V týmu Elkov-Kasper by se měli podle dnes aktualizované startovní listiny objevit Jan Bárta, Karel Hník, Michael Kukrle, František Sisr, Adam Ťoupalík a Michal Schlegel. Posledně jmenovaný tady loni skončil na výborném celkovém 6. místě, když dokázal v nejtěžší etapě končící 23 km stoupáním k jezeru Balea do výšky přesahující 2 tisíce metrů a která tady tradičně rozhoduje o celkovém vítězi, dojet na 7. místě 48 vteřin za vítězným Kostaričanem Kevinem Riverou, který hlavně díky tomu ovládl i celý etapák.

Na stránkách facebooku Sibiu Tour se "chlubí", že na start se postaví i Elkov-Kasper s čerstvým vítězem Dookola Mazowsza Michaelem Kukrlem.

Dá se předpokládat, že Michal společně s Karlem Hníkem by se měli díky svým vrchařským schopnostem ucházet o nejlepší umístění z hradeckého týmu. Alespoň podle výsledků na domácích závodech má výbornou formu Adam Ťoupalík, Michael Kukrle o tomtéž přesvědčil celkovým vítězstvím na uplynulý víkend skončivším Dookola Mazowsza. O etapy se určitě vedle jmenovaných pokusí Jan Bárta minimálně v prologu a František Sisr ve dvou etapách, které mají zvlněný či rovinatý profil a kde s velkou pravděpodobností dojde buď na hromadný spurt, nebo spurt z menší odjeté skupiny.

Skladba etap je následující: první den je na pořadu 2,5 km rovinatý prolog, hned druhý den výjezd k Balea Lac, následuje zvlněná etapa, kde bude nutno v poslední čtvrtině překonat dvě vrchařské trojky, ovšem z té poslední je do cíle ještě víc než 20 km. Etapa s označením 3A je 12,5 km časovka do vrchu. Závod ukončí ve stejný den jen 109 km dlouhá etapa 3B na rovinatých okruzích.

Pět etap ve čtyřech dnech.

Etapák se jezdí od roku 2011 a už po dvou letech obdržel klasifikaci 2.1, kterou si udržel dodnes. Poslední tři roky tu vítězili jihoameričtí vrchaři a nikoli bezejmenní: 2017 Egan Bernal (Ineos), 2018 Iván Sosa (Ineos) a 2019 zmíněný Kevin Rivera v dresu Androni Giocattoli (viz titulní snímek). Kevin Rivera (22 let) je pravděpodobně další z mnohočetné řady především jihoamerických cyklistů, které šéf Androni Giocatolli Gianni Savio našel a vycizeloval ve špičkové borce. Vždyť jeho týmem prošli oba jmenovaní Kolumbijci, kteří v minulosti rumunský etapák vyhráli a dnes jsou z nich borci světového formátu, což platí dvojnásob u Egana Bernala.

Rivera naposledy letos na jaře v Malajsii při Tour de Langkawi v závěru etapy, která měla parametry jako přes kopírák s tou rozhodující teď v Rumunsku, tzn. 21 km do kopce s průměrem 7,5% a do výšky 1650 metrů nad mořem, doslova deklasoval zbytek startovního pole. On také s parametry 165 cm a 56 kg k takovým výkonům má vhodné předpoklady.

Petr Kelemen v sestavě CCC Development Teamu.

Jenže tentokrát kvůli pandemii neuvidíme na startu žádného Jihoameričana. Zato 47 Italů a 27 Poláků. Našich 8 cyklistů je pátou nejpočetnější národností ve startovní listině. Vedle dvou zmíněných World Tour týmů stanou na startu ještě tři Pro Tour týmy: NIPPO DELKO One Provence, Vini Zabú - KTM a Bardiani-CSF-Faizané, dále národní tým Rumunska a „zbytek“ jsou kontinentální mančafty, z nichž hned čtyři jsou polské.

Pandemie také způsobila, že účast postupně odřekly hned čtyři týmy: Alpecin-Fenix, v jehož dresu se měl vedle Van der Poela objevit i Petr Vakoč, Androni-Giocattoli, ruský Gazprom i kontinentální rakouský Felbermayer s Riccardo Zoidlem.

Soutěžit se bude o početnou sadu dresů. Dokonce žlutý pro vedoucího muže celkového pořadí bude každý den sponzorovat jiná solečnost.

Bora-hansgrohe posílá s Ackermannem jeho bodyguardy Schwarzmanna a Seliga, tempaře Schillingera a podporu do kopců Konradovi Muhlbergera. Israel Start-Up Nation nominoval do spurtů Barbiera a Raima, zkušeného borce a specializací především časovkáře Matthiase Brändla. Do kopců, a tudíž na celkové pořadí tu bude Matteo Badilatti. Nemůže chybět i jeden „povinný“ Izraelec, asi nejlepší současný cyklista této země Guy Sagiv. K ruce jak sprinterům, tak Badilattimu pod kopec bude dnes už dostatečně zkušený a osvědčený Dan Turek, který se hned v prvním etapáku po znovu nastartované sezóně skvěle předvedl v Polsku, kde na Dookola Mazowsza skončil celkově druhý za Michaelem Kukrlem!

Asi největší star závodu, byť nikoli favorit celkového pořadí, sprinter Bora-hansgrohe Pascal Ackermann.

Možná zvláštní pozornost coby rarita si zaslouží Davide Rebellin, kterému bude pár dnů po skončení závodu 49 let a jehož na poslední chvíli vzal ještě i pro tuto sezónu pod svá křídla chorvatský Meridian Kamen. Výčet úspěchů tohoto italského cyklisty, kterých dosáhl v éře před 15 – 20 lety, je značný. Patřil mezi specialisty na těžké jednorázové kopcovité závody, takže Ardény či podzimní italské jednorázovky to bylo jeho. Třetí ročník Sibiu Tour vyhrál, další dva roky skončil vždy na druhém místě. Tedy naposledy si dal stupně vítězů ve svých 44 letech. Nelze ovšem vynechat, že patřil do generace, v níž užívání nedovolených látek, zvláště když jste chtěli vyhrávat, nebylo výjimečné, takže i on na dva roky dostal stopku, která také ukončila jeho kariéru cyklisty v týmech první ligy.

Sibiu je 150 tisícové město v centrální části Rumunska a všechny etapy se odehrávají se startem a cílem ve městě nebo v jeho blízkém okolí.