Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Micka a spol. budou závodit v Budapešti, hodně reprezentantů ale účast odřeklo

Plavecká reprezentace se po koronavirové pauze, která trvala několik měsíců, představí na mezinárodní scéně. Lídrem výpravy při mezistátním utkání v Budapešti bude kraulař Jan Micka. V maďarské metropoli se od pátku do neděle střetnou Češi s výběrem Maďarska, Polska a Rakouska. Český celek bude postrádat elitní reprezentantky. Celkem bude reprezentovat deset žen a jedenáct mužů.

Vzhledem k mimořádným okolnostem pořadatelé oznámili termín jen zhruba tři týdny dopředu. "Proto se z účasti omluvila řada našich nejlepších plavců a plavkyň. U všech to byly pochopitelné důvody, přesto mě samozřejmě mrzí, že nepojedeme do Budapešti v silnějším složení. Postihlo to zejména ženský tým, v němž bude startovat jediná členka reprezentačního výběru," posteskl si reprezentační trenér Vlastimír Perna v tiskové zprávě.

Oporou mužského týmu by měl být vedle Micky také Jan Čejka, který se loni právě v Budapešti stal juniorským mistrem světa na 50 metrů znak. Ve třech půldnech se poplavou všechny disciplíny, přičemž každý tým nasadí do každé z nich dva plavce. Na programu budou také mužské, ženské i smíšené štafety. Bude se bodovat umístění závodníků a zvítězí nejlepší tým v součtu bodů. Navíc se budou oceňovat i nejlepší individuální výkony na základě bodovacích tabulek FINA.

Pauzy budou minimální, každý blok potrvá jen přibližně 70 minut. "Je tedy velmi obtížné naložit některým špičkovým plavcům více disciplín v tak krátkém časovém rozmezí. Kdybych chtěl být trošku škodolibý směrem k pořadatelům, tak bych si mohl myslet, že je tento model šitý na míru domácí hvězdě Katince Hosszúové," řekl Perna. "Železná lady" Hosszúová je vyhlášená tím, že zvládá spoustu startů s minimálními pauzami.

Vedle Hosszúové by měl být v maďarském týmu i motýlkářský světový rekordman Kristóf Milák nebo zkušený László Cseh. Definitivní nominace ale ještě hostitelé na rozdíl od ostatních týmů nezveřejnili. "Proto je také považuji za favorita na celkové vítězství. Ale z mého pohledu o to jde až v druhé řadě. Prioritní je pro mě znovunastartování soutěžního naladění po zrušení všech vrcholných mezinárodních akcí," doplnil Perna.

Závody v Budapešti se budou konat za přísných hygienických opatření. Organizátoři od všech účastníků požadují negativní test na koronavirus starý maximálně týden.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články