Michal Koštuřík
22. července 2020 • 15:05

Brno se loučí s lídrem, Eismann končí s čistým štítem. Na cestě dvě posily

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

V prvoligové kabině Zbrojovky bude jeden člověk moc chybět. Kapitán Pavel Eismann si vyslechl radostnou novinku o postupu a v pětatřiceti letech ukončil kariéru. Hodlá se věnovat civilnímu zaměstnání. Nebyl to šok, přesto spoluhráče odchod charismatického beka zasáhl. „Nedokážu si představit, že přijdu do kabiny a on tam nebude,“ řekl útočník Antonín Růsek.



Už v průběhu jara probleskly signály, že Pavel Eismann hraje na profi úrovni poslední zápasy. Ačkoliv už tolik nenastupoval v základu, v týmu byl pořád extrémně důležitým článkem.

„Jsem nesmírně rád, že jsme před dvěma lety na tohoto hráče ukázali. Eis odvedl skvělou práci, rozdal se. Chtěl bych mu moc poděkovat. Jeho role v kabině byla výsadní. Výrazně přispěl k tomu, že se teď můžeme bavit o tom, že jsme znovu v první lize,“ smekl sportovní manažer Tomáš Požár.

V šatně měl Eismann respekt, hecování bylo hlavně na něm. Zároveň platil za vtipálka. Věděl, kdy odlehčit atmosféru. Mezi parťáky byl oblíbený. „Byl to ten největší lídr, kapitán na svém místě. Uměl usměrnit kabinu,“ ocenil Růsek. „Bez něj to bude nezvyk,“ dodal.

Brněnský kapitán Pavel Eismann v druholigovém zápase proti Jihlavě
Brněnský kapitán Pavel Eismann v druholigovém zápase proti Jihlavě

Za dvě sezony odehrál krajní bek šest desítek utkání, vstřelil tři branky a na patnáct přihrál. Jeho přestup z Karviné se Zbrojovce vyplatil. Eismann cítí, že se může s čistým štítem vytratit ze scény. „Takhle přesně jsem si to přál – končit na vrcholu,“ podotkl. „Cítím, že ta doba teď nastala. Všem ve Zbrojovce patří obrovský dík, fanouškům, spoluhráčům, vedení. A majiteli, který vždycky dodržel to, co slíbil, a nabídl mi pomocnou ruku i v období po kariéře. Nakonec jsem se nicméně rozhodl po dvaceti letech profesionální fotbal opustit. Nikdy na ty dva roky nezapomenu.“

Kdo ho nahradí? Jako kapitán téměř jistě povede mužstvo Pavel Dreksa. Paradoxně také bek, který dorazil na jih Moravy z Karviné. „Víceméně jsme ho s tím i přiváděli. Má charakter válečníka, nenávidí prohry a dokáže burcovat tým. Některé zápasy převážil na naši stranu. Věřím, že se o jeho temperament budeme moci opírat dál,“ poznamenal Požár.

Svému nástupci věří také Eismann. „Dreksič je skvělý lídr, je tam Peter Štepanovský. A převzít to musí i střední generace. Toho se nebojím, kluci to zvládnou a já s nimi budu nadále v kontaktu,“ slíbil rodák z Chrudimi.

Klub shání pár posil, aby hrál mezi nejlepšími důstojnou roli a netřepal se z možnosti dalšího sešupu o patro níž. Těsně před uzavřením jsou příchody ofenzivního záložníka Jana Koudelky z Prostějova a obránce Jana Hlavici z Líšně. Oba zná velmi dobře kouč Miloslav Machálek. „Máme zájem hlavně o hráče na krajní pozice. Můžu potvrdit, že tito dva mezi ně patří,“ reagoval manažer Požár.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud