Ve třech případech tak řešili přestupková jednání turistů v rámci příkazního řízení uložením blokové pokuty ve výši dvou tisíc korun.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů