InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ivana Říhová: Muzeum v proměnách času (1967-2024) – historická přednáška

    Úterý 21.5 17:00 - Strakonice, Šmidingerova knihovna

  • Klub deskových her

    Úterý 21.5 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kaple sv. Michaela nabízí unikátní výstavu dřevěných soch

Dřevěné sochy Milana Doubravy z výstavy Era et labora. , Autor: Miloš Vrátný - Jižní Čechy Teď

Dřevěné sochy Milana Doubravy z výstavy Era et labora.     Autor: Miloš Vrátný - Jižní Čechy Teď

BLATNÁ – Už více než dva týdny, od 4. července, je v blatenské kapli sv. Michaela archanděla při kostele Nanebevzetí Panny Marie k vidění výstava soch Milana Doubravy. Nese název Ora et labora. Návštěvníci mají až do 16. srpna (otevřeno je denně od 10 do 17 hodin) možnost si prohlédnout 14 soch, které pro tento prostor speciálně vybrala autorova manželka Anna Doubravová. Jde však jen o pouhý zlomek tvorby tohoto originálního sochaře.

 

Hned před kaplí je umístěna největší socha nazvaná Ora et labora neboli Modli se a pracuj. Jde o motto benediktinských mnichů. Další dřevěné kolorované sochy se nacházejí ve zmíněné kapli, která byla vystavěna na začátku 16. století a díky výstavě je zpřístupněna. „Výstavy bývají v kapli pravidelně, a to každé září v rámci Blatenského fotofestivalu. Přes léto pořádá Městské muzeum Blatná výstavy v kapli teprve několik let," uvedla kurátorka výstav Pavlína Eisenhamerová. „Protože dosud nebyla v kapli vystavena trojrozměrná tvorba, oslovili jsme rodinu Milana Doubravy," vysvětlila.

Milan Doubrava (1946 –2017) se narodil v Českých Budějovicích, ale dětství strávil v Hrdějovicích. Vystudoval keramickou školu v Bechyni. Rád maloval, ale od 70. let minulého století začal spíše sochařit. Pracoval nejen se dřevem v mnoha podobách včetně větví a prkýnek, ale také s hlínou, sádrou, betonem, odpadním popílkem, cihlami, papírem a dráty. Své originální sochy doplňoval i dalšími netradičními materiály jako je peří, kosti či kousky umělé hmoty.

„Milan Doubrava byl inspirovaný a spjatý s jihočeskou krajinou. Proto několik jeho velkých soch můžete potkat i pod širým nebem. Například jeho poslední realizaci: sousoší s názvem Šumava Adalberta Stiftera je umístěné na šumavské Biofarmě v obci Slunečná. Nebo na návrší za Modlešovicemi lze ´potkat´ sochu Modlitba. V této vsi u Strakonic poslední léta Milan Doubrava žil a pracoval," dodala Pavlína Eisenhamerová.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace