TopGis kupuje od insolvenčního správce všechny klienty aplikace Cleerio společnosti Bio-Nexus

Brněnská společnost TopGis, která městům a obcím poskytuje chytré mapové služby GisOnline.cz, kupuje od konkurzního správce zbývající klienty aplikace Cleerio. Její provozovatel, společnost Bio-Nexus, skončila loni v konkurzu. TopGis od ní již dříve odkoupil několik stovek zákazníků. Většina z nich přešla na jeho vlastní mapové služby GisOnline.cz.

TopGis provozuje pro stovky klientů z řad místních samospráv chytré mapy GisOnline.cz. Webová mapová aplikace umožňuje správu, evidenci a aktualizaci majetku nad katastrální mapou, ortofotomapou, technickými mapami či územním plánem. Na koupi licence k aplikaci Cleerio a převodu jejího zákaznického kmene se s Bio-Nexus dohodla již v roce 2018. Většina obcí potom přešla na používání aplikace GisOnline.cz, která má zajištěn vývoj a kontinuitu.

Bio-Nexus v průběhu roku 2019 spadl do konkurzu. Provoz aplikace Cleerio od té doby zajišťoval insolvenční správce, jehož možnosti při rozvoji mapové aplikace a v aktivní součinnosti s řešením potřeb obecních klientů nad mapou byly omezené. Protože cílem každého konkurzu má být zpeněžení majetku a za asistence soudu rozdělení prostředků mezi věřitele, vyhlásil insolvenční správce Bio-Nexus výběrové řízení na prodej aktiv firmy.

Na konci minulého týdne pak padlo rozhodnutí, že klienty aplikace i potřebnou infrastrukturu převezme TopGis. „Nejvyšší nabídku na odkup servisních služeb mapových aplikací Cleerio pro české a slovenské obce a města poskytnul TopGis. Ten má také díky akvizici v roce 2018 již praktickou zkušenost s fungováním mapové aplikace Cleerio a migrací dat na GisOnline.cz, která probíhá řádově v jednotkách dní,“ uvedla insolvenční správkyně Bio-Nexus Eva Janíková.

Aplikace GisOnline.cz, vyvíjená od roku 2015 společností TopGis, pracuje s detailnějšími mapovými podklady, umožňuje navíc 3D náhled z panoramatického mapování nebo šikmých leteckých snímků či velmi přesné měření. „Města a obce mají zaručen rychlý přechod bez ztráty dat a možnost okamžitého spuštění přístupu do katastru nemovitostí, bez něhož se místní samospráva jen těžko obejde,“ uvádí výkonná ředitelka Drahomíra Zedníčková.

Cleerio používalo podle některých zdrojů v době jejího největšího rozkvětu až 1 600 klientů, přičemž Bio-Nexus využíval celou síť prodejců. V říjnu 2018 se odhadovalo, že aplikaci stále využívá přibližně tisíc obcí a měst v Česku a na Slovensku. Nyní všechny služby aplikace v obou zemích převezme za stejných podmínek TopGis. Klienti postupně obdrží podrobné informace a navštíví je obchodník, se kterým budou moci jednat o dalších detailech. „Převod pod TopGis je i pro klienty Bio-Nexus nejlepší volbou. Jejich partnerem se stane skutečný mapový profesionál, který jednak umí geodata spravovat v mapách, jednak je i v potřebné přesnosti pořizovat,“ dodává Drahomíra Zedníčková.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *