Agent Krejčí o kauze Pirátů: Kanaďané říkají, že u nich by už někdo seděl ve vězení

  13:45
Neústupní. Hráčský agent Tomáš Krejčí ovšem odmítá, že za propadem zruinovaného hokejového Chomutova z 1. ligy do krajské soutěže můžou jeho klienti. Nepřistoupili na žádost o odpuštění 70 procent dluhů, což znamená, že Piráti nezvládnou prokázat bezdlužnost, nutnou pro obhájení prvoligové licence.

Chomutovský trénink, ilustrační foto | foto: Petr Bílek, MF DNES

„Mohlo by se stát, že to budeme za rok řešit znovu. Anebo to začnou praktikovat jiné týmy - a co pak budeme dělat?“ ptá se Krejčí, který v Chomutově zastupoval například Bretta Flemminga, Juraje Valacha nebo Justina Peterse.

Hokejový agent Tomáš Krejčí

Váš postoj ohledně „akce 30 procent“ se nezměnil?
Zaujali ho hlavně naši hráči. A nezměnilo se nic. Nenechají se zatlačit do úzkých a nechat se vydírat tím, že dostanou 30 procent, nebo nic. My jsme ochotni jednat o férové nabídce, tu jsem předložil dost jasně – třicet procent teď, zbytek na splátky na tři čtyři roky, aby to klub tolik nezatížilo. Pokud nějaký tým nemá po dobu čtyř let na placení 166 tisíc měsíčně, čímž by umořil dluh, nebo to nechce, nemá na to asi dostatečné finanční prostředky a možná bude lepší, aby hokej nedělal.

Dostali jste od klubu cejch těch, kteří dohodu zablokovali.
To se občas stává, že někdo dostane nějaký cejch. Neblokuje to naše agentura, ale hlavně hráči, kteří mají právo na svobodné rozhodnutí. A já se jim nedivím. Každému jsme řekli, ať se rozhodne sám. Kanaďané to vnímají tak, že v Severní Americe by už dávno byl někdo ve vězení a tým by nehrál. Minulý rok už udělali ústupek, kdy podepsali splátkové kalendáře, ale podepsat to nechtěli. Víme, že teď bude hodně hráčů, kterých se to týká, na nás naštvaných. I jejich rodin. Chápeme to. Ale časem si všichni uvědomí, že to bylo ku prospěchu všem. Takhle zadlužit nějakou společnost, to se dělo po sametové revoluci. Tehdy se páchaly podobné věci. Kde to jsme?

Zadlužení Piráti vzdali první ligu, budou hrát v nejnižší soutěži

Cítil jste tlak na vaše hráče, aby se chovali solidárně s ostatními?
Pan Badinka (šéf zapsaného spolku Piráti Chomutov) se mě snažil dostat lehce pod tlak už v pátek, kdy mi napsal zprávu, že mám čas na „akci 30 procent“ do pondělních 12 hodin. A pokud nekývneme, že jasně označí viníka, kdo za to může. Napsal jsem mu, ať jde s pravdou ven, že s tím nemáme problém. Že postoj hráčů se nezmění. Pan Badinka se ohrazuje 90 procenty domluvených hráčů, ale nemá jediného podepsaného, protože žádnou dohodu nikdy neukázal. A já jsem ho několikrát vybízel, že chceme vidět, co hráči mají podepisovat. Ale s tím měl očividně problém. Víme, že Tomáš Svoboda a Dominik Tejnor postoupili své pohledávky jednomu hokejovému klubu a ten se s Piráty taky nedomluvil na vyřešení situace. Po Chomutovu vyžadoval proplacení pohledávky ve výši sto procent, anebo nějaká hráčská práva za třicetiprocentní cenu. A na to Chomutov taky nepřistoupil. Takže nejsme jediní, těch hráčů je více. Jen se to hodilo Chomutovu a možná i hráčské asociaci na někoho to svést.

Nabídku na uhrazení 30 procent předložila skupina investorů v čele s bývalým brankářem Martinem Altrichterem. Tvrdíte, že za 4 miliony korun se může dostat k hráčským právům třeba za 30 až 40 milionů.
Nevím, jestli to je skutečně pan Altrichter, jestli se něco změnilo, nebo ne. Takhle to bylo panem Badinkou řečeno minulý týden. Záleží, komu bude prapůvodní zapsaný spolek půjčovat hráče. Nevím, jak to tam s právy na hráče je, tohle jsem jen slyšel a nemůžu potvrdit, že to stoprocentně pravda je. Nechci je špinit, ale nejspíš to tak bude. Tu informaci jsem dostal od jednoho člena, který byl letos ve výboru. Kdyby zůstali v 1. lize, tabulky se jim nezmění. Pokud spadnou do kraje, nevím, jak se k tomu postaví svaz. Jestli budou mít rok hájení, jako má podle směrnic třeba Kladno po sestupu z extraligy. Ovšem tady podle mě nejde o klasický sestup, ale o krach klubu. Osobně bych žádné hájení nedával a nechal bych hráče za tabulky, jaké jsou v kraji. V tom případě by na tom mohli chomutovští hráči vydělat, že se domluví s nějakými týmy, převedou si práva sami na sebe a zbaví se různých hostovaček, prodejů.

A kolik vaši klienti můžou získat od akciové společnosti Piráti Chomutov přes insolvenční řízení?
Víme všichni, že tam toho moc nebude. Na druhou stranu se budeme snažit rozklíčovat, na koho byla licence, na koho byli hráči, proč byli na zapsaný spolek, který údajně na rok, podotýkám údajně, jejich práva propůjčoval. Už tohle mi přijde trošku jako cílený podvod, když vím, že společnost je předlužená. Nějakou strategii vzhledem k insolvenčnímu řízení mám, ale nebudu ji předem prozrazovat.

Mají splátkové kalendáře vůbec smysl?
Záleží na obou stranách. Když někdo bude chtít splátkový kalendář podepsat, ať ho podepíše. Kdyby ho hráči loni nepodepsali, tak už to padlo a svým způsobem by byl klid a neřešilo by se to letos. Ale spíš si myslím, že by do hokejových subjektů, kterým se kvůli licenci musí dluhy uhradit, měli být zahrnutí i dodavatelé a jiné společnosti, které mají s hokejem co do činění a bez nichž by klub nemohl fungovat. A ne jen hráči a trenéři. My jako agentura do toho taky nejsme zahrnutí, přitom platíme svazu každý rok licenci.

Kolik vašich hráčů odmítlo dohodu?
Jmenovat je nechci, hráčů je víc. Vím i o hráčích, kteří nejsou od nás a podepsat jim to nechtějí už z důvodu, že Chomutov by z ušetřených peněz postavil konkurenceschopný tým a mohl by se v 1. lize zachránit na úkor jejich nových zaměstnavatelů. A třeba Tomáši Pitulemu nebo Nicolasu Hlavovi se do neděle nikdo neozval, o ničem nevěděli. Ráno jsem obdržel výpis od jednoho hráče, který dostal 30. června z Chomutova platbu ve výši jeho základní měsíční odměny bez bonusů. Vypadá to na lednovou platbu. Někomu tedy nejspíš leden zaplatili a někomu ne. Údajně těch hráčů mělo být víc. Jde o ty, kteří měli pokračovat dál. Ten dotyčný hráč měl podepsat novou smlouvu na nižší peníze, tomu ta částka neodpovídá, naopak to odpovídá části smlouvy, co měl minulý rok. Neměřili všem stejně.

Autor:

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

  • Nejčtenější

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

Zazářil v pravou chvíli. Pastrňák vystřelil Bostonu v prodloužení postup

5. května 2024  5:27,  aktualizováno  7:04

Hokejisté Bostonu po dvou porážkách zvládli rozhodující sedmý zápas úvodního kola play off NHL...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hertl na mistrovství nedorazí, Vegas ho nepustí. Obrovská ztráta, mrzí Nedvěda

7. května 2024  15:36,  aktualizováno 

Národnímu týmu by se tuze hodil, v případě příletu by okamžitě zabral pozici prvního centra a...

Česko - Švýcarsko 1:2. Generálka na MS nevyšla, prosadil se pouze Krejčík

5. května 2024  12:21,  aktualizováno  19:05

Také ve třetím utkání na Českých hokejových hrách národní tým prohrál, Švýcarsku v Brně podlehl...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Konec snu o medaili. Hokejová osmnáctka prohrála ve čtvrtfinále MS se Slováky

2. května 2024  16:06,  aktualizováno  22:03

Českým hokejistům se sen o medaili na světovém šampionátu hráčů do 18 let ve Finsku nevyplní. Ve...

Vše je připraveno, hlásí pořadatelé ostravské části hokejového MS

9. května 2024  9:18

Čilý ruch panoval o svátečním dnu v Ostrava Areně, jak se během mistrovství světa hokejistů bude...

Francie má v nominaci na MS Bellemara ze Seattlu a tři krajánky z extraligy

9. května 2024  8:32

Útočník Pierre-Édouard Bellemare ze Seattlu je jedinou posilu hokejistů Francie z NHL na...

Nedvěd je novým koučem Litoměřic, do partnerského klubu ho vyslala Sparta

9. května 2024  8:24

Po historicky nejúspěšnější sezoně už hokejové Litoměřice znají obsazení trenérského štábu. Novým...

Ze zákulisí MS: Diváky čeká show, týmy klid. Druhý led mají v Praze za rohem

9. května 2024  7:59

Do úvodního buly chybí jediný den. Organizátoři světového šampionátu ale setrvávají v klidu. V...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...