Plýtvání s jídlem: Nejčastěji v koši končí ovoce, zelenina a balené pečivo

Nejčastěji lidé vyhazují do popelnic ovoce a zeleninu. Mezi další potraviny, které pravidelně končí na třídicích linkách, patří například balené pečivo. Ukázal to výzkum Mendlovy univerzity v Brně.

Nejčastěji lidé vyhazují do popelnic ovoce a zeleninu. Mezi další potraviny, které pravidelně končí na třídicích linkách, patří například balené pečivo. Ukázal to výzkum Mendelovy univerzity v Brně, který začal loni a při kterém vědci sledovali, jak se zachází s jídlem ve více než devíti stovkách domácností.

Podle vědců z Mendelovy univerzity vyhodí každý Čech průměrně 37 kilogramů potravin ročně do koše. „Nejvíce se nám tam projevuje kategorie ovoce a zelenina, pečivo a na dalším místě to potom budou asi hotová jídla. Ovoce a zelenina zřejmě proto, že lidé nejsou schopni v určitých obdobích zpracovat celou úrodu nebo toho nakoupí víc,“ řekla vědkyně Lucie Veselá. „Nejčastější chybou spotřebitelů je, že neumí uskladňovat. Vezměte si například rajčata – dávají je do lednice, přitom tam nepatří, patří do spižírny,“ doplnila ji kolegyně Marcela Tuzová.

Výzkumníci zhruba rok vybírali jídlo z devíti stovek popelnic na sídlištích, ve vilových čtvrtích a v blízkém okolí Brna. A nestačili se divit hlavně při prohlížení hnijících odpadků u paneláků, kde podle průzkumu lidé plýtvají z prověřovaných oblastí nejvíce. „Tam to celkové množství tvořilo 53,6 kilogramu na osobu za rok,“ sdělila Veselá.

Lidé potravinami nešetřili ani v období koronakrize. Stejně jako jinde v republice i Brňané začali skupovat kvasnice na pečení, jenže ne všechny spotřebovali. „Při posledních rozborech, které probíhaly těsně po karanténě, bylo zajímavé, že jsme nacházeli strašně moc droždí. Předtím droždí nebylo, všichni ho strašně vykoupili a pak ho vyhodili,“ řekl člen výzkumného týmu.

Výzkumníci momentálně začnou provádět další sčítání a pak spustí kampaň, aby ověřili, jestli se lidé dokážou chovat šetrněji. Ucelené výsledky budou mít vědci v rukou nejdříve v roce 2022.

Tagy: