5 tipů na famózní zmrzlinárny v Praze

Léto bez zmrzliny? Tak to by nešlo ani náhodou! Vyberte si z našich pěti tipů na skvělé zmrzlinárny, kde se při výběru gelata nemůžete splést.

Zmrzlinárna GROM

Špičkovou italskou zmrzlinu GROM, která se prodává po celém světě od New Yorku přes Paříž až po Dubaj, si můžou nyní vychutnat i čeští zákazníci! V Praze na Václavském náměstí otevřeli 2. července svou první gelaterii v Česku. U slavnostního otevření nechyběl Lukáš Hejlík, který celou akci moderoval. Vyrazte na pravé italské gelato, rozhodně je z čeho vybírat!

Pietro Gelato: domácí zmrzlina s makronkou u Karlova mostu

Perfektní domácí zmrzlina s výhledem na Karlův most, třicet dokonale vyladěných příchutí a k tomu ještě skvostná kolekce makronek. To je nabídka rozkošné cukrárny a zmrzlinárny Pietro Gelato, kterou má na starosti zkušený šéfcukrář Vojtěch Řehák. Právě on je ostřílený odborník, který zasedl již v několika tuzemských zmrzlinových soutěží jako rozhodčí.

Šéfcukrář Vojtěch Řehák se přípravě domácí zmrzliny věnuje již deset let, prošel speciálním zmrzlinářským kurzem v Itálii a nyní připravuje jak tradiční, tak kreativní příchutě. Ze stálic boduje pistáciová, jahodová a vanilková zmrzlina, které jsou vymazleny k chuťové dokonalosti. A překvapivě také zmrzlina z mučenky. „Základem všech našich zmrzlin jsou kvalitní suroviny, od stoprocentního ovoce až po kvalitní belgickou čokoládu,“ upozorňuje talentovaný zmrzlinář.

A jaké chystá na letošní léto novinky? Velkým překvapením by mohla být avokádová zmrzlina, milovníci čokolády se mohou těšit na čokoládovou zmrzlinu s karamelem a mandlemi. V horkých dnech pak určitě zaujme nejen osvěžující okurková či rakytníková zmrzlina, ale též sorbet z červeného melounu.

Léto plné osvěžujících novinek v Crème de la Crème

Nejlepší zchlazení během slunečných dnů? Přece řemeslně vyráběná zmrzlina! Pražský Zmrzlinový salon Crème de la Crème na Národní si proto připravil pro své zákazníky až 60 druhů této mražené pochoutky. Nabídka se tradičně ponese v duchu svěžích alkoholových zmrzlin, sorbetů, ale i smetanových druhů spolu s jejich veganskými variacemi. Chybět nebudou ani zmrzlinářské speciality exkluzivně vyráběné pro vyhlášené restaurace.

Chybět nebudou ani alkoholové klasiky s kapkou něčeho ostřejšího. Vybrat si můžete např. jemnou broskev s proseccem, pomeranč s campari, oblíbené mojito s čerstvou mátou nebo letošní novinku – švestku se slivovicí. Chcete-li zkusit opravdu neotřelé kombinace, sáhněte po kefíru s estragonem dříve vyráběným pro síť restaurací Ambiente, buchtičky se šodó, jogurt s medem a karamelizovanými ořechy či jalovcovou zmrzlinu.

Honza Hochsteiger nadále pokračuje ve zmenšování spotřeby plastu a papíru. Po loňském zavedení zmrzlinových boxů z kukuřičné celulózy přichází s ekologickým Otoč kelímkem. Za vratnou zálohou dostanete do omyvatelného kelímku svoji oblíbenou zmrzlinu a tím ušetříte kousek přírody.

Italské gelato? Jedině ze žloutkové salsy a smetany

Krémová, plná chuti, a hlavně z poctivé smetany a mléka. Taková je zmrzlina, kterou si můžete vychutnat i v českém Cafe La Torta v Praze či Táboře. Nenajdete tu nic jiného než řemeslně vyráběné gelato a sorbety, za nimiž stojí léta zkoušení, precizní technologické postupy, kvalitní suroviny, a především láska ke sladkému.

Čokoládová či žloutková salsa jsou základ

V Cafe La Torta nenajdete pouze zákusky inspirované evropskými cukráři, ale také gelato vycházející z italských postupů. Pro výrobu jsou používané omáčky vařené že žloutků, mléka, smetany a případně čokolády. Salsa se postupně zamíchává do smetanového základu, aby se spojila v krémové gelato.

Pečlivý postup je jedna polovina úspěchu, tou druhou je volba ingrediencí. „Čokoládová zmrzlina má být opravdu z čokolády, proto v těch našich samostatné kakao ani nehledejte – základem je salsa z belgické čokolády Callebaut, jež je považována za tu nejjemnější. Lískové oříšky vybíráme pouze ty z vyhlášeného Piemontu, pistácie ze Sicílie a vanilku dovážíme z Madagaskaru,“ vyjmenovává druhá spoluzakladatelka cukrárny Radka Schneiderová. Mléko a smetana pochází z méně exotického kraje – čerstvé je vozí dodavatelé z jižních Čech.

Zmrzlinové léto začíná u Cukráře Skály

Vanilková, čokoládová, stracciatella, to jsou už „nudné“ zmrzlinové klasiky, ale taková rybízová s kokosem, mandarinková s koriandrem nebo jahodová s thajskou bazalkou, to jsou chutě letošního léta. Alespoň podle vyhlášeného Cukráře Skály, který ve svých cukrárnách ve Šporkovském paláci a v ulici Dlouhá rozehraje koncert originálních a neotřelých chuťových kombinací. Každý týden si vyberete ze 7 druhů zmrzlin + 1 speciální. Léto u Cukráře Skály začalo 1. července a jede na plné obrátky!

Abyste se do těchto cukráren vždy těšili ještě o něco více, prozradil Lukáš Skála ještě další lákavé variace. „Mám rád intenzivní chuť surovin jak v zákuscích, tak ve zmrzlině, proto jednou z voleb bylo tradiční české ovoce rybíz. To jsem ještě ozvláštnil o chuť kokosu, která lehce doplní kyselou intenzitu. Mandarinku s koriandrem jsem vyrobil na přání kamarádky Lady, která si zamilovala toto aromatické koření. To skvěle ladí se svěžestí citrusů a mandarinka byla jasná volba. Mango mučenka zase tvoří vynikající spojení sladké a kyselé chuti.“

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty