Stoletý jilm u gymnázia se uchází o titul Strom roku

TISKOVÁ ZPRÁVA
Stoletý jilm u gymnázia se uchází o titul Strom roku
 

 
 

Vyškov, 23. července 2020 – Tradiční anketa Strom roku nese v letošním roce výraznou vyškovskou stopu. Do finálové dvanáctky postoupil i mohutný stoletý jilm rostoucí u vyškovského gymnázia. Tento nádherný jilm vaz je posledním pozůstatkem parku, který stával v prostoru mezi gymnáziem a zahradou dnes už neexistujícího Německého domu.

Park zřídil vyškovský Okrašlovací spolek po roce 1910. Osud však nebyl k městskému parku příznivý – v 70. letech 20. století padl za oběť čtyřproudému průtahu městem. Jilm prokázal neuvěřitelnou vitalitu, protože kromě budování průtahu přežil i rekonstrukci podchodu před několika lety. Jilm měří 21 metrů a obvod kmene ve výšce 130 cm je 271 cm. Odhadované stáří stromu je 110 let. Do ankety strom nominoval Spolek Zelený Vyškov. Jilm zaujal odbornou porotu a dostal se do finálové dvanáctky z původních čtyřiapadesáti nominovaných stromů z celé České republiky.

Vyškovský strom je možné v celostátní anketě podpořit hlasováním od 21. července. Hlasovat lze formou DMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS STROM1 30 nebo online na www.stromroku.cz. Více informací rovněž na https://www.facebook.com/ZelenyVyskov/. Cena 1 DMS je 30 Kč = 1 hlas. Získaná částka bude použita na výsadbu stromů a péči o ně.

Text: Blanka Mikulková
Foto: Marek Olbrzymek

Nominovaný strom

 
Zodpovídá: Bc. Michal Kočí
Vytvořeno / změněno: 23.7.2020 / 23.7.2020

Počet návštěv: 575
 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém