Tady hrozí ČT obrovský průšvih. Pustili to živě, ale s chybou. A dnes to má řešit Rada ČT

22.07.2020 17:30

Jeden z nejhlasitějších zastánců legálních držitelů zbraní, Pavel Černý, se dnes účastní jednání Rady České televize, kde se bude projednávat jeho stížnost. Televize v červnu použila ukázky z jeho videa, aniž se ho zeptala, zda je smí použít. A nešlo pouze o stížnosti na autorská práva. Nadpis u fotek s ním, které ČT24 použila, zněl: Policejní chvat, který skončil smrtí. „Někdo méně informovaný, kdo bude podrobnosti a souvislosti pořadu sledovat jen kuse, může snad mít i spojením mé osoby na fotkách s tématem a oním nápisem dojem, že snad já jsem něco způsobil, tedy já někoho usmrtil...?“ naštvaně se tázal Černý.

Tady hrozí ČT obrovský průšvih. Pustili to živě, ale s chybou. A dnes to má řešit Rada ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Předseda organizace hájící práva legálních držitelů zbraní Liga Libe Pavel Černý na svůj Facebook umístil status, že odpoledne jde na zasedání Rady České televize. Zde by měla být projednána stížnost členky Rady – Hany Lipovské.

Lipovská za necelé dva měsíce, po které je členkou Rady ČT, obdržela okolo čtyřiceti stížností, které rozdělila do kategorie technického a formálního rázu, které zahrnují například hladinu hlasitosti pořadů a reklam, otevírací dobu Galerie ČT nebo úroveň českého jazyka ve vysílání ČT, dále na stížnosti vyjadřující obecnou nespokojenost především s pořady publicistiky a stížnosti věcné, faktické a poukazující na konkrétní chyby a selhání v konkrétních pořadech ČT. „Z těchto stížností jsem pro začátek zvolila dvě, které považuji za naléhavé. První se týká pořadu Události, komentáře, druhá pořadu Reportéři ČT. K oběma jsem vypracovala rozbor a budu se snažit, aby byly zítra projednány,“ poznamenala Lipovská.

Více o stížnostech Hany Lipovské ZDE:

Anketa

Jak hodnotit Ludvíka Svobodu coby osobnost českých dějin?

96%
hlasovalo: 22633 lidí

Černý dále pokračoval, že stížnost se konkrétně týká ČT24, která 12. června po půl jedenácté večer odvysílala část pořadu, zabývající se událostmi v USA, konkrétně onoho tak diskutovaného zákroku tamní policie proti George Floydovi, kdy v tomto pořadu použila části filmu, který Pavel Černý nechal vyrobit a ve kterém i sám účinkoval. To Česká televize provedla bez jeho souhlasu a vědomí.

Upozornil, že video, které nechal vyrobit, má již přes 900 000 zhlédnutí. „Navíc z tohoto filmu zde běžela pasáž, obsahující právě fotografie z mých policejních výcviků, které jsem buď nafotil přímo já (tedy k nim vlastním autorská práva), nebo na kterých je dokonce zachycena velmi dobře identifikovatelná moje vlastní osoba – a to dokonce k mému doslovnému šoku ve spojení s velkým nadpisem (viz zde na fotografiích), cituji: ‚POLICEJNÍ CHVAT, KTERÝ SKONČIL SMRTÍ‘...,“ upozornil Černý.

Prý však nejde pouze o to, že Česká televize materiály použila bez jeho vědomí a svolení. Prý tu jde i o to, že pokud by pořad na ČT24 sledoval někdo méně informovaný, tak by spojením jeho fotky s výše zmíněným titulkem mohl vyvodit dojem, že Černý mohl někomu něco způsobit či někoho usmrtit.

Status Pavla Černého.

Video, které si nechal Černý vyrobit, zachycuje dva české instruktory bezpečnostních sil, z nichž jeden je právě Pavel Černý, kteří ve videu dokazují, že není možné při zakleknutí osoby ji udusit. Video reaguje na otázky, které vzbudila smrt Afroameričana George Floyda. Ten zemřel krátce po zásahu policie v Minneapolisu; ta na něj byla přivolána kvůli podezření z požití omamných látek a placení falešnou bankovkou. Při zatýkání policisté použili kontroverzní zákrok, proto se nyní hovoří o jeho zákazu, k čemuž již přistoupila například Francie. Objevují se však informace, že významnou roli v úmrtí Floyda sehrály zejména drogy.

Více jsme o videu psali ZDE:

„Technika fixace kolenem někoho na zemi je naprosto základní, a je tak i vyučována kolem celého světa,“ popsal jeden z instruktorů na videu. Má jít o techniku, která dokáže danou zvláště vzrostlou osobu udržet na místě. Instruktoři zákrok demonstrují a jeden z nich druhému klečí na krku. „Je to tlak, ale dýchat můžu, mluvit můžu. Krk mám v pořádku, ale tlak na hlavu to je, nemůžu nic dělat,“ říká zakleknutý muž. Následně si role prohodí, aby ukázali, že i pokud na muži klečí muž se značně větší vahou, dýchat je možné. Bylo tak vyvráceno, že by muž se 115 kily mohl udusit 80kilovou osobu.

Samotné video ukazující neškodlivost zákroku zakleknutí krku.

Anketa

Líbí se vám finální podoba ,,záchranného plánu" EU za 750 miliard euro?

4%
96%
hlasovalo: 9204 lidí

Jednání Rady České televize právě probíhá. To ukázal na Facebooku i Pavel Černý, který si vyfotil visačku „host“, se kterou se dostal na jednání Rady. „Tak jdeme na to... spolu s Hanou Lipovskou na zasedaní Rady ČT...,“ odhodlaně napsal na Facebooku.

Živé vysílání přenosu jednání Rady ČT je možné zhlédnout ZDE:

„P.S.: no uvidíme, jak se tu dnes zdejší vedení České televize v čele s přítomným generálním ředitelem Petrem Dvořákem k oné dosti zásadní stížnosti postaví, ne?“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…