Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zákaz návštěv a balíků: Koronáč nezná bratra, máme pro strach uděláno, hlásí vedoucí táborů

Autor: ula - 
23. července 2020
05:30

Minulý týden hygienici rozšířili protiepidemická opatření na region Moravskoslezského kraje. Nemoc covid-19 se objevila například v Městské nemocnici Ostrava a na dětském táboře ve Štramberku, který byl ukončen. Podle předsedy České rady dětí a mládeže jsou v kraji další tábory, které běží dle plánu. Tábory nicméně ruší výlety do měst a obcí, omezují přijímání balíků i návštěv. Opatření podle vedoucích tábory nijak nenarušují a rodiče si děti nechtějí odvážet domů, naopak se dotazují na volná místa.

Předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček řekl Blesk Zprávám, že rodiče musí být letos připraveni na to, že v případě potřeby budou muset pro dítě na tábor přijet a spolupracovat s pořadateli a hygieniky.

„V metodických doporučeních ministerstva zdravotnictví bylo od začátku jasně řečeno, že v případě výskytu infekčního onemocnění bude tábor zrušen. Ministerští úředníci později upřesnili, že to tak nemusí být vždy, že za některých okolností mohou rozhodnout o setrvání dětí v karanténě na táboře krajští hygienici. Ti jsou zároveň jakýmisi průvodci pořadatelů tábora v těchto krizových situacích," říká k situaci na táborech v Česku Sedláček.

Desítky táborů v Moravskoslezském kraji

„Na Moravě máme aktuálně jako největší organizátor táborů v Česku desítky táborů a probíhají beze změny a podle plánu. Na žádném skautském táboře se zatím nevyskytla nákaza a žádný tábor nebyl zrušen. Máme radost, že skautská střediska přistupují k opatřením zodpovědně: omezují počet nakupujících, ruší výlety do civilizace nebo návštěvy, pečlivou vstupní selekcí dětí i vedoucích omezují rizika apod.,“ řekla pro Blesk Zprávy Barbora Trojak, tisková mluvčí Junák - český skaut.

„Rodiče mají dětí až nad hlavu“

„To, jaká zavedou opatření, záleží na každém vedoucím, v tom mají naši naprostou důvěru a maximální volnost. Předpokládám, že všichni dodržují zákaz návštěv, minimalizují kontakty s okolím, zkrátka, chovají se obezřetně,“ řekl Tomáš Novotný, předseda Asociace TOM, která pořádá na celé Moravě včetně Slezska 51 táborů, přímo v Moravskoslezském kraji je jich 24.

„Tábory vedou zkušení vedoucí, kteří, věřím, nepropadají hysterii, vedou děti k dodržování všech hygienických pravidel, hrají hry, učí děti, jak žít v přírodě a v partě,“ popisuje Novotný klasický táborový život s tím, že si rodiče rozhodně nehodlají děti brát domů předčasně. 

„Byl by to nesmysl: v partě, s oddílovými kamarády, je přeci dětem na táboře nejlépe, navíc po dlouhých měsících domácí výuky mají mnozí rodiče, s prominutím, dětí až nad hlavu,“ uvádí Novotný a má jasno i v tom, zda má strach, že se nějaký tábor uzavře. 

„Že bych se tím v hrůze v noci budil, to se říci nedá. Tomíci mají vždy pro strach uděláno. Stát se to může - doba je bláznivá a koronáč evidentně nezná bratra. Mohu jen držet všem našim skvělým vedoucím palce, aby jejich tábory dobře proběhly, aby největší mizérií bylo rozbité koleno či štípanec od vosy,“ vzkazuje vedoucím Tomáš Novotný.

Zákaz balíků a dezinfekční mlha

Předseda organizace Pionýr Martin Bělohlávek uvedl, že v Moravskoslezském kraji probíhá šest táborů a na již ukončených proběhly opakované kontroly hygienických stanic a nebyly zjištěny žádné problémy.

„Tábory probíhají v souladu s opatřeními v rozsahu doporučení ministerstva zdravotnictví. Jeden tábor, co zahajoval v sobotu, z Karviné, volal i na krajskou hygienickou stanici a nic navíc po nich nechtěli, vše je OK. Nahlásili se na obci, že do ní nebudou chodit, a požádali, aby k nim také nikdo nechodil – jsou zkrátka v kontaktu a v pohodě,“ říká Bělohlávek.

Na Bruntálsku, v Široké Nivě probíhá tábor, kde jsou zrušené návštěvy a zákazy balíků a podle Bělohlávka to požitek z tábora nijak nenarušuje.

„Zajímavostí ovšem bylo předání tábora mezi běhy. Samozřejmě byl naplánován odstup na důkladnou dezinfekci základny, navíc tatínek jednoho z letitých účastníků zařídil jako sponzorský dar zařízení, díky kterému se podařilo zahalit celou základnu do virucidní dezinfekční mlhy, která se dostala opravdu do každé skulinky,“ popisuje starostlivost rodičů Bělohlávek.

Jistá míra obav provází celou táborovou sezonu

Nechtějí rodiče brát děti z táborů na Moravě domů? „Naopak, dotazy jsou, zda nejsou ještě volná místa,“ říká k tomu Bělohlávek s tím, že celková situace na Moravě se mu nejeví nijak zvláštní.

„Jeden zrušený tábor je vlastně to nejmenší, co mohlo nastat. Není třeba dělat z komára velblouda. Všichni organizátoři táborů letos museli přijmout skutečnost, že taková situace může nastat a že rozhodnutí hygieny bude nutné respektovat. Aktuální výjimečnost Moravskoslezského kraje je zkrátka dána okolnostmi,“ dodává k tomu.

Jistá míra obav, co se bude dít, však podle Bělohlávka provází celou táborovou sezonu.

„Ale tím do toho organizátoři šli. Proto došlo i ke zrušení některých táborů nebo nahrazení jinými formami aktivit. Věříme, že na pionýrských táborech jsou přijata taková opatření, aby se rizika minimalizovala. Proto doufáme, že naprostá většina táborů proběhne bez výrazných potíží. Dosavadní průběh letní činnosti tomu odpovídá,“ uzavírá Bělohlávek.

 

PavelSki ( 23. července 2020 09:16 )

ketllere, ketllere:

Už jsem vám to minule psal. Chyba u Vás v rodině, když si nezjistíte nic o pořadateli a táboře předem. Buď se znají rodiny s vedoucími z celoroční činnosti nebo použiji alespoň strejdu googla mrknu, jak se vloni na stejném táboře dětem líbilo. A že by hrozný propad z roku na rok, to opravdu se nestává.

5% lidí kazí úplně každý obor podnikání i jiné, třeba bohulibé činnosti, třena i tábory. Od toho internet je, aby si každý mohl prověřit. Tak chybu hledejte nejprv v sobě.

Petrolinda: Tak dítě nikam neposílejte, chraňte ho vlastním tělem a omezte výlety, jen třeba s dítětem do Kaufaldu, Glosusu a obchodních center. Aby se na táboře nenakazil Covidem

cernoknez ( 23. července 2020 07:36 )

Petrolinda.... Vy musíte být strašně nešťastný a vystresovaný tvor. Zkuste si nechat udělat testy na všechny viry, co se šíří vzduchem a jsou nakažlivé, a dobrovolně spácháte svůj konec. Kupte si od NASA skafandr a hoďte se do klidu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa