Hlavní obsah

Bývalá ombudsmanka Šabatová bude opět kandidovat do Senátu za Zelené

Foto: Profimedia

Bývalá veřejná ochránkyně práv kandiduje do Senátu. Podpoří ji Zelení, Idealisté a hnutí Senátor 21.

Reklama

Anna Šabatová bude na podzim kandidovat v Brně do Senátu za podpory Strany zelených, hnutí Idealisté a Senátor 21. Hlavní témata jsou pro ni lidská práva a ekologie.

Článek

Bývalá ombudsmanka Anna Šabatová bude na podzim usilovat o senátorské křeslo ve volebním obvodu 60 Brno-město. Svoji kandidaturu oznámila dnes v Brně.

Někdejší mluvčí Charty 77 se bude pokoušet o mandát v horní komoře Parlamentu už po druhé. Stejně jako před dvanácti lety kandiduje jako nestraník za Stranu zelených. Letošní volby jí vyjádřila podporu i hnutí Idealisté a Senátor 21.

V polovině února skončil Šabatové šestiletý mandát veřejného ochránce práv. Po pěti měsících oznámila kandidaturu do Senátu České republiky. „Kandiduji proto, že cítím, že se nacházíme ve zlomovém období, v období zásadních společenských změn. Chci proto nabídnout svoje celoživotní profesní a osobní zkušenosti,“ uvedla bývalá disidentka.

Jako senátorka by se chtěla věnovat tématům, která se týkají lidské svobody nebo životního prostředí. „Neříkám ani tak ochrana životního prostředí, ale spíš ochrana života. Pociťujeme nedostatek, to jak schnou lesy nebo jak vymírají živočišné druhy. To vše jsou zmapované věci. Je třeba velkých změn, ale ty musí být rozumné a spravedlivé,“ dodala Šabatová.

Kandidáti do Senátu, obvod Brno-město, číslo 60

Karel Rais - hnutí ANO

Roman Kraus - TOP 09 a ODS

Jiří Kadeřávek - Piráti a STAN

Tomáš Anderle - SPD

Jaroslav Petr - KSČM

Tomáš Tomáš - KDU-ČSL

Anna Šabatová - nestraník za Stranu zelených, SEN 21, hnutí Idealisté

Richard Novák - Trikolóra

Lukáš Berta - nezávislý

Zelení nemají v horní komoře vlastní senátorský klub. „Kandidáti zvolení s podporou Strany zelených jsou v klubu Senátor 21, takže by bylo přirozené, kdybych se po zvolení stala jeho členkou,“ uvedla Šabatová.

Poprvé kandidovala do Senátu (jako nestraník za Zelené) už v roce 2008. Tehdy skončila již v prvním kole, kdy skončila na pátém místě ze šesti.

Anna Šabatová je jednou z prvních signatářek Charty 77, tři roky před sametovou revolucí se stala její mluvčí. Je také spoluzakladatelka Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. V roce 2014 se stala veřejnou ochránkyní práv, než ji po šestiletém období vystřídal její bývalý zástupce Stanislav Křeček.

Reklama

Doporučované