Ve věku 95 let zemřel herec, výtvarník a tvůrce dětských pořadů Miloš Nesvadba

ČTK ČTK
22. 7. 2020 17:05
Ve věku 95 let tuto středu zemřel dlouholetý člen Činohry Národního divadla Miloš Nesvadba, jinak také výtvarník a filmový herec. O úmrtí informoval jeho syn Michal.
Miloš Nesvadba se synem Michalem.
Miloš Nesvadba se synem Michalem. | Foto: ČTK

Na první české scéně, kde začínal jako dvacetiletý, Miloš Nesvadba ztvárnil desítky rolí. Kolegové se mu často stali námětem karikatur, které kromě divadla uplatnil v knihách, časopisech či televizních pořadech.

K Nesvadbovým dětským knihám patřily postavy Evičky a psa Monoklíčka, oblíbený byl rovněž jeho komiks Chytří psíci jezevčíci v časopise Čtyřlístek nebo kocour Damián. Jako "pan malíř" Nesvadba roky hrál v televizních pořadech pro děti se Štěpánkou Haničincovou.

Jako kreslíř byl samouk, učil se od Josefa Lady a Ondřeje Sekory. Pro nejmenší čtenáře ilustroval přes 50 knih a spoustu omalovánek. První kresby začal do novin nosit jako šestnáctiletý. "A oni mi je kupodivu tiskli," divil se po letech. Po válce už jako renomovaný kreslíř stál u zrodu dětských časopisů Mateřídouška a Ohníček či humoristického Dikobrazu.

Stejně brzy, jako dvacetiletý, začal Miloš Nesvadba coby nevystudovaný ochotník z pražského Žižkova v pozdějším Studiu Národního divadla u režiséra Jindřicha Honzla, neboť konzervatoř byla za války zavřená. Po zrušení studia v roce 1948 přešel Nesvadba do činohry s Lubou Skořepovou a Milošem Kopeckým.

Jeho doménou na jevišti byly komické role, v nichž těžil z výrazné mimiky, smyslu pro detail, zkratku a parodickou nadsázku. Režisér Alfréd Radok si nicméně povšiml, že se za maskou komika skrývá bohatší rejstřík, a ve hře Ďábelský kruh svěřil Nesvadbovi postavu van der Lubbeho, obviněného ze zapálení Říšského sněmu.

Téměř až osudově Nesvadbu provázela Jiráskova Lucerna, ve které postupně ztvárnil vodníka Michala, Kláska, France i kněžnina sluhu Žána. Příležitosti dostal také v Hadriánovi z Římsů či Cyranovi z Bergeraku.

I Nesvadbova filmografie je obsáhlá. Vzhled a naturel jej předurčovaly spíše k menším rolím, "typům" a figurkám, které si diváci pamatují vizuálně. Dobře známý je ale jeho princ ze Země zacházejícího slunce ve slavné pohádce Bořivoje Zemana Pyšná princezna.

Nesvadba si zahrál také ve filmech Cirkus bude!, Hrátky s čertem, Florenc 13.30, Slasti Otce vlasti, Svatby pana Voka, Podivná přátelství herce Jesenia nebo Císařovy nové šaty. Celkem účinkoval ve více než 30 snímcích.

Herec a výtvarník celoživotně obdivoval pražskou fotbalovou Slavii, byl dokonce jedním ze zakládajících členů Odboru přátel Slavie. Proslulé byly jeho plakáty k slávistickým akcím nebo slávistické prostírání.

Nesvadba měl dva syny, dnes dvaašedesátiletého Michala, herce, mima a autora televizního pořadu Kouzelná školka, a Martina, který je podnikatelem. Nesvadba starší se podílel i na kresbách k Michalovým knihám, jako je titul Michal maluje s tátou. Výtvarné nadání podědila i vnučka Josefína, kterou má Michal s herečkou Světlanou Nálepkovou.

Poslední představení, derniéru Revizora, Miloš Nesvadba v Národním divadle odehrál 18. června 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy