Spisovatelka Anna Strnadová získala za svou knihu Maxl žhář literární cenu týdeníku Reflex

22. červenec 2020

Psát začala jako studentka vysoké školy. Sbírku básní vydala ale až po čtyřiceti letech pod názvem Opožděně. Následoval soubor povídek Prohry, novela V oknech červené muškáty, Emigrantka a romány Nebeské komando a Maxl žhář.

Na pedagogické fakultě v Olomouci vystudovala Anna Strnadová obor čeština, francouzština. Po absolvování nastoupila na základní školu v Petrově nad Desnou, odkud pochází. „Říkala jsem si tenkrát, že to bude jen na chvilku. A zůstala jsem přes třicet let. Posledních jedenáct jako ředitelka,“ usmívá se úspěšná spisovatelka.

Náměty sbírá Anna Strnadová ve svém okolí, vycházejí ze skutečných událostí. „Třeba kolega mého manžela vyprávěl neuvěřitelný příběh muže, kterého poručník přihlásil k německé národnosti. Za 2. světové války skončil ve wehrmachtu a následně jako kuchař na minolovce,“ vypráví Anna Strnadová o hrdinovi knihy Nebeské komando. „Utekl k francouzským partyzánům a následně do československé armády ke generálu Liškovi. Po válce se vrátil do svého rodného Malína,“ doplňuje spisovatelka.

Další román vyjde Anně Strnadové v lednu příštího roku pod názvem Prodloužená sonáta života. Věnovaný bude její milované spisovatelce a obdivované ženě Boženě Němcové.

autor: voj
Spustit audio