Virus zrušil první termín, kuchařská esa nakonec do Vratislavic dorazí

  11:08
Úspěšní kuchaři se svojí show, kulinářská dílna pro děti, ale především stánky prohýbající se pod tíhou světové kuchyně. Nejen to nabídne druhý ročník Foodparku ve Vratislavicích. Robert Sklenář se ho rozhodl uspořádat i přes to, že původní červnový termín musel kvůli koronaviru zrušit.

Šéfkuchař a pořadatel festivalu Foodpark Robert Sklenář uvaří například kachní srdce se zauzenou omáčkou s vlašskými ořechy a bodlák v čokoládě. | foto: archiv Roberta Sklenáře

„Foodpark jsme začali řešit hned po loňském ročníku, který byl v červnu. Přišel ale covid a já vyčkával, co se bude dít. Zda ho úplně zruším, nebo počkám. Nakonec přišlo rozvolňování a já jsem ho mohl posunout o měsíc později,“ těší libereckého šéfkuchaře a zároveň pořadatele. 

„Práce kolem toho je náročná. Stojí to spoustu energie a úsilí, abychom mohli lidem něco nabídnout,“ říká.

Letošní nabídka nebude oproti loňskému ročníku nijak ochuzená. Ba naopak.

„V parku Nové Vratislavice vyroste pódium, na kterém budu já a mí kolegové předvádět kuchařskou show,“ přibližuje Sklenář, který si i letos pozval své kolegy a kamarády. Ve Vratislavicích se tak představí Marek Raditsch, Pavel Švestka nebo Markéta Krajčovičová. 

„Marek je šéfkuchař restaurace Kampa Park a bývalý porotce soutěže MasterChef. Dále chci podpořit šikovného mladého šéfkuchaře Pavla Švestku, který je šéfkuchařem u Jana Paukerta v Praze. Je to srdcař, snaží se, maká. Chtěl jsem letos i prvek sladkého, a tak přijede i Markéta Krajčovičová, cukrářka, která měla i svůj pořad na Primě. Avizovala i nějaké to překvapení,“ přibližuje tvůrce Foodparku.

Každý z účinkujících si pro návštěvníky připraví na oba dny hodinovou show. „Já udělám jesetera, potom jelena siku, kachní srdce se zauzenou omáčkou s vlašskými ořechy a bodlák v čokoládě,“ poodhaluje Sklenář. Raditsch slibuje pokrmy ne nepodobné těm v restauraci Kampa Park. „Hostům budeme připravovat křepelku, humra, tygří krevety nebo ananasové carpaccio či jablka Pink Lady s mátovým krémem,“ přibližuje bývalý porotce soutěže MasterChef, který akcím jako je Foodpark fandí. „Je tu příjemný program, na kterém můžeme lidi inspirovat. Zároveň uvidí, kolik práce je za jídlem, na které chodí do restaurace.“

Dražba jídel podpoří nemocného hokejistu

Menu připravené přímo na pódiu pak čeká dražba. „Peníze z dražby chceme dát na dobrou věc. Podpoříme hokejistu Ondřeje Buchtelu, který bojuje se zákeřnou nemocí,“ zmínil Sklenář.

Několik degustačních porcí ale poputuje i k divákům. Během celého víkendu mohou ochutnávat světovou kuchyni u bister a kuchařů, které zastoupí například Vita Café Bistro, bistro Omam, Rooibos, zmrzlina Leda nebo bistRAWveg. To se věnuje stravě, která je založena na konzumaci tepelně neupravovaných potravin 

„Podle mě je raw strava jídlo budoucnosti. Spousta mých kolegů si to nemyslí, ale já pořád říkám, že tohle budeme mít jednou všichni v lednicích. Dnes je doba tak zrychlená, že jsme všichni vytížení a unavení. Tato strava ale drží člověka v energii, neuspává ho. Všichni víme, že když si dáme bůček s knedlíkem, tak se nám chce spát. Ale tato strava je přizpůsobená tomu, aby člověk fungoval,“ soudí Sklenář. 

Jihoafrická kuchyně i foodtruck

Na Foodparku se představí i jeho kamarádi Andries van Staden a Petr Šimon. Van Staden se narodil v Jihoafrické republice a přiveze tamější gastronomii. Lidé tak budou moci ochutnat autentickou jihoafrickou kuchyni. Šimon pobýval v Jihoafrické republice deset let a představí africké čaje.

Nebude chybět ani Aircatering, který přijede s foodtruckem. U něj návštěvníci ochutnají trhaný hovězí krk. Na své si přijdou i děti, které se rády doma ohánějí vařečkou a sní o kariéře kuchaře. 

„Budeme vařit s dětmi. Ty si rozdělíme do skupinek a uděláme malou soutěž. Děti budou vařit pro rodiče a na konci všechny děti dostanou cenu,“ říká Sklenář a zmiňuje i doprovodný program. 

„V sobotu nám bude hrát Jablonecké klarinetové kvarteto. Po oba dny se představí mladí vyznavači capoeiry v čele s Tomášem Zummer. Zahrají i Aries, což je úžasná parta kluků, kteří velmi hezky bubnují,“ láká Sklenář.

Chybět nebude pivo Cobolis, víno Avinage Tomáše Chrousta nebo koktejly od Mamitas.

Oproti minulému roku zaplatí každý návštěvník vstupné. Jednodenní vyjde na 80 korun, zvýhodněné na oba dny 120 korun.

 A co si od letošního roku Robert Sklenář slibuje? „Budu rád, když lidé přijdou a zažijí atmosféru, kterou jsme vytvořili loni. A abychom se po tom všem, co se přihodilo, znovu potkali se svými přáteli a užili si nádherný víkend s gastronomií, super vínem a krásným program na úžasném místě,“ říká.

Autor: