Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ochránci přírody na Vysočině letos zachránili desítky hnízd čejek, aby je nezničily zemědělské stroje

Ochránci přírody letos na Vysočině pomohli zachránit přes 30 hnízd čejek chocholatých. K dohledaným hnízdům v polích dávali dvoumetrové tyče, aby se jim vyhnuly zemědělské stroje. Čejky patří mezi ptačí druhy, které v Česku ubývají nejrychleji. Podobně se ochránci snaží pomáhat motáku lužnímu, který je dalším ohroženým druhem hnízdícím v zemědělské krajině.

Černobíle zbarvené čejky chocholaté se objevují hlavně ve středních a nižších polohách kraje, hnízdí většinou v polích. „Kde se dohledávání hnízd nikdo nevěnuje, tam většina bývá zničená při zemědělských pracích," uvedl Vojtěch Kodet z pobočky České společnosti ornitologické na Vysočině. Ochránci na Vysočině zkoušeli dohledávat hnízda i v minulých letech, letos se tomu věnovali v největším rozsahu. Jejich projekt uspěl v programu Českého svazu ochránců přírody Ochrana biodiverzity.

V České republice se podle Kodeta početnost čejek chocholatých od roku 1980 snížila o 80 procent, z některých oblastí čejky úplně vymizely. „Jako hlavní příčina úbytku se v současné době jeví intenzivní velkoplošné zemědělství," uvedl. Dohledáváním hnízd se podle Kodeta snaží lidé čejky chránit v jižních Čechách, letos například i na jižní Moravě.

Dobrovolníci na Vysočině objížděli pole od poloviny března, čejky dohledávali pomocí dalekohledů. „Hnízdo samo o sobě je velice nenápadné," podotkl Kodet. Tyče pak dali pět metrů před hnízdo i za něj a o jeho poloze informovali zemědělce, který tam hospodaří. Teď už mláďata čejek odrostla a vylétla z hnízd.

V Česku podle Kodeta ubývají v zemědělské krajině i jiné druhy ptáků, třeba skřivani polní. Pomoci by ptákům podle něj mohly například biopásy nebo chemicky neošetřované okraje polí, kde by našli potravu.

Foto ireceptar.cz | Zdroj ČTK

Štítky ČR, příroda, Vysočina, čejka, hnízdo, Kraj Vysočina, Vojtěch Kodet, Česko, zemědělský stroj, ochrana přírody, Česká společnost ornitologická, Český svaz ochránců přírody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochránci přírody na Vysočině letos zachránili desítky hnízd čejek, aby je nezničily zemědělské stroje | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.