5 základních tipů jak neprohrát a když, tak elegantně

Autor: Alena Hájková

Foto: Pinterest
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Každý den chceme být v komunikaci úspěšní. Mít pocit, že se nám podařilo přesvědčit druhé, aby přijali náš názor.  Nechte druhým pocit, že vyhráli. Vyplatí se vám to.

Rychlá výhra dobytá pod tlakem můžou být nejen tzv. Pyrrhova vítězství, ale i naše budoucí prohra. „Teď ho tady mám, tak ho zpracuju, nadchnu (namotivuju), přesvědčím (nejčastěji lacinými argumenty).“ Tak takto vás může chtít někdo rychle ulovit.

Nejen v obchodě, ale i v rozhovoru musí mít pocit vítězství a prospěchu obě strany. Krátkodobé výhry po čase zmizí. Uteče nám nejen kořist, ale nezůstane ani pocit výhry.

Přinášíme 5 tipů jak se neztrapnit a zachovat si tvář:

1. Naslouchejte

Neposlouchejte, ale naslouchejte druhým, co vám říkají. A to nejen verbálně, ale i mimoslovně. Tady najdete nejvíce odpovědí na to, co vám kdo říká a jestli to s vámi myslí dobře.

2. Neprosazujte se

Nechte druhému pocit, že si ho rádi vyslechnete, i když vás to vůbec nezajímá. Bude vám uvnitř vděčný. Pro vás je to polovina úspěchu. Jeho argumenty se vám můžou v budoucnu hodit. Když ne, alespoň na vás nebude naštvaný, že jste ho nevyslechli.

3. Nevnucujte se

Nevnucujte druhému vaše pocity a názory. Někdy je váš protějšek nechce slyšet, protože se bojí, aby jste ho neodmítli. Proto někteří mluví rychle a nenechají si skočit do řeči. Když vám nebude chtít vaše protistrana naslouchat, nevadí. Její škoda. Mohla se něco dozvědět.

4. Nekřičte

Nesnažte se silou hlasu skočit někomu do řeči nebo na něj zvýšit hlas. Proč? Ten kdo určuje tón bývá v klidu. Pokud se vám rozhovor, debata nelíbí, slušně se omluvte a odejděte po anglicku. Zachováte si tvář, noblesu a vždy se můžete k druhému vrátit.

5. Respektuje

Pokud vám někdo slušně, trpělivě vysvětlí své argumenty, proč to nejde, proč nechce, respektujte jeho názor. Zachováte si tím svoji úroveň, budete mít čas na rozmyšlenou. Třeba se k debatě po čase vrátíte s daleko pádnějšími a přínosnějšími argumenty.

Rozhodně neberte odmítnutí jako prohru. Vycházejte z toho, kdo vám co říká. Pokud je to člověk, kterého si vážíte, máte ho rád, je pro vás inspirací, vzorem, poděkujte mu za jeho názor a čas, který vám byl ochoten věnovat. Pokud je to člověk, který vás chtěl lacině ulovit pro svoje cíle a ego, nemusíte litovat.

0