Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Liverpool před korunovací přestřílel Chelsea, West Ham je definitivně zachráněn

Oku lahodící utkání před prázdným Anfield Road bylo k vidění ve 37. kole Premier League. Fotbalisté Liverpoolu v něm porazili čtvrtou Chelsea 5:3 a následně převzali mistrovskou trofej. Uspěl i druhý Manchester City, který deklasoval Watford 4:0, jenž klesl na sestupovou pozici. Patnáctý West Ham remizoval 1:1 na Old Trafford a mezi elitou nebude scházet ani na podzim. Manchester United si v posledním kole zahraje o místenku v Lize mistrů s Leicesterem, který prohrál 0:3 s Tottenhamem.

Fotbalisté Liverpoolu s trofejí pro šampiona Premier League
zdroj: ČTK/AP autor: Laurence Griffiths

Liverpool poslal do vedení ve 23. minutě nádhernou střelou Naby Keita. Krátce nato sice odpověděl Mason Mount, ale jeho gól neplatil kvůli ofsajdu. Domácí naopak v závěru poločasu vedení pojistili brankami Trenta Alexandera-Arnolda a Georginia Wijnalduma. V nastavení však stihl snížit Olivier Giroud.

Atraktivní přestřelka na Anfieldu pokračovala i po změně stran. Roberto Firmino v 55. minutě vstřelil čtvrtý liverpoolský gól, ale střídající Tammy Abraham s Christianem Pulisicem snížili na rozdíl jediného zásahu. Poslední slovo měl v 84. minutě náhradník "Reds" Alex Oxlade-Chamberlain.

Svěřenci trenéra Jürgena Kloppa ve třetí sezoně po sobě doma v anglické lize neprohráli. Před posledním kolem v Newcastlu mají na kontě 96 bodů a jeden bod jim schází k vyrovnání klubového rekordu z minulého ročníku. Čtvrtá Chelsea potřebuje bod k zajištění účasti ve skupině Ligy mistrů, v posledním kole bude hostit Wolves.

Souček a spol. uhráli remízu s puncem záchrany

Manchester United byl v prvním poločase aktivnější, ale žádnou šanci neproměnil. Naopak West Ham se prosadil krátce před pauzou. Po přímém kopu zahrál Paul Pogba v pokutovém území rukou a penaltu proměnil ve druhé minutě nastavení Michail Antonio. 

"Hammers" však překvapivé vedení neudrželi. Domácím se totiž podařil vstup do druhé půle a v 51. minutě vyrovnali. Mason Greenwood si vyměnil míč s Anthonym Martialem a přesnou střelou k tyči překonal brankáře Lukasze Fabiaňského.

"Red Devils" jsou po remíze 1:1 v neúplné tabulce třetí. V nedělním závěrečném duelu ligového ročníku s Leicesterem jim stačí bod k zajištění pozice, která znamená účast ve skupině Ligy mistrů.

Udržení West Hamu v Premier League znamená mimo jiné automatické uplatnění opce na exslávistu Tomáše Součka. Pětadvacetiletý záložník se stane nejdražším hráčem, jenž zamíří z české ligy do zahraničí (za více než 520 milionů korun). 

Sterling si stanovil kariérní maximum

V dresu "Citizens" už v prvním poločase dvakrát skóroval Raheem Sterling a s 19 ligovými brankami v sezoně si vytvořil osobní rekord. V 31. minutě zpracoval míč ve vápně a poslal ho nekompromisně do sítě. O devět minut později dorazil svůj pokutový kop, který mu zneškodnil brankář Ben Foster.

Další dva zásahy přidali po pauze Phil Foden a Aymeric Laporte. Obhájci titulu vyhráli v lize počtvrté v řadě, na jejich druhém místě už se nemůže nic změnit. 

Aston Ville zajistil veledůležitou výhru ve 27. minutě po rohovém kopu egyptský ofenzivní záložník Trézéguet. Arsenal naopak vzhledem k nečekanému nezdaru ztratil šanci na šesté místo zajišťující postup do Evropské ligy, ale účast v pohárech si stále může vybojovat ve finále FA Cupu proti Chelsea.

"Villans" mají o jeden vstřelený gól lepší skóre než Watford a poprvé od 28. února se dostali mimo sestupové pásmo.

Kane je ve střelecké pohodě

Tottenham o třetí výhře v řadě rozhodl už v úvodním dějství. Nejprve si srazil James Justin do vlastní sítě střelu Son Hung-mina a ve 37. a 40. minutě přidal dva góly z protiútoků Harry Kane. "Lišky" jsou pro anglického kanonýra oblíbeným soupeřem, v kariéře jim nasázel ve 14 utkáních už 16 branek.

Leicester přijde o čtvrtou příčku v případě bodového zisku Manchesteru United ve středečním souboji s West Hamem. 

Wolverhampton zvítězil 2:0 nad Crystal Palace a vrátil se na šesté místo zajišťující účast v Evropské lize. Tým poslal do vedení po pohledné kombinaci prvním gólem v Premier League Daniel Podence. Pojistku přidal po změně stran obránce Jonny. Wolves tak mají před posledním zápasem na půdě Chelsea náskok jednoho bodu před Tottenhamem, který zakončí sezonu právě proti Crystal Palace. 

Bournemouth inkasoval v 41. minutě od útočníka Dannyho Ingse. Druhý nejlepší střelec celé soutěže se uvolnil na hranici vápna a technickou střelou zaznamenal 21. ligovou branku v sezoně. Po hodině hry zneškodnil brankář Aaron Ramsdale Ingsovu penaltu.

Ve druhém poločase měly oba celky spoustu šancí a ve čtvrté minutě nastavení dokonce dostal domácí Sam Surridge míč do sítě, videorozhodčí ale odhalil těsný ofsajd. Vzápětí přidal na druhé straně pojistku Che Adams.

Norwich odehrál poločas ve dvojnásobném oslabení

O osudu zápasu mezi Norwichem a Burnley velkou měrou rozhodl závěr prvního poločasu. Ve 35. minutě byl vyloučen domácí Emiliano Buendía za úder loktem do soupeře. V třetí nastavené minutě Argentince následoval do kabin po nevybíravém skluzu švýcarský spoluhráč Josip Drmic. Dvojnásobnou přesilovku využilo Burnley ještě před přestávkou, kdy "nůžkami" otevřel skóre Chris Wood.

Zmar domácích dokonal v 80. minutě vlastním gólem Ben Godfrey, který nechtěně sklepnul za záda brankáře Tima Krula centrovaný míč. Z gólu se mohl se spoluhráči radovat na hřišti český útočník Vydra, jenž přišel na trávník minutu předtím. Loňský nováček Norwich, který je zatím jediným jistým sestupujícím z Premier League, prohrál v soutěži podeváté za sebou.

Hráči Sheffieldu podlehli na svém hřišti Evertonu 0:1 a ztratili šanci na šesté místo a postup do Evropské ligy. Jedinou branku utkání vstřelil v 46. minutě hlavou po standardní situaci Brazilec Richarlison. Sheffield nenavázal na předchozí čtyři domácí vítězství a před posledním kolem ztrácí na šestý Tottenham čtyři body.

Brighton si bezbrankovou remízou s Newcastlem definitivně zajistil záchranu. Utkání potvrdilo, že v soubojích těchto mužstev góly příliš nepadají. Za posledních šest vzájemných duelů vstřelily oba týmy dohromady jen čtyři branky. 

Anglická fotbalová liga - 37. kolo:

Norwich - Burnley 0:2 (45.+5 Wood, 80. vlastní Godfrey), Bournemouth - Southampton 0:2 (41. Ings, 90.+8 Adams), Tottenham - Leicester 3:0 (37. a 40. Kane, 6. vlastní Justin), Brighton - Newcastle 0:0, Sheffield United - Everton 0:1 (46. Richarlison), Wolverhampton - Crystal Palace 2:0 (41. Podence, 68. Jonny), Watford - Manchester City 0:4 (31. a 40. Sterling, 63. Foden, 66. Laporte), Aston Villa - Arsenal 1:0 (27. Trézéguet), Manchester United - West Ham United 1:1 (51. Greenwood - 45.+2 Antonio z pen.), Liverpool - Chelsea 5:3 (23. Keita, 38. Alexander-Arnold, 43. Wijnaldum, 55. Firmino, 84. Oxlade-Chamberlain - 45+3. Giroud, 61. Abraham, 73. Pulisic).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články