Vrah je houba! Jeff VanderMeer napsal noir ze světa, kde si houby podmanily lidstvo

23. červenec 2020
Liberatura

Dvě mrtvá těla, jedno patří člověku, druhé šeďákovi, podivnému fungálnímu živočichovi, jehož rasa si před lety podmanila celé lidské město Ambra. Případ musí vyřešit detektiv John Finch, tajuplný chlapík v baloňáku s houbovou bouchačkou. Záhadná vražda rozkrývá divné výhonky ve svědomí vyšetřovatele i celé Ambry. V Liberatuře listujeme knihou Finch, která výborně reprezentuje žánr kombinující sci-fi a fantasy – New Weird.

„Je to taková ta košatá městská sci-fi / fantasy / horor, kde máte velmi bohaté dějiny města, složitou strukturu vztahu mezi různými bytostmi, které jej obývají,“ popisuje žánr New Weird Antonín Tesař. Název mu dal právě VanderMeer, který spolu se svou ženou vydal antologii povídek plných nových tendencí ve fantastice.

Čtěte také

„Člověk, když si to čte, zjistí, že to je něco podobného, jako byl v 80. letech cyberpunk,“ myslí si Boris Hokr. „Nejde o žánr jako takový, ale o to, jakým způsobem autoři píšou. Tahle hnutí mají podobné to, že mixují žánry, a pak jde o revoluční nástavbu, kdy se opravdu mnohem více řeší sociální problémy a podobně.“

I když se Finch tváří jako typická noirová detektivka, nakonec v ní jde hlavně o patologické vztahy mezi rasami, ale i uvnitř ochablého, demoralizovaného lidského společenství ve městě Ambra. Co všechno zjistíme, když začneme prozkoumávat podhoubí vlastní paměti? Dost možná to nebude moc hezká podívaná.

Kde začít v žánru New Weird? Jak se z Jeffa VanderMeera stal autor environmentální sci-fi? Poslechněte si Liberaturu s Antonínem Tesařem a Borisem Hokrem o jednom z nejzajímavějších spisovatelů současné fantastiky i o knize, v níž velkoměsto požírají houbové nestvůry.

autoři: Jonáš Zbořil , Karolína Demelová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.