Zemřel jeden ze zakladatelů Hradišťanu, primášovi Hamadovi bylo 106 let

ČTK ČTK
22. 7. 2020 17:59
Ve věku 106 let zemřel uherskohradišťský primáš lidové hudby František Hamada. Ve středu to oznámil starosta města Stanislav Blaha. Hamada se narodil ve Vídni, avšak od pěti let žil v Uherském Hradišti, kde jeho otec pracoval na poště. Po válce byl František Hamada jedním ze zakladatelů slavného folklorního souboru Hradišťan.
František Hamada na snímku z roku 2014, kdy slavil 100. narozeniny,
František Hamada na snímku z roku 2014, kdy slavil 100. narozeniny, | Foto: ČTK

Hamada byl spolužákem Tomáše Bati mladšího, s nímž v polovině 30. let minulého století maturoval ve stejný den na uherskohradišťské obchodní akademii.

První housle dostal již v 11 letech, po maturitě hrál v různých seskupeních, s klavíristkou Terkou Rašticovou doprovázel promítání němých filmů v sokolovně.

Po skončení vojenské služby se roku 1938 začal zajímat o folklor. Učil se zejména od primášů Slováckého krúžku v Uherském Hradišti Františka Němce a Jaroslava Lakosila, zkoušel s Františkem Vyhlídem. Později se stal primášem cimbálovky krúžku.

V roce 1940 ho za účast v odbojové skupině zatklo a na dva roky uvěznilo gestapo, až do konce války pak nehrál.

Po osvobození se Hamadovým druhým domovem stala Slovácká búda, kde se tvořily základy Hradišťanu. A Slovácká búda se jmenuje také dokumentární film, který o Hamadovi a zpěvákovi Oldřichu Krejčím z Kyjova natočil režisér Břetislav Rychlík.

"Hamada přežil jako odbojář z Obrany národa zatčení, dva roky věznění a mučení gestapem. Spoluzakládal legendární Hradišťan. To, že ve svém věku hraje na housle a primuje cimbálové muzice, je světový unikát a doslova přírodní úkaz," napsal o něm Rychlík před třemi roky v Lidových novinách.

V roce 1981 pro Hamadu začala éra spolku Hudci Pondělníci, který založil s Josefem Bachanem a Josefem Vrzalou. Slovácký deník roku 2017 popsal, jak primáš ještě ve věku 103 let pravidelně dochází na zkoušky Hudců Pondělníků, s nimiž natočil tři alba.

František Hamada byl mimo jiné držitelem Ceny města Uherské Hradiště za rok 2012 nebo medaile hejtmana Zlínského kraje za přínos v oblasti lidové kultury.

 

Právě se děje

Další zprávy